Astra Zeneca – se bortom ”vaccinbruset”
Ingen kan ha undkommit senaste tidens mediala uppståndelse kring den svensk-brittiska läkemedelskoncernen Astra Zeneca.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1862 (14 april 2021)
AZN | Large Cap | 850,3 kr | KÖP
Non-profit vaccinet som såg ut att kunna bli en fantastisk goodwill möjlighet har nästintill utvecklats till en PR-mässig mardröm för bolaget. Först ifrågasattes bolagets kliniska resultat, därefter drabbades man av avbrott vid ett par produktionsanläggningar och nu senast har diskussionerna mestadels handlat om uppkomna biverkningar. Detta har lett till att flertalet länder har stoppat användningen av vaccinet medan andra ger det enbart till vissa åldersgrupper.
Då det nästintill inte talats om annat än just diverse vaccinnyheter under de senaste månaderna är det inte särskilt anmärkningsvärt att aktien har påverkats negativt. I ljuset av det massmediala drevet kan +5% från årsskiftet nästintill framstå som ett styrketecken. Men så finns det också en hel del att gilla.
Tittar vi exempelvis på konsensusprognoserna förväntas bolaget öka sina intäkter med ca 16-18% såväl i år som nästa år. Som om inte det var bra nog tros lönsamheten stärkas i betydligt större omfattning. EBIT-resultatet väntas öka med 28-30% under både 2021 och 2022. Blickar vi fram emot nästa års förväntade utfall handlas aktien i detta nu till en EV/EBIT multipel om ca 15x. Det är knappast utmanande i ett läge då bolagets allra viktigaste patent sträcker sig många år fram i tiden.
Tider då det ställdes frågetecken kring bolagets forskningsportfölj bör nu höra historien till. Under vd Pascal Soriot tid har man satsat enormt mycket resurser på FoU och kan därför idag stoltsera med en av världens främsta cancerportföljer (42% av försäljningen ifjol). Dessutom har man flera lovande preparat i klinisk fas. Om dessa blir färdiga läkemedel eller ej är förstås svårt för oss att sia om men AstraZeneca har historiskt sett fått fler preparat godkända än branschgenomsnittet.
Utöver FoU har bolaget även vuxit via förvärv. För ett par månader sedan lade man bud på Alexion som en del kanske känner till (förvärvade svenska Wilson Therapeutics för ett antal år sedan). Förvärvet är ännu inte slutfört men när det väl går genom bör det bidra positivt till både försäljning, resultat och inte minst kassaflöde. Vid budtillfället hörde Alexion till ett av sektorns mest prisvärda bolag. Anledningen kan ha varit dess fokusering på tämligen sällsynta sjukdomar. När verksamheten väl finns under AstraZenecas paraply kan den möjligtvis få åtnjuta även ”big-pharmas” högre multiplar.
Allt ovanstående tror vi att marknaden inte värdesätter fullt ut just nu när fokus istället tycks ligga på negativa vaccinskriverier. Givetvis har bolagets rykte blivit något skamfilat men i grund och botten borde inte vaccinfadäsen påverka bolaget mer än kortsiktigt, här och nu. Sett i ett längre perspektiv bör det snarare ha positiv påverkan då vaccinet säljs till mer eller mindre självkostnadspris och lär därför, trots sina sällsynta biverkningar, bli ett viktigt verktyg i den globala kampen mot covid-19.
Det är givetvis inte enbart vaccinfrågan som har haft negativ påverkan på aktiekursen. Hela branschen har faktiskt haft det tufft. Tittar vi på exempelvis Pfizer som ju till skillnad från Astra Zeneca har fått massvis med goodwill i vaccinsammanhang (och dessutom tjänar pengar på det) är utvecklingen ungefär likartad sett 12 månader tillbaka i tiden. Det finns nog ett par anledningar till det.
För det första förefaller det som om marknaden skräms av den ständigt återkommande retoriken om att det börjar bli dags att agera mot de höga läkemedelspriserna (gäller främst USA). Det är ingen hemlighet att den amerikanska prissättningen är högre än på de flesta andra håll. Samtidigt har den här typen av hot funnits i årtionden. Det har troligtvis inte funnits en enda presidentadministration som inte haft prisregleringar på sin agenda. Så här långt utan någon större framgång. Och även om USA förstås är enormt viktigt för AstraZeneca så har bolaget även satsat hårt på utvecklingsmarknaderna. Idag är man exempelvis redan näst största (sett till försäljning) läkemedelsbolaget i Kina och därmed också ett av branschbolag som har lägst exponering mot just USA.
En annan faktor som har gjort att läkemedelsaktierna har blivit ”out of favour” är förstås pandemin som har lett till att många har dragit sig från läkarbesök samtidigt som färre operationer och ingrepp har gjorts. Detta har förstås påverkat intjäningen allt annat lika och fått aktiemarknaden att vända sektorn ryggen. Istället har man valt att fokusera på digitala coronavinnare och allehanda tillväxtbolag, i senare skede blev det tydlig rotation mot cykliskt. Läkemedelsbolagen har hamnat lite ”mellan stolarna” vilket vi ser som något orättvist. Även dessa borde nämligen kvala in bland vinnarna på ”re-opening”. Så har dock hittills inte varit fallet. Kanske skräms marknaden av Q1-rapporterna som ju bör vara ännu ett (sista) kvartal med ”tunga jämförelsesiffror” i spåren av pandemin.
Någon kursraket tror vi inte att AstraZeneca kommer att bli. Med det sagt tycker vi ändå att den kan ha åtminstone 15-20% att erbjuda på 12 månaders sikt. En potential som därtill förefaller kunna erhållas till en klart lägre risk än vad övriga börsen erbjuder på nuvarande nivåer där en hel del av återhämtningsscenariot känns inprisat. Vi misstänker nämligen att aktien skulle kunna tänkas fungera som en tillflyktsort för alla dem som anser att värderingarna på andra håll har blivit för utmanande.
Är man på jakt efter defensiva men trots det potenta aktieval (tvåsiffrig vinsttillväxt under kommande år) är Astra Zeneca ett bra sådant. Vi köper och siktar på fyrsiffriga kursnivåer.
Innehavsredovisning: Jacek Bielecki, Fredrik Larsson
AstraZeneca är ett globalt läkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet AZN. Under helåret 2024 rapporterade AstraZeneca totala intäkter på cirka 590 miljarder kronor, en ökning med 21% jämfört med föregående år. Vinst per aktie för kärnverksamheten ökade med 19% till motsvarande cirka 90 kronor. Styrelsen föreslog en utdelning för andra halvåret på cirka 23 kronor per aktie, vilket ger en total utdelning för 2024 på cirka 34 kronor per aktie, en ökning med 7%. Bolaget har även höjt sina prognoser för 2025 och siktar på att nästan fördubbla sin omsättning till cirka 870 miljarder kronor år 2030. AstraZeneca fortsätter att stärka sin position genom innovation och expansion på nya marknader.