Beijer Group - Trögt men snart smäller det
Till skillnad från många andra företag har marknadsåterhämtningen gått ganska trögt för automations- och nätverksföretaget Beijer Group.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1883 (1 augusti 2021)
BELE | Small Cap | 50,6 kr | KÖP
När Q2-rapporten presenterades nyligen hade bolaget fyra raka kvartal bakom sig med sjunkande omsättning och hade under samma period heller inte imponerat resultatmässigt, snarare tvärtom.
Vi har trots det haft en positiv inställning till bolaget sedan aktien tog plats i vårt ”Vinnarnummer” i januari som är tänkt att peka ut aktier med lite högre risk som förhoppningsvis kan bli kursvinnare under helåret. Som ett kvalitetsbolag med intressanta produkter har vi räknat med en tydlig turnaround i år efter ett par år av tyngre utveckling, vilket skulle kunna sätta fart på aktiekursen. Hittills har det som sagt gått tämligen trögt även om aktien är upp drygt 20% sedan numret i fråga.
Q2-rapporten som presenterades i mitten av juli antyder dock att den verkliga vändningen nu närmar sig snabbt, även om kvartalet i fråga inte imponerade sett till utvecklingen över april till juni. Nettoomsättningen steg bara med 9% i kvartalet till 390 Mkr (357), vilket ändå var det första kvartalet med uppvisad tillväxt sedan Q1 ifjol. Justerat för valutaeffekter skulle ökningen också ha varit 14% och visat tillväxt för samtliga tre affärsenheter.
Att inte tillväxten har varit bättre förklaras åtminstone delvis av en global brist på vissa nyckelkomponenter, vilket gör att flera produkter inte kan färdigställas enligt plan och därmed skapar störningar i leveranskedjorna. Beijer Group bedömer att bortfallet i omsättningen till följd av komponentbristen som hämmar leveranserna uppgår till 11–12% av försäljningen under kvartalet, motsvarande cirka 50 Mkr. En justerad omsättning kring 440 Mkr skulle annars ha inneburit bolagets högsta försäljning någonsin i ett kvartal.
Av samma anledning (bortfallet i omsättning) har inte heller resultatutvecklingen övertygat. Rörelseresultatet steg visserligen med 24% men bara till 9,8 Mkr (7,9), vilket motsvarade en rörelsemarginal på klena 2,5% (2,2). Trots att det var bolagets högsta resultat sedan Q4 år 2019 var det lägre än väntat. Ledningen menar dock att resultatet skulle ha varit betydligt högre med en mer normal leveranssituation och utan brist på nyckelkomponenter.
Betydligt bättre än väntat och glädjande eftersom det är det viktigaste framåt, var orderingång och orderstock där läget nu ser extremt gynnsamt ut under andra halvåret. Orderingången steg i kvartalet med hela 53% till 514 Mkr (335) (justerat för valuta var ökningen 60%) där också samtliga affärsområden och geografiska områden stärktes. Orderingången förbättrades därmed med nästan 100 Mkr, eller 24% från förra kvartalet. Orderboken var vid kvartalets slut också hela 750 Mkr och på ”all time high” nivåer, vilket bådar gott inför kommande kvartal.
Med nuvarande orderingång och orderstock ser vi ingen anledning att frångå vare sig vår köprekommendation eller riktkursen på 60 kr. Accelererar inte komponentbristen kommer andra halvan av 2021 att bli betydligt bättre med både omsättning och förmodligen även resultat som är bättre än vid tiden innan pandemin och nästa år bör vinsttillväxten öka ytterligare kraftigt.
P/e-talet hamnar kring närmare 30 i år efter ett svagt resultatmässigt första halvår men bör nästa år kunna hamna neråt 12–13 vilket är lågt för ett företag av Beijer Groups kvaliteter och potentiella lönsamhet.
Sammantaget ser det bra ut med extremt lätta jämförelsetal i samtliga kvartal det närmaste året. Någon extrem ”vinnaraktie” blir kanske inte bolaget i år men chansen finns fortfarande att det blir betydligt bättre än årets hittillsvarande dryga 20%.
Ependion AB utvecklar, tillverkar och säljer produkter och programvaror med högt teknikinnehåll inom datakommunikation, digitalisering och visualisering. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet EPEN. Enligt senaste rapporten uppgick nettoomsättningen för fjärde kvartalet 2023 till 590 miljoner kronor. Styrelsen föreslog en fördubblad utdelning till 1,00 krona per aktie, jämfört med föregående års 0,50 kronor.