Arcus – Fusionen närmar sig ett avslut
Den 19:e maj gav det norska konkurrensverket sitt villkorade godkännande till samgåendet mellan den norska vin- och spritleverantören Arcus och finska spritjätten Altia.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1873 (26 maj 2021)
ARCUS | Oslo | 44,75 nok | KÖP
Därmed har även den sista av de tre berörda konkurrensmyndigheterna gett grönt ljus, under förutsättning att Altia avyttrar sitt akvavit-märke Skåne Akvavit, samtidigt som Arcus måste bli av med sitt akvavit-märke Akevitt Spesial och spritmärken Dworek och S.P.R.T. Avyttringarna kommer varken omfatta produktionsutrustning, anläggningar eller anställda och kommer inte påverka de tidigare aviserade synergiplaner bakom sammangåendet.
Tack vare betydande skalfördelar inom allt från inköp, logistik, tillverkning, marknadsföring och allmänna utgifter, hoppas man kunna öka rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) med 8-10 Meuro per år, vilket skulle motsvara drygt 9% av fjolårets sammanlagda pro-forma siffra. Enligt eget uttalande befinner sig ledningen i förhandlingar med flera potentiella köpare, men icke desto mindre flaggar man för att fusionen sannolikt kommer avslutas först under hösten på grund av formella krav från konkurrensmyndigheternas sida.
I bakgrunden fortsätter den underliggande verksamheten prestera bra och för Arcus del ökade omsättningen under Q1 organiskt med 8,2%, jämfört med samma period i fjol, till 668,8 Mnok. Det största segmenet, Wine, presterade bäst och visade en organisk tillväxt om 10,8%, hjälpt av en mycket stark försäljning hos de olika monopolerna. I Sverige växte man till och med ännu snabbare än marknaden, medan utvecklingen i Norge var något sämre, vilket dock främst berodde på en extraordinär stark försäljning av bag-in-box sortimentet under hamstringsperioden i början av pandemin 2020.
Tack vare den signifikanta volymökningen och en positiv produktmix ökade den justerade EBITDA-marginalen inom Wine med hela 6,2 procentenheter 15,9%. Även inom Spirits lyftes marginalen om än med ”bara” 2,9 procentenheter till 12,3%, så att uppgången på koncernnivå summerades till 4,4 procentenheter och uppgick till 15,3%.
För Altia har pandemin varit mer utmanande, eftersom en större andel av omsättningen vanligtvis kommer från restauranger och reserelaterad detaljhandel. Så småningom verkar bladet dock vända även för finländarna och Q1-rapporten visade faktiskt en försäljningsökning om 5,1% till 71,1 Meuro. Givetvis tyngdes framför allt den finska verksamheten fortfarande av Covid-19-restriktionerna, men styrkan i Sverige, Norge och Danmark var bred, inte minst inom kategorin Spirits. Över förväntan utvecklades dessutom bolagets Industrial segment där man bland annat tillverkar tekniska ethanolprodukter. Lönsamhetsmässigt ligger Altia en bit under Arcus, även om den jämförbara EBITDA-marginalen förbättrades med 2,7 procentenheter till 10,8%.
Summa summarum finns det i dagsläget få orosmoln för Anora, som det gemensamma bolaget kommer att heta framgent. Även efter avyttringarna kommer man vara Nordens största leverantör av vin och sprit, en bransch som är konjunkturstabil och som ändå erbjuder tillväxtmöjligheter i form av geografisk expansion, men även genom att attrahera nya partnervarumärken. Ju större man är, ju bättre förhandlingsposition får man i detta avseende. Synergipotentialen är betydande och vi skulle inte bli förvånade om ledningen hittar ännu fler besparingsmöjligheter när bolagen väl har slagits ihop.
Utdelningen om 1,66 nok per aktie medräknad har Arcus-aktien gått mer eller mindre sidledes sedan vår senaste analys i mars (Newsletter 1854). Samma sak gäller Altia där en aktie kostar för tillfället 10,6 euro. Transaktionen är strukturerad som så att man som Arcus-ägare kommer få 0,4618 Altia-aktier som sedan omvandlas till Anora, vilket innebär att Arcus-aktien egentligen borde stå kring 50 nok. Med i stort sett alla osäkerheter kring fusionen ur vägen, borde denna rabatt om 13% försvinna förr snarare än senare. Utöver det ser vi ytterligare uppsida i Anora framöver och upprepar därför vår köprekommendation med riktkurs 55 nok.