BHG Group – dubblar målsättningen
När vi för exakt ett år sedan hade den byggrelaterade e-handlaren Bygghemma upp till analys landade vi i ett köpråd med riktkurs om 70 kr. Sett med facit i hand en både klockren och rejält felaktig slutsats.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1847 (10 februari 2021)
BHG | Large Cap | 147,4 kr | NEUTRAL
Dels eftersom aktien har stigit med ca 120% sedan dess, dels eftersom riktkursen visade sig bli väl konservativ. Där och då hade dock pandemin ännu inte slagit klorna om Norden och få kunde ana att 2020 skulle bli året då de allra flesta blev förvisade till sina hem och diverse hemmasnickeri. En trend som trist nog tog fart ungefär samtidigt som aktien lämnade våra Top Picks.
Frågan idag är förstås om kursresan har nått vägs ände eller om det finns mer att hämta framöver? För trots att det bara har gått ett år sedan dess är Bygghemma idag ett annorlunda, och framförallt mycket större bolag. Verksamheten har breddats via förvärv vilket också gör att namnbytet till BHG Group känns naturligt.
Tittar vi på vad bolaget presterade under 2020 framträder ett gäng synnerligen imponerande siffror. Nettoomsättningen ökade med 44,4% till 8 968 Mkr (6 213) vilket var långt över våra förväntningar om 7,3 miljarder. Förvisso kryddat av förvärv som vi inte kunde förutspå men faktum är att även exklusive dessa var försäljningen ca 1 miljard högre än våra estimat då den organiska tillväxten landade på fantastiska 33,7%.
Var tillväxten imponerande så var det heller inget större fel på lönsamheten. Bruttomarginalen ökade under året till 26,0% (24,0) vilket resulterade i ett justerat rörelseresultat om 700,8 Mkr (330,1). Mer än dubbling mot året innan då den justerade rörelsemarginalen blev hela 7,8% (5,3). Även utan jämförelsestörande poster var bättringen signifikant. Rörelseresultatet uppgick nämligen till 657,8 Mkr (282,0) motsvarande en rörelsemarginal om 7,3% (4,5). Efter finansiella poster och skatt blev vinsten på den nedersta raden mer än dubbelt så stor som året innan (3,80 kr vs 1,64 kr efter full utspädning). Också kassaflödet från rörelsen mer än dubblades och uppgick till 994,3 (422,2) Mkr.
Givet siffrorna ovan är det onekligen svårt att inte bli imponerad. Låt vara att 2020 inte var något vanligt år och pandemin gav rejäl skjuts för allehanda hemförbättringar. Det gäller förstås även att ta tillvara de möjligheter som uppstår längs vägen och det har ledningen med vd Adam Schatz i spetsen onekligen gjort. Utöver ett flertal förvärv som har breddat verksamheten (Heminredning kan faktiskt redan i år stå för 50% av försäljningen) har man i början på detta år lyckats ta in nära 1,6 miljarder i nytt kapital.
Eftersom bolagets försäljningsmål om 10 miljarder som presenterades i samband med IPO 2018 nästintill har uppnåtts, har man nu höjt målsättningen till 20 miljarder kronor på medellång sikt. Hur lång period som menas har inte preciserats men givet att man ämnar växa organiskt med ca 15% årligen och utöver det addera 5-10% via förvärv, bör begreppet motsvara omkring fem (5) år. Även lönsamhetsmålet höjs från en justerad rörelsemarginal om 7% till minst 7%.
Den kraftiga kursuppgången tillsammans med kapitalanskaffningen där 10,8 nya miljoner aktier emitterades till kurs 145 kr, har medfört att värderingen idag uppgår till ca 18 miljarder kronor. Antar man att bolaget fortsätter att växa i takt med sin målsättning hamnar EV/Sales multipeln för i år kring 1,7x vilket är något lägre än branschsnittet för många e-handlare på ca 2x. Samtidigt hamnar EV/EBIT multipeln på ca 24 vilket möjligtvis inte skall ses som direkt utmanande för ett starkt växande bolag, men frågan bör ställas om 2021 blir ett lika starkt år för hemmafixande som 2020 har varit.
Värt att komma ihåg är att inledningen på det här året har präglats av en mycket tuffare vinter än ifjol. Detta lär sannolikt påverka en hel del utomhusaktiviteter och kan därmed minska efterfrågan något inom affärsområdet DIY (gör det själv). Under senare delen av året möter nämnda verksamhetsområde därtill riktigt tuffa jämförelsesiffror och det är nog inte någon djärv gissning att det i år kan bli en riktig utmaning att växa organiskt. I synnerhet om pandemin klingar av fram till sommaren och det uppdämda behovet av resor börjar materialiseras. Q2 och Q3 hör normalt sett till bolagets allra bästa perioder inom DIY-segmentet.
Ledningen är förstås medvetna om det och har därför nyligen förstärkt Heminredningsverksamheten med förvärv av Nordic Nest. Det Kalmarbaserade bolaget hade likt många andra e-handelsbolag ett fantastiskt 2020 och förväntas uppvisa en omsättning motsvarande drygt 1 miljard samt EBITDA resultat motsvarande ca 120 Mkr när räkenskapsåret summeras i mars. Att det är en snabbväxare man köper för ca 1,6 miljarder råder det nog inga tvivel kring. Under räkenskapsåret 2019/2020 uppgick försäljningen till 570 Mkr vilket motsvarade ökning om nära 80% jämfört med motsvarande 2018/2019.
Jämför vi BHG med exempelvis ByggMax är värderingsskillnaden påtaglig. BHG verkar dock ha ambitionen att bygga ett större e-handelskonglomerat online med flertalet olika vertikaler. Senaste köpet av 51% i finska IP Agency med sport och fritid som främsta fokus, ger den typen av vibbar. Tack vare genomförd emission har man stark finansiell ställning som möjliggör fler förvärv under året. Om detta sedan räcker för att infria tillväxtmålsättningen om 20-25% återstår förstås att se. Enbart Nordic Nest adderar ca 10% vid oförändrad försäljning i år.
Det faktum att marknaden just nu har en uppenbar fallenhet för serieförvärvare gör att aktien mycket väl kan komma att förbli dess gunstling. Kring 150-160 kronor ser vi den dock som rimligt värderad. För att lockas till köp skulle vi vilja se kursen sjunka ned mot 120-130 kr.
BHG Group AB är ett svenskt e-handelsföretag som specialiserar sig på produkter inom heminredning, trädgård och byggvaror. Företaget driver över 100 e-handelsplatser och har fler än 70 butiker och showrooms. Bland de mest kända varumärkena inom koncernen finns Bygghemma, Nordic Nest, Trademax, Furniturebox och LampGallerian. BHG Group är noterat på Nasdaq Stockholm under tickern BHG.
Under fjärde kvartalet 2024 rapporterade BHG Group en nettoomsättning på 2 883,8 miljoner SEK, vilket motsvarar en försäljningstillväxt på 1,9 % jämfört med samma period föregående år. Företaget har ännu inte delat ut någon vinst till aktieägarna, då de fokuserar på tillväxt och återinvestering av vinster i verksamheten.