AstraZeneca – För tidigt att ta hem vinst

Det är exakt tre månader sedan som vi senast pushade lite extra för läkemedelsjätten AstraZeneca (Newsletter 2138, kurs 1410 kr).

original 3

Kursen kändes klart nedpressad då vilket inte är ovanligt för sektorn i samband med amerikanska presidentval. De höga läkemedelspriserna har nämligen sedan urminnestider varit slagträ i valdebatterna och den här gången spetsades oron ytterligare av det faktum att Big Pharma motståndaren Robert F Kennedy spåddes kunna bli hälsominister i Donald Trumps administration. Så blev för övrigt också fallet häromveckan när han med knapp marginal (52 röster vs 48) accepterades av den amerikanska senaten.

Robert F Kennedy har gjort sig känd för att vara uttalad vaccinskeptiker där han bland annat påstått (utan några vetenskapliga belägg) att dessa orsakar autism hos barn. Att en sådan person blir hälsominister under de närmaste fyra åren lär förstås innebära rejäl uppförsbacke för hela sektorn. ”Hög svansföring” under valkampanjen indikerar dessutom att han med största säkerhet lär vilja visa upp tydliga segrar för väljarbasen. Men exakt vilka effekter som hans utnämnande lär leda tid är desto svårare att förutse varför vi tills vidare väljer att låta bli allehanda gissningar. Han är inte heller den förste att försöka ge sig på den lobbystarka läkemedelsindustrin.

När det senast begav sig ansåg vi att väldigt mycket negativt var intecknat i aktiekursen varvid rekommendationen blev Köp. Kort därefter valde vi dessutom att addera aktien till vår Referensportfölj. Varken det ena eller det andra beslutet har vi fått anledning att ångra. Idag står aktien nära 15% högre vilket är klart godkänt givet den relativt korta tid som ju tre månader normalt är. Det är dessutom rejält mycket bättre än vad Stockholmsbörsen har mäktat med under perioden trots en riktigt fin utveckling sedan årsskiftet.

Frågan vi ställer oss nu är om det kanske rent av är läge att plocka bort markerna från bordet?

Att ”ta hem en vinst” sägs aldrig vara fel men vi tror att det finns en hel del som talar för att uppgången faktiskt kan fortsätta. Bolagets bokslut som publicerades i början på månaden togs emot väl (aktien steg nära 6% på rapportdagen) även om merparten av denna uppgång numera är utraderad. Kursen står ändå högre än vad som fallet var innan bokslutet (och då kanske framför allt Q4 med medföljande guidning) hade fått se dagens ljus.

Avslutningen på fjolåret var stark. Försäljningen i Q4 ökade med fina 25% till 14,9 Mdr usd vilket var en snabbare tillväxttakt än för helåret där motsvarande siffra blev 21% och innebar en total omsättning på 54 Mdr usd för 2024 (50,9 Mdr kr från produktförsäljning och resterande från samarbeten med diverse partners). Här kan man påminna att bolaget har som målsättning att fram till 2030 omsätta 80 Mdr usd vilket motsvarar årlig tillväxttakt (CAGR) på ca 9%. Under 2025 förväntas hög ensiffrig procentuell tillväxttakt vilket vi tolkar som 7-8%.

Under Q4 var tillväxten störst inom onkologi (29%) som ju sedan länge är bolagets paradgren och svarar för 41% av försäljningen. Näst bäst försäljningsökning stod R&I (andningsvägar & immunologi) och Sällsynta sjukdomar för, då dessa affärsområden växte med 28% respektive 22%. Tillsammans svarar de båda för ca 31% av den totala försäljningen (15% respektive 16%). Bolagets näst största affärsområde sett till försäljning (23%), CVRM (hjärt- och kärlsjukdomar), ökade med 17% i Q4.

Försäljningen ökade i samtliga geografiska regioner utom Kina. I USA som är bolagets största marknad (43,5% av totala intäkter) ökade intäkterna med 28%. I Europa var tillväxten 35% medan tillväxtmarknader (exkl Kina) stod för ett lyft på hela 42%. Fina siffror allt annat lika. Den kinesiska svackan (-3%) förklarar vd Pascal Soriot med dels låga nivåer av säsongsbundna luftvägsvirusinfektioner, dels en effekt av sjukhusens budgetdynamik i slutet av året. Inget direkt nytt framkom gällande de sedan tidigare pågående utredningar vilket föranleder oss att tro att bolaget som sådant kanske inte är involverat utan att ”utredningshärvan” snarare handlar om de frihetsberövade privatpersonerna. Några garantier för att så är fallet finns det dock inte. Det enda beskedet som gavs var att man får böta omkring 5 Musd för otillåten läkemedelsimport.

Givet nuvarande nivå på försäljningen tycks inte målsättningen om 80 Mdr kr framstå som en orealistisk ambition. Detta inte minst som man fram till dess förväntar sig (läs: hoppas) ha ett 20-tal nya läkemedel på marknaden. Så här långt har man fått klart med godkännande för åtta av dem och i år förväntas ytterligare sju komma med kliniska fas III studieresultat som lär avgöra deras öde. I ett av fallen väntas resultaten redan i slutet av mars och i övriga sex fall först under andra halvåret.

Ser man till den justerade vinsten från kärnverksamheten (core eps) ökade den med 19% till 8,21 usd under fjolåret. Q4 bidrog med 2,09 usd vilket var i linje med utvecklingen i Q3 då core eps blev 2,08 kr. För 2025 förväntar sig bolaget en låg tvåsiffrig procentuell vinsttillväxt vilket borde innebära 11-13%. Utgår vi från mitten på detta intervall motsvarar det en justerad vinst på 9,20 usd vilket är en bit högre än våra tidigare kalkyler om 8,90-9 usd. Med dagens valutakurser innebär det ca 98 kr och motsvarar således en multipel på cirka 16x. Det låter förstås inte som någon fyndvärdering men man bör komma ihåg att ledningen inleder ofta ett år med en förhållandevis försiktig prognos som därefter skruvas upp. När 2025 väl summeras om ett år kan vinstökningen mycket väl överstiga nämnda intervall.

I våra tidigare analyser ansåg vi en multipel om ca 18x vara motiverad och ser ingen anledning att frångå denna syn idag. Som tidigare anser vi att bolagets starka marknadsposition inom två så pass viktiga områden som onkologi och hjärt-och kärlsjukdomar är, torde snarare betinga sektorpremie än tvärtom. På senare år har visserligen det mesta handlat om obesitas där AstraZeneca inte har någon stark position (ännu?) men tittar man på var dödligheten är som störst finns det oerhört mycket att gilla med det svensk-brittiska bolaget även till nuvarande värdering. Att aktien därtill har en defensiv karaktär är en annan faktor som lockar i ett läge då flertal andra storbolag har värderats upp tämligen rejält.

Det är mot bakgrund av ovanstående som vi höjer riktkursen till 1760 kr (1700) idag och är inte främmande för ytterligare upprevidering efter halvårsrapporten om vinstutsikterna i den består då (eller rent av höjs).

 


DISCLAIMER
Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet. Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.
NASDAQ Stockholm
AZN
Sektor
Läkemedel
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
AstraZeneca – Global ledare inom läkemedelsindustrin

AstraZeneca är ett globalt läkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet AZN. Under helåret 2024 rapporterade AstraZeneca totala intäkter på cirka 590 miljarder kronor, en ökning med 21% jämfört med föregående år. Vinst per aktie för kärnverksamheten ökade med 19% till motsvarande cirka 90 kronor. Styrelsen föreslog en utdelning för andra halvåret på cirka 23 kronor per aktie, vilket ger en total utdelning för 2024 på cirka 34 kronor per aktie, en ökning med 7%. Bolaget har även höjt sina prognoser för 2025 och siktar på att nästan fördubbla sin omsättning till cirka 870 miljarder kronor år 2030. AstraZeneca fortsätter att stärka sin position genom innovation och expansion på nya marknader.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2025-02-25 15:00:00
Ändrad 2025-04-22 10:31:37