BHG Group – tillväxtresan långt ifrån slut. Aktien kan åter hamna i vinnarspåret

När vi i början på februari tittade närmare på e-handelskonglomeratet BHG Group (Newsletter 1847, kurs 147,5 kr) blev slutsatsen följande: ”(…)Kring 150-160 kronor ser vi den dock som rimligt värderad. För att lockas till köp skulle vi vilja se kursen sjunka ned mot 120-130 kr(…)

BHG Group tillvaxtresan langt ifran slut

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1905 (20 oktober 2021)

BHG | Mid Cap | 129,4 kr | KÖP

Sett med facit i hand var det en hyfsat träffsäker bedömning. Något direkt köpläge var det inte tal om just där och då men väl några veckor senare när aktien bottnade kring 125 kr som lägst. Den som följde tipset att köpa i intervallet 120-130 kr fick en trevlig kursresa. Redan i början på april handlades aktien inte bara till 150-160 kr som vi såg som ett rimligt värde utan till och med 180 kr.

Sedan dess har temperaturen för tillväxtbolag i allmänhet och e-handelsbolag (s.k. coronavinnare) i synnerhet återigen sjunkit. Idag är aktien tillbaka i intervallet 120-130 kr och vän av ordning frågar sig förstås om det råder ett nytt köpläge i aktien inför rapporten som publiceras nästa vecka (28/10). Vi tror faktiskt det även om osvuret alltid är bäst. Det finns nämligen en hel del som talar för att BHG:s tillväxtresa långt ifrån är över.

Annons

Sedan vår föregående analys i februari har bolaget fortsatt att breda sitt erbjudande via fyra stycken olika förvärv som tillsammans uppges kunna öka bolagets intäktbas med drygt 2 miljarder kronor på årsbasis. Därmed ser det ut som om målsättningen i form av framtida försäljning motsvarande 20 miljarder kronor inte framstår som direkt orealistisk. Under årets första halvår uppgick den nämligen till 6,1 miljarder kronor (4,3) vilket motsvarade en ökning om 41,5%. Stor del av ökningen stod förstås förvärvade bolag för men även organiskt uppmättes tillväxten till 22,5%. Det kan jämföras med organisk tillväxtambition om 15% per år.

Lika imponerande som den organiska tillväxttakten var även resultatutvecklingen. Bruttoresultatet ökade med 50% till 1 644,7 Mkr medan bruttomarginalen höjdes till 26,9% (25,4). Justerad EBIT-resultat ökade med drygt 58% till 461,8 Mkr (312,7) motsvarande en justerad EBIT-marginal om 7,5% (7,2). Icke justerat blev rörelseresultatet 48% bättre och uppgick till 430,1 (291,2) Mkr med en rörelsemarginal på 7,0% (6,7). Värt att omnämna här är att bolaget har som mål att uppnå en justerad EBIT-marginal om minst 7%. Vinsten per aktie efter full utspädning redovisades till 2,58 kr (1,77).

När vi tittade på aktien senast handlades den till ca 1,7x EV/sales. Idag har nämnda multipel sjunkit till ca 1,4x givet att omsättningen i år landar omkring 12,5 miljarder kronor. Tittar man på motsvarande siffra för nästkommande år blir den förstås ännu lägre. Hur pass mycket lägre än givetvis svårt att avgöra då man av allt att döma kommer att genomföra åtminstone ett par förvärv. Baserat på de affärer som man genomfört hittills får vi fram 1,2x i EV/Sales samt ca 17x EV/EBIT. Det är ingen värdering som känns utmanande idag och om inte annat så är den klart lägre än vad den var för drygt ett halvår sedan.

Det finns förstås en del farhågor som har lett till kurspress för bolagets aktie. Någon direkt halvledarbrist lider man kanske inte av men däremot drabbas man sannolikt en hel del av störningar i leveranskedjorna. Här kan ju Fiskars vinstvarning nyligen ge viss indikation. BHG Group har idag kraftig exponering mot bl.a. trädgårdssektorn men vi kalkylerar att man påverkas även inom andra segment. Mer om det lär vi säkert få läsa i samband med Q3-rapporten.

En annan faktor som har gått emot bolagets aktie är förstås att den betraktas som en tydlig coronavinnare och sådana har haft det tufft sedan samhällen öppnats upp. Här tror vi dock att rädslan är något överdriven vilket också Byggmax rapport i veckan visade med all önskvärd tydlighet. Att e-handeln har fått rejäl boost under pandemin är förstås sant men samtidigt har nog väldigt många också upptäckt fördelarna med den vilket innebär att förflyttningen online har accelererat. Det som skulle kunna slå emot BHG i betydligt större uträckning är väl snarare om den kontinuerligt ökande heminredningstrenden skulle avstanna helt.

Något nytt Desenio tror vi inte att BHG Group riskerar att bli. Med det sagt har förstås osäkerheten ökat något under årets lopp och det är långt ifrån osannolikt att vd Adam Schatz kommer att varna för en del kortsiktigt negativa effekter i bolagets kommande rapport som därtill kan behäftas med lägre bruttomarginal. Givet hur kursen har utvecklats tycks dock marknaden redan ha tagit fasta på eventuellt inkommande varningar. Skulle dessa utebli eller åtminstone inte visa sig vara lika allvarliga som många tycks räkna med, kan aktien åter hamna i vinnarspåret.

I tider då diverse serieförvärvare firar framgångar tycks BHG ha blivit styvmoderligt behandlat. Detta trots att man till skillnad från många andra bolag inte skjuter brett utan följer en logisk M&A process i syfte att skapa fler och starkare försäljningsvertikaler online. Det i sin tur borde kunna skapa stordriftsfördelar och därmed även leda till högre lönsamhet än vad som är fallet för andra mer nischade konkurrenter. Det är bl.a. därför som vi vidhåller att aktien även idag framstår som hyfsat attraktiv i intervallet 120-130 kr och rekommenderar därmed köp med 160 kr som ett fullt realistiskt mål på 6-12 månaders sikt.

NASDAQ Stockholm
BGH
Sektor
Bygg- och hemprodukter
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
BHG Group AB: Ledande inom e-handel för hem och trädgård

BHG Group AB är ett svenskt e-handelsföretag som specialiserar sig på produkter inom heminredning, trädgård och byggvaror. Företaget driver över 100 e-handelsplatser och har fler än 70 butiker och showrooms. Bland de mest kända varumärkena inom koncernen finns Bygghemma, Nordic Nest, Trademax, Furniturebox och LampGallerian. BHG Group är noterat på Nasdaq Stockholm under tickern BHG.

Under fjärde kvartalet 2024 rapporterade BHG Group en nettoomsättning på 2 883,8 miljoner SEK, vilket motsvarar en försäljningstillväxt på 1,9 % jämfört med samma period föregående år. Företaget har ännu inte delat ut någon vinst till aktieägarna, då de fokuserar på tillväxt och återinvestering av vinster i verksamheten.​
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-10-21 12:35:00
Ändrad 2024-11-13 08:59:52