Betydande uppsida i trafiksäkerhetsföretaget
Efter att ha haft en spekulativ köprekommendation på trafiksäkerhetsföretaget från i mars i år, valde vi när vi senast skrev om bolaget i mitten av september att ta in aktien bland våra regelrätta köpråd, s.k. Top Picks.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1833 (9 december 2020)
SENS | Small Cap | 1,71 kr | KÖP
Bidragande var att bolaget som historiskt har haft en minst sagt svajig utveckling och därmed hög risk, under året har fått ett så pass kraftigt inflöde av nya order så att det var nästintill omöjligt att det inte skulle leda till en kommande tillväxtexplosion och en medföljande kraftig förbättring av både lönsamhet och resultat.
Någon exceptionell succé har dock inte rekommendationen blivit ännu även om aktien har klättrat lite drygt 20% sedan i mars och 5–10% efter att den hamnade på vår förnämsta aktielista. Trots att risken fortfarande är hög ser vi en betydande uppsida härifrån även denna gång och behåller därför rekommendationen på köp.
Sedan sist har Q3-rapporten presenterats och det redan starka orderflödet från slutet av fjolåret och framåt gjorde att kvartalet bjöd på ett mycket betydande lyft från fjolårsperioden. Nettoomsättningen steg med 80% till 131,6 Mkr (73,0) och innebar att omsättningen hittills år är nästan 30% högre än i fjol. De viktiga TRaaS-intäkterna (Trafic enforcement as a service) som är återkommande intäkter ökade med 19% men skulle ha ökat ännu mer om inte skolor hade varit tillfälligt nedstängda i USA på grund av pandemin. Sensys får då nämligen inga intäkter från hastighetsövervakningen vid skolorna.
Även resultatutvecklingen förbättrades tydligt i kvartalet. Rörelseresultatet förbättrades med nästan 40 Mkr till 12,9 Mkr (-17,8), motsvarande en rörelsemarginal på nästan 10%. Än bättre var dock orderingången som mer än fyrdubblades under kvartalet och uppgick till 323,7 Mkr (79,3). Förbättringen var främst hänförlig till jättekontraktet i Saudiarabien, värt 275 Mkr. Även orderingången på rullande 12 månader var på rekordnivå med en ökning med 95% till smått otroliga 909 Mkr (465) med stora order från Australien, Costa Rica och Saudiarabien och ett stort antal mindre avtal.
En något negativ faktor i kvartalet var att ordern värd 192 Mkr från Costa Rica flyttas fram tre månader till Q1 nästa år på grund av covid-19. Någon fara för ordern ska det dock inte vara då ledningen är konfident om att den blir av och det skulle annars också kosta Costa Rica stora summor i straffavgifter eftersom kontraktet är utformat så. Q4 ser även det lovande ut även om det kan bli tufft att överträffa orderingången från motsvarande kvartal i fjol som var 241 Mkr. Hittills har dock order på drygt 100 Mkr presenterats.
Vi skulle nog säga att Q3-rapporten var bättre än vi räknade med och att framtiden ser mycket bra ut, inte minst det närmast kommande året. Aktiemarknaden tycks dock inte hittills ha riktigt tagit detta till sig, förmodligen på grund av Sensys Gatsos svajiga historik som gör att man inte vågar ta ut någon seger i förskott.
Vi bedömer dock att bolaget står inför flera riktigt starka år där nästa år kommer att visa på en mycket kraftig tillväxt i takt med att man betar av den gigantiska orderstocken. Därtill kan man räkna med betydande lönsamhetsförbättringar då man bör kunna skala upp produktionen rejält utan att de fasta kostnaderna stiger alls i samma grad.
Att göra prognoser på bolaget är samtidigt inte det lättaste och man får nog räkna med att justera prognoserna efterhand när kvartalen ramlar in. P/E-talet skulle dock mycket väl kunna vara så pass låg som 14–17 nästa år, vilket vi bedömer vara klart attraktivt. Värderingen av försäljningen, det så kallade P/S-talet ser också ut att vara betydligt lägre än det har varit historiskt, trots att framtiden knappast någonsin sett bättre ut.
Vi värderade förra gången Sensys Gatso till 1,90–2,10 kr och tycker nog snarare att man denna gång kan värdera bolaget till 2,10–2,30 kr. När vinsterna stiger brant i kommande kvartal finns också chansen att marknaden i ren eufori lyfter aktien även över dessa nivåer. Det har hänt tidigare historiskt vid tillfällen då bolaget har haft en liknande situation som dagens. Köprekommendationen upprepas.
Innehavsredovisning: Jan Axelsson