Autoliv - En lättnadssuck

Nyhetsflödet från bilbranschen har varit bedrövligt de senaste månaderna och aktieutvecklingen för fordonstillverkare och deras underleverantörer har varit därefter.

Autoliv En lattnadssuck

KÖP | ALIV SDB | Large Cap | 1020 kr

Det har förstås även drabbat världens största leverantör av bilsäkerhetssystem Autoliv, där många befarade att ledningen skulle bli tvungna att återigen sänka sin helårsprognos för 2024.

Rädslan var definitivt inte obefogad, eftersom efterfrågan på bolagets bilsäkerhetssystem är nära kopplad till bilproduktionen. Den senast nämnda har tveklöst varit svag i Q3 och sjönk med nästan 5% globalt, jämfört med samma period ifjol. Huvudanledningar var lagerminskningar, främst i Amerika, samt en hög jämförelsebas, mestadels i Kina.

Som vi har påpekat i vår senaste analys av Autoliv i juni (Newsletter 2117) har bolaget, emellertid, ett rekordstort antal nya produktlanseringar i år, vilket möjliggör en outperformance jämfört med den underliggande marknaden. Mycket riktigt minskade också Autolivs försäljning i kvartalet med endast 0,8% organiskt, till 2 555 Musd.

Förutom den höga nivån av produktlanseringar var det även positiva priseffekter som bidrog positivt. Försäljningen till inhemska kinesiska fordonstillverkare växte med 18%, vilket var dubbelt så mycket som de 8,5% som deras bilproduktion ökade med. Fordonsmixen i Kina försämrades dock som en konsekvens av att modeller med lägre säkerhetsinnehåll växte starkt, medan modeller med högre säkerhetsinnehåll minskade. Enligt vd Mikael Bratt har man dock fortsatt stärka sin position med de kinesiska fordonstillverkarna och baserat på försäljningstrender och orderingång de senaste åren, räknar han med marknadsandelsökningar även de kommande åren.

Mycket imponerande är bolagets lönsamhetsutveckling då den justerade rörelsemarginalen (EBIT) landade på en nästan oförändrad nivå om 9,3% (9,4) i Q3. Hade man dessutom justerat för en kostnad relaterad till en leverantörsuppgörelse till ett värde av 14 Musd, skulle marginalen istället har legat kring 9,8%.

Annons

Det syns med andra en tydlig effekt från de olika kostnadsbesparingsåtgärderna som man har vidtagit, inklusive en fortsatt minskning av antalet tjänstemän. Den produktionsrelaterade arbetsstyrkan minskade i sin tur med 3 100 personer jämfört med ett år tidigare (-6%). Positivt i sammanhanget är dessutom att förhandlingarna gällande inflationskompensation med kunderna har utvecklats som förväntat, vilket talar för ytterligare marginalstöd framöver.

Följdriktigt bekräftade vd Bratt sin ambition att nå en justerad rörelsemarginal om cirka 9,5 – 10,0% i år, vilket kan jämföras med 8,5% under årets inledande nio månader. Historiken där Q4 är det säsongsmässigt starkaste kvartalet på året, ger stöd åt hans guidning. Givet den ofördelaktiga utvecklingen av marknadsmixen förväntar sig dock Autoliv-chefen numera att landa på den låga änden av intervallet. Detta eftersom han även räknar med en organisk tillväxt för helåret på 1%, istället för som tidigare förväntat 2%. Grunden för antagandet utgörs av prognosen att den globala bilproduktionen minskar med uppskattningsvis 3% under 2024.

Vad gäller det operativa kassaflödet så ser sig bolaget vara på god väg mot helårsindikationen om 1,1 miljarder usd, även om summan efter de första nio månaderna endast uppgår till 639 Musd. Även här spelar dock säsongsmönstret en viktig roll. Balansräkningen är fortsatt robust med en skuldsättningskvot på 1,4x vid slutet av september (net debt / EBITDA, 12-månader rullande).

Situationen inför 2025 är förvisso fortsatt svårbedömd men det finns samtidigt förhoppningar att en bättring är i sikte. Vårt huvudscenario bygger på att sjunkande räntor världen över kommer att stimulera den generella makroekonomiska aktiviteten och därmed även efterfrågan på bilar. Experter på S&P Global räknar för tillfället med en ökning av bilproduktionen 2025 om 1%. För Autolivs del skulle det kunna innebära en omsättning kring 11 miljarder usd (+5% jämfört med 2024). Givet den operationella hävstången bör vinsten i sådana fall kunna öka med omkring 30%.

Rapporten och kommentarerna kring utsikterna har tagits emot väl av marknaden och aktien står idag runt 5-10% högre än vid inledningen av oktober. Ändå motsvarar värderingen fortfarande ett P/E-tal på cirka 10 baserat på estimaten för 2025. Det är i den lägre delen av värderingsintervallet för de senaste 10 åren.

Vi håller fast vid vår positiva syn på aktien men sänker riktkursen till 1 300 kr (1 400), till följd av den sämre utvecklingen inom bilindustrin och något sänkta estimat från vår sida.

NASDAQ Stockholm
ALIV_SDB
Sektor
Fordonsindustri
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Autoliv – Världsledande inom bilsäkerhet

Autoliv är en global marknadsledare inom bilsäkerhet, med produkter som krockkuddar, säkerhetsbälten och rattar. Bolaget grundades 1953 i Sverige och har sedan dess vuxit till en av världens största leverantörer av passiva säkerhetssystem till fordonsindustrin. Autoliv är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet ALIV SDB och har även en primärnotering på New York Stock Exchange.

Bolaget har en stark global närvaro med produktionsanläggningar och utvecklingscenter i över 25 länder, och dess kunder inkluderar de största biltillverkarna i världen. Genom kontinuerlig innovation och utveckling av nya säkerhetslösningar arbetar Autoliv för att minska trafikolyckor och rädda liv.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-10-22 15:00:00
Ändrad 2024-11-13 12:18:06