Babylon Health - Revolutionerar vården

Höstens techfrossa på börsen har drabbat många tillväxtbolag och inte minst de tidigare så heta SPAC-bolagen (Special Purpose Acquisition Company) har blivit iskalla.

Babylon Health Revolutionerar varden

Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 7 (21 mars 2022)

CHANS | BBLN | USA | 4,77 USD

babylon health

Ett av de är Babylon Health, som bl.a. har de svenska investeringsbolagen Kinnevik och VNV Global på sin ägarlista. Sedan första handelsdagen i oktober har aktien backat med drygt 50 procent och börsvärdet uppgår i skrivande stund till lite drygt två miljarder USD.

Babylon grundades år 2013 och är en pionjär inom digital hälsovård. Bolagets tjänster kombinerar mobil teknologi med artificiell intelligens (AI) och medicinsk expertis, med ambitionen att erbjuda lättillgänglig, hög-kvalitativ vård till alla. Med bas i London, täcker man idag ett område på mer än 24 miljoner människor i USA, Kanada, Europa, Afrika och 13 länder i Asien.

Patienterna nås via en app för AI-driven diagnos och videomöten med läkare. Bolaget erbjuder även flera digitala verktyg för egenvård och bakgrunds-information som riktar sig mot både patienter och läkare. Just den snabba tillgängligheten till läkare har varit en game changer sedan den initiala lanseringen i Storbritannien, där den statliga sjukvården vanligtvis har mycket långa väntetider.

Tack vare digitaliseringstrenden i samhället har tillväxten varit imponerande redan före COVID-19 pandemin. Nedstängningar och restriktioner har dock ökat populariteten för de s.k. ”Telehealth”-tjänsterna markant och numera är det fler än 60 procent av engelsmännen som uppger vända sig till digitala vårdtjänster (jämfört med under än 40 procent före pandemin). De flesta verkar dessutom vara nöjda med Babylon och enligt bolagets egen utsaga återkommer 95 procent av alla användare.

Under första pandemiåret 2020 ökade omsättningen 400 procent till 79 MUSD och nyligen meddelade man att motsvarande siffra för 2021 landade på 323 MUSD, d.v.s. ytterligare 307 procent högre. Därmed är Babylon fortfarande en av de snabbast växande aktörerna på marknaden och för 2022 siktar man på att nå en omsättning inom intervallet 900 – 1 000 MUSD.

Numera är det US-marknaden som står för lejonparten av tillväxten, efter att ha etablerat en bas genom förvärv av flera sjukvårdsmottagningar. Vid början av 2022 hade man 275 000 s.k. ”Value-Based Care”-medlemmar i USA och globalt över 440 000 vårdmedlemmar. Enligt grundaren och vd:n Ali Parsa har man stora fördelar jämfört med konkurrenterna i USA, som för det mesta har traditionella mottagningar som utgångspunkt och därför högre kostnader samt sämre tekniska system.

Parsa vill ta vara på denna möjlighet och skalar därför upp verksamheten i raskt takt. Det omfattar add-on förvärv, men framförallt investeringar i teknologi och marknadsföring som ska driva den organiska tillväxten. På tech-sidan har man ett långsiktigt samarbete med Microsoft, där man använder varandras AI- och moln-teknologi för att få ner kostnaderna.

Kostnadsbiten är kanske en av de största utmaningarna ledningen står inför, eftersom bolaget fortfarande blöder stora summor pengar. För helåret 2021 uppgick det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) till -174 MUSD, men trenden går åtminstone åt rätt håll med tanke på att teknologikostnaderna, som andel av omsättningen, minskade till 36 procent (jämfört med 135 procent året innan) vilket talar för skalbarheten i affärsmodellen.

Ledningen har dessutom lovat att fokusera mer på lönsamheten framöver, men rimligtvis lär det dröja några år tills man kan visa gröna siffror ens på EBITDA-nivå. Med det i åtanke är det lugnande att bolaget är väl kapitaliserat efter SPAC-transaktionen och vid slutet av december hade man 263 MUSD i likvida medel, vilket kan ställas i relation till kassaflödet från den löpande verksamheten på -146 MUSD under fjolåret. I slutet av mars förväntar bolaget sig även 100 MUSD (genom hållbarhetslänkad finansiering)  från en ESG-investerare, vilket ytterligare utökar det finansiella utrymmet.

Globalt värderas marknaden för sjukvården till cirka 10 biljoner USD och Telehealth har goda förutsättningar att successivt ta en större del av denna kaka. Lägre kostnader och bättre tillgänglighet är inte bara gynnsamt för patienterna, utan även för staten. Givet att man fortfarande befinner sig i ett tidigt skede, borde det finnas goda chanser för Babylon att fortsatt visa höga tillväxttal och så småningom växa in i  sin kostnadskostym.

Börsvärdet, justerat för nettokassa, motsvarar just nu cirka 2 gånger årets förväntade omsättning, vilket kan sättas i relation till konkurrenten Teladocs 3,5. Teladoc har kommit ett steg längre vad det beträffar lönsamheten, men växer inte i närheten så snabbt som Babylon. Vi tycker att värderingen har kommit ner tillräckligt för att våga ta en första chanspost.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2022-03-24 08:55:00
Ändrad 2024-11-13 09:22:11