Autoliv – Rustad för uppgång

Bilsäkerhetsföretaget har en tuff period bakom sig. Autolivs största marknader Amerika och Europa, som tillsammans står för två tredjedelar av försäljningen, stod mer eller mindre still i april och den efterföljande uppstarten kännetecknades av stora fluktuationer i kundefterfrågan.

Autoliv Rustad fr uppgng 1

Bild copyright Autoliv

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1804 (26 augusti 2020)

ALIV SDB | Large Cap | 666 kr | KÖP

Dessa stora och snabba förändringar i avropen gjorde det svårt att driva verksamheten med optimal effektivitet, vilket visade sig med all tydlighet i den senaste rapporten (Q2)

Nettoomsättningen under perioden rasade nämligen organiskt med hela 48%, jämfört med Q2 i fjol, till 1 048 Mkr. Det var till och med 2,6 procentenheter sämre än nedgången av den globala bilproduktionen, till följd av bolagets geografiska mix då regioner med högt säkerhetsinnehåll i fordonen minskade mer än regioner med lägre säkerhetsinnehåll. Det brukar vanligtvis vara ganska väl korrelerat, givet Autolivs världsledande ställning inom passiv bilsäkerhet (krockkuddar, säkerhetsbälte mm) med alla stora biltillverkare på kundlistan.

Volymtappet, den volatila uppstarten och en hög investeringsaktivitet inför framtida modellanseringar har lett till ett dramatiskt försämrat rörelseresultat som även på justerad basis sjönk till -171 Mkr (+183 Mkr). Som en konsekvens lanserade ledningen fas 2 av det strukturella effektiviseringsprogrammet som presenterades på kapitalmarknadsdagen förra året. Ambitionen är att säkra en adekvat kostnadsstruktur som understöder lönsamhetsmålet på medellång sikt, även i en värld med lägre fordonsproduktion.

Annons

Konkret är detta mål en justerad rörelsemarginal kring 12%, någonting som man har åstadkommit senast 2010. I fjol var motsvarande siffra 9,1%, så det finns en del kvar att göra. Fas 2 av programmet ska minska personalkostnaderna med ytterligare 65 Musd och man utvärderar dessutom fler kostnadsprogram, inklusive koncernens fabriksstruktur. När volymerna väl kommer tillbaka borde hävstångseffekten alltså kunna bli betydande.

För den optimistiskt lagda får just volymutvecklingen ändå ses som en av ljusglimtarna i rapporten. Visserligen var den katastrofal för kvartalet som helhet, men går man in i detaljerna så ser man att det organiska fallet avtog faktiskt från -65% i april, till -55% i maj och sedan -20% i juni. Bland annat har den kinesiska bilproduktionen återvänt snabbare än befarat. Dessutom uppgav vd Mikael Bratt i samband med rapporten att man har sett en ytterligare förbättring på bred front under de första veckorna av Q3, hjälpt av de gamla orderböckerna från före coronakrisen.

Osäkerheten är dock fortfarande stor och han ville inte ge några prognoser för resten av året. Han är samtidigt optimistisk att trenden mot elfordon och ökad säkerhet kommer att hålla i sig även efter pandemin. Bilden bekräftas av det faktum att kundernas offertaktivitet och lanseringsplaner förblir tämligen oförändrade. Kortsiktiga motvindar kommer, emellertid, finnas kvar åtminstone under resten av detta år, till exempel i form av lägre volymer jämfört med 2019-nivån och en fortsatt hög investeringstakt.

Bolagets balansräkning och dess finansiella flexibilitet är betryggande, uppbackad av en väl diversifierad förfallostruktur och omfattande kreditresurser. Vid slutet av juni uppgick nettoskulden till 1 838 Musd, motsvarande en skuldsättningsgrad på 94%. Det negativa kassaflödet från den löpande verksamheten på -128 Musd under Q2 kan ställas i relation till en likviditetsposition på 1,7 miljarder usd, bestående av 1,2 miljarder i kassa och 0,5 miljarder i outnyttjade kreditfaciliteter. Det borde vara mer än tillräckligt för att ta sig genom den resterande delen av krisen.

Ingen vet visserligen hur länge den kommer att vara och dessa dagar är det få som ger några prognoser. Vår utgångspunkt är dock att vi kommer se en gradvis förbättring av efterfrågan under andra halvåret i år, för att sedan återgå till tillväxt från och med början av 2021. Även om nästa års nettoomsättning sannolikt kommer landa något under 2019-nivån på 8,5 miljarder usd, talar mycket för att vinsten per aktie kommer kunna överstiga fjolårets 5,29 usd. Tack vare effekten från de strukturella effektiviseringsåtgärderna räknar vi snarare med omkring 5,8 usd (drygt 50 kr).

I kombination med dagens växelkurs innebär det att Autoliv-aktien handlas i skrivande stund till ett P/E-tal på ca 13 på nästa års förväntade vinst. Det är en bra bit under det egna historiska snittet och börsen som helhet. För den långsiktige ser vi därför att bra ingångsläge och ser aktien som köpvärd upp till 750 kr.

NASDAQ Stockholm
ALIV_SDB
Sektor
Fordonsindustri
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Autoliv – Världsledande inom bilsäkerhet

Autoliv är en global marknadsledare inom bilsäkerhet, med produkter som krockkuddar, säkerhetsbälten och rattar. Bolaget grundades 1953 i Sverige och har sedan dess vuxit till en av världens största leverantörer av passiva säkerhetssystem till fordonsindustrin. Autoliv är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet ALIV SDB och har även en primärnotering på New York Stock Exchange.

Bolaget har en stark global närvaro med produktionsanläggningar och utvecklingscenter i över 25 länder, och dess kunder inkluderar de största biltillverkarna i världen. Genom kontinuerlig innovation och utveckling av nya säkerhetslösningar arbetar Autoliv för att minska trafikolyckor och rädda liv.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-08-28 12:04:00
Ändrad 2024-11-13 08:02:51