Arla Plast – Återhämtningen måste vänta
Det höga och snabbt stigande oljepriset till följd av Rysslandskrisen är ett stort problem för konsumenter och industrin.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1939 (13 mars 2022)
ARPL | Small Cap | 46,80 kr | NEUTRAL
På en månad har priset per fat (Brent) rusat med 40% och ingen vet huruvida det toppat eller ej. EU och Storbritannien har aviserat planer på att fasa ut importen av rysk olja och USA har redan förbjudit importen av rysk olja och gas.
Flera bolag från olika sektorer har varslat om att de höga energipriserna leder till stora effekter för produktionen, och en rad anläggningar runt om i Europa har redan stoppats. För vissa är råolja dessutom ett viktigt insatsmaterial för själva produkten. Hit hör en av våra Top Picks, Arla Plast.
Bolaget tillverkar extruderade skivor i tekniska plastmaterial, som används inom ett stort antal användningsområden, såsom för säkerhetsprodukter, maskinskydd, ishockeyrinkar, ljudbarriärer, skyddsbarriärer, pooltak, resväskor, väggbeklädnader, emballage och fordonsdetaljer, växthus, takbelysning, samt diverse andra byggrelaterade användningsområden.
De huvudsakliga insatsmaterialen som används vid extrudering av plastskivor i polykarbonat är olika plastgranulat, som i sin tur tillverkas genom en värdekedja i flera steg som har sitt ursprung i råolja. I teorin justerar bolaget försäljningspriset på sina plastskivor utifrån rådande marknadspriser, vilka främst styrs av inköpspriset på råvarorna. Alla konkurrenter har dessutom samma starka intressen att ändra priserna mot kunderna, så att bolagets marginal egentligen borde förbli relativt opåverkad av råvaruprisförändringar.
I praktiken har man dock redan under 2021 inte lyckats att höja priserna fullt ut mot kund för att kompensera för höga råmaterialpriser, vilket har tyngt både brutto- och rörelsemarginalen. Situationen har varit ansträngd till följd av Covid-19-pandemin och faktum är att råvarupriserna hade nästan fördubblats under fjolåret. Just tillgången till råvaran kan nu bli ett ännu större problem givet den snabba prisrörelsen på senaste tid.
Värt att notera är att den justerade rörelsemarginalen för helåret 2021 ändå nådde upp till 10%, vilket var förvisso 2,8 procentenheter lägre än året innan, men i linje med det finansiella målet om minst 10% över en konjunkturcykel. Den nya vd:n Christian Krichau, på plats sedan november, tror sig dessutom ha hittat förbättringspotential inom marknads- och säljorganisationen och han vill genomföra ett antal förändringar för att öka effektiviteten.
Det kommer dock knappast vara tillräckligt för att hålla lönsamheten uppe om volymerna vänder nedåt till följd av en allmän konjunkturnedgång. Efterfrågan på bolagets produkter är nämligen nära kopplad till bland annat fordons-, maskinbyggnations-, samt bygg-, och reseindustrin. De olika marknadernas specifika förutsättningar skiljer sig åt, men påverkas åtminstone delvis av ett antal makroekonomiska faktorer som ekonomisk tillväxt, sysselsättningsnivån, demografisk utveckling och hushållens disponibla inkomst.
Ingen vet idag hur allvarliga konsekvenserna av Rysslandskrisen blir till slut men de första nedrevideringarna av BNP-prognoser väntas inom kort. Volkswagens vd Herbert Diess kommenterade nyligen att ett utdraget krig i Ukraina skulle kunna bli smärtsammare för Europas ekonomi än pandemin, då störningar i globala leveranskedjor kan leda till enorma prishöjningar, brister på energi samt högre inflation.
Även om världen verkar vara redo att lämna Covid-19 bakom sig, så ser vi stor risk att Arla Plast inte kommer nå sitt tillväxtmål om 5% organiskt i år. Q1 2021 gynnades dessutom fortfarande till viss del av en ökad efterfrågan på transparenta barriärprodukter varvid man har en ganska tuff jämförelsebas att möta i inledningen av detta år. Frågan är därför om det ens blir en ökning i omsättningen från fjolårets 927,5 Mkr?
Ett område där man har räknat med högre volymer är fordonsbranschen, men flera tillverkare har redan fått betydande problem till följd av uteblivna komponentsleveranser från Ukraina. Positivt är att bolagets finansiella ställning är mycket bra med en hög soliditet på 73% och en låg nettoskuld i relation till rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt / EBITDA) på 0,4x. Här kan man tänka sig att ledningen kommer bli aktiv på M&A-sidan om tillfället ges. Styrelsen har dessutom föreslagit en utdelning om 1,5 kr per aktie för 2021, vilket motsvarar en direktavkastning kring 3,4%.
I ett scenario med mer eller mindre oförändrad omsättning och en moderat marginalnedgång i år, motsvarar dagens börsvärde justerat för nettoskulden cirka 14x det förväntade rörelseresultatet (EV/EBIT). Det lockar inte i nuvarande situation inte minst som vi ser påtaglig risk att utfallet kommer bli sämre än så. Följdriktigt väljer vi att skrota vår köprekommendation och tar bort aktien från Top picks listan.