Arcus – Det finns mer i flaskan

Sedan vi för första gången skrev om den norska vin- och spritleverantören i augusti 2019 (Newsletter 1718) har aktien klättrat med nästan 25%.

Arcus Det finns mer i flaskan

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1854 (10 mars 2021)

ARCUS | Oslo | 46 nok | KÖP

Bortsett från en kortvarig ”coronadipp” har det varit en stadig resa uppåt, tack vare en imponerande operationell utveckling samt inte minst fusionsbeskedet som kom i slutet av september.

Annons

Som vi har beskrivit i detalj i senaste analysen (Newsletter 1815) kommer Arcus tillsammans med finska Altia bilda det nya bolaget Anora, som blir Nordens ledande leverantör av vin och sprit. Konkurrensmyndigheterna har ännu inte gett sitt godkännande och det är mycket möjligt att det kommer krävas vissa varumärkesavyttringar för att få affären på plats. Bolagen är dock optimistiska att man kommer kunna slutföra samgåendet under första halvåret i år.

Både Arcus och Altia redovisade nyligen siffror för 2020, som än en gång visade motståndskraften och konjunkturstabiliteten av alkoholbranschen. För Arcus del landade helårsomsättningen på 3 204 Mnok, vilket var 16% mer än året innan. Även om en del av uppgången var relaterad till positiva valutaeffekter så var den organiska styrkan bred genom hela produktportföljen, och bolagets största segment Wine ökade omsättningen med imponerande 21% till 1 942 Mnok. Samtidigt förbättrades koncernens justerade EBITDA-marginalen med 2,6 procentenheter till 17%.

Altia påverkades å andra sidan mer allvarligt av pandemin, då man har en relativ större exponering mot restaurangförsäljning och reserelaterad detaljhandel. Som en följd av det minskade omsättningen under året med 4,8% till 342 Meuro, men tack vare kostnadsbesparingsåtgärder lyckades man faktiskt lyfta sin jämförbara EBITDA-marginal med 2,9 procentenheter till 15,3%.

Den kombinerade enheten, Anora, kommer ha drygt en tredjedel av sin omsättning från Finland, 30% från Sverige och omkring 20% från Norge. Vin kommer stå för lite mindre än hälften av omsättningen, där Arcus har en stark ställning både i Sverige och Norge. Det kanske viktigaste argumentet för fusionen är, emellertid, de betydande skalfördelarna som man förväntas kunna uppnå genom hela värdekedjan.

Besparingar förväntas till exempel inom inköp, logistik men även inom tillverkning, marknadsföring och administration. Sammanlagt räknar bolagen med att kunna realisera mellan 8-10 Meuro i ytterligare EBITDA per år, vilket kan jämföras med det kombinerade EBITDA från Arcus och Altia på 97 Meuro i fjol. Fusionen framstår alltså som värdeskapande och ambitionen är dessutom att expandera ytterligare via M&A i framtiden.

Bortsett från den kortsiktiga osäkerheten kring Covid-19-pandemin, bör utsikterna för Anora vara ganska goda. Det har åtminstone delvis prisats in i aktiekurserna och Altia har stigit med 34% sedan affären annonserades, till 11,1 euro idag. I Arcus fall har uppgången varit mer blygsamma 16%. Som Arcus-ägare kommer man få 0,4618 Altia-aktier som sedan omvandlas till Anora, vilket innebär att Arcus-aktien teoretiskt sett borde stå kring 52 nok just nu. Det är 13% mer än dagens nivå runt 46 nok.

Baserat på estimaten för Altia och Arcus och med hänsyn taget till synergier och ett högre antal aktier, bör Anora kunna nå en vinst omkring 0,9 euro per aktie år 2022. Därmed uppgår värderingen i skrivande stund till p/e 12,5, vilket i våra ögon ger utrymme för mer uppsida. Som Arcus-agäre har man dessutom även rabatten som kommer försvinna senast när fusionen är verkställd. Med det som utgångspunkt höjer vi riktkursen till 55 nok (50) och står fast vid vår positiva syn.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-03-13 11:30:00
Ändrad 2024-11-13 08:26:30