Billerud – aktieägarvänliga åtgärder att vänta?
Senast vi skrev om förpackningstillverkaren Billerud var i mars (Newsletter 2105). Tajmingen den gången blev riktigt bra.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2134 (27 oktober 2024)
KÖP | BILL | Large Cap | 99,85 kr
Drygt två månader senare avbröt bolaget sina konverteringsplaner för den amerikanska anläggningen i Escabana och aktien rusade på det välkomna beskedet till vår riktkurs på 115 kr. Vår köprekommendation som analysslutsatsen utmynnade i gav således en avkastning på nästan 20%.
Det var då det. När Q3 rapporterna presenterades i veckan föll den inte alls i placerarnas smak. För att vara mer specifika så var det sannolikt utsikterna för årets sista kvartal som var den främsta anledningen till att kursen ställdes ned med 9% på rapportdagen. Själva siffrorna för perioden juli – september var det nämligen inget fel på. Nettoomsättningen ökade med 6%, jämfört med samma period ifjol, till 10,8 mdr kr, vilket var i linje med analytikernas förhandstips (Infront). Rörelseresultatet (EBIT) mer än dubblades till 851 Mkr, mot väntade 746 Mkr. Det innebär att EBIT-marginalen som summerades till 7,9% var en (1) procentenhet högre än konsensusestimaten.
Anledningen till den goda lönsamhetsutvecklingen är bolagets effektivitetsförbättringsprogram som fortsätter att leverera strukturella besparingar. Dessutom har man jobbat med att eliminera extrempriser i kundbasen samt att öka fältinköp av massaved i närheten av svenska bruk. Båda initiativen har lett till positiva effekter. Även personalkostnaderna har kommit ner och minskningen av 350 tjänster, som meddelades för ett år sedan, är nu nära att slutföras. Enligt vd Ivar Vatne är bolaget på god väg att överträffa årets mål för effektivitetsförbättringsprogrammet om en EBITDA höjning på 700 Mkr jämfört med 2023.
Vad gäller efterfrågan så förbättrades marknadssentimentet faktiskt något i Q3. Dessvärre har läget försämrats under de senaste veckorna och bolaget noterar en försvagning av sentimentet inom flera av sina kartong- och förpackningspapperskategorier. Som orsak ser vd Vatne att den underliggande konsumtionen av varor och förpackningar ligger för tillfället under de långsiktiga tillväxtförväntningarna, framförallt i Europa. Han förväntar sig därför en period av svagare volymefterfrågan och prispress för de flesta av bolagets produktkategorier.
För att göra saken värre finns det inga tecken på att insatskostnader skulle sjunka. Tvärtom så är kostnaderna höga för både ved och energi, vilket rimligtvis lär tynga marginalerna. Det återstår att se hur mycket ledningen kommer kunna åstadkomma för att skydda lönsamheten. Ambitionen är att driva värde framför volym i hela företaget och hålla produktionsplanen så flexibel som möjligt.
I Nordamerika är marknadssentimentet förhållandevis stabilt, eftersom den underliggande konsumtionen är i ett något bättre skick jämfört med Europa. Förväntningarna inför Q4 är därför mer optimistiska, med bibehållna priser för grafiskt papper och specialpapper samt i stort sett oförändrade insatskostnader. Starten på kvartalet har varit stark för grafiskt papper vilket sannolikt beror på det stundande presidentvalet. Sämre är går det för kategorin lövträmassa av lönn, där man ser fortsatt prispress även mot slutet av året.
Allt fokus riktas nu mot kapitalmarknadsdagen den 2:a december, där bolaget ska kommunicera nya mål inom tillväxt, lönsamhet, skuldsättning och utdelningspolicy. Balansräkningen är i gott skick med en nettoskuldsättningsgrad på 1,5x vid slutet av september (net debt / EBITDA, 12-månader rullande). I ett läge då de kostsamma planerna för Escabana är skrotade, öppnar det upp för en eventuell extrautdelning eller åtminstone för en mer generös utdelningspolicy och/eller återköp av den egna aktien. Inte minst med tanke på den goda kassaflödesgenereringen i verksamheten.
Summerar vi intrycken var de framåtblickande utsikterna inför Q4 onekligen åt det svaga hållet. Helt oväntat kan det ändå inte ha varit för marknaden kan man tycka givet senaste tidens nyhetsflöde kring den makroekonomiska utvecklingen. Blir avslutningen på året svagt så bör marknaden kunna vända uppåt igen under 2025, när räntesänkningar får effekt på konsumtionen.
Efter rapportraset handlas aktien till cirka 19x årets förväntade vinst (P/E-tal). I ett scenario där omsättningen stiger med runt 3% till 44,5 mdr kr nästa år och EBIT-marginalen förbättras mot 6% på helårsbasis, skulle vinsten per aktie landa på runt 7,7 kr. Det motsvarar en förväntad vinsttillväxt om 45% och medför även att P/E-talet i ett sådant scenario sjunker till 13, vilket måste anses vara mycket attraktivt. Rekommendationen blir därför åter Köp och den här gången sätter vi riktkursen till 125 kr på 12-månaders sikt.
Billerud är en ledande aktör inom förnybara förpackningsmaterial, med global försäljning och produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA. Företaget fokuserar på papper, kartong och massaprodukter som ersätter plast – ett område i snabb strukturell tillväxt. Med ambitionen att vara världsledande inom hållbara förpackningar är bolaget väl positionerat i skiftet mot cirkulära och klimatsmarta materiallösningar.