BNP Paribas Energy Transition C C
När vi sökte bland de fonder som kan komma att klara framtidens prövningar och de ökande kraven på hållbarhet och miljövänlighet dök en mycket intressant fond upp, en fond vi inte lagt märke till tidigare.
Fonden har en väldigt alternativ strategi, inte en mer avancerad strategi på något sätt, bara en mycket intressant strategi. När man tänker på den är det nästan en självklar strategi, trots detta finns det inte många fonder inom hållbar energi som investerar i samma segment, åtminstone inte med samma infallsvinkel. Fonden förvaltas av BNP Paribas som är en av Europas största banker. Senast vi skrev om en fond från förvaltaren var när vi lyfte fram fonder som indirekt eller tack vare sin strategi kan vara vinnare under COVID-19 perioden. Den fond vi lyfte fram då hade även en mycket intressant strategi och fokus. BNP Paribas verkar ha intressanta och alternativa strategier som på ett intressant sätt fångar upp rörelser och segment i branscher som andra fonder inte lyckats med. Detta gör förvaltarens fonder väldigt unika även om strategin för flera av dessa fonder känns smart och självklar är det inte många andra fonder som tänkt på samma sätt.
Den fond vi vill lyfta fram är BNP Paribas Energy Transition som är en fond som fokuserar på hållbar energi och mer specifikt på de företag som är i övergångsfasen från fossila bränslen till mera hållbara alternativ. Här finns en stor mängd framgångsrika företag som varit lönsamma redan under en längre period men som fortfarande inte klassas som hållbara. Genom att investera i dessa företag som nu övergår till mer hållbara energi alternativ kan fonden ta del av den fortsatta och eventuellt förstärkta framgång dessa företag kan uppleva. Förvaltarna skriver att fonden investerar i aktier emitterade av globala företag som deltar i övergången från fossil energi till förnybar energi (energy transition). Teman som fonden investerar i är huvudsakligen förnybar & övergångsenergi (transitional energy), energieffektivisering, hållbar transport, gröna byggnader och infrastruktur. Investeringsteamet utgår från BNP Paribas Asset Managements Responsible Investment Policy vilket tar hänsyn till miljö-, sociala- och företagsstyrnings- (ESG) kriterier i fondens investeringar. Med denna strategi placerar sig fonden i en slags unik kategori, eller snarare i en unik del av en bekant kategori.
Fonden följer som sagt förvaltarens policy för ansvarsfulla investeringar vilket även kan ses i fondens hållbarhetsbetyg som är relativt goda, speciellt med tanke på den kategori fonden tillhör och att fonden investerar i bolag som är i en övergångsfas och alltså ännu inte nödvändigtvis så hållbara som de ämnar bli. Intressant nog saknas data för att beräkna koldioxidmått. Däremot är en stor del av fondens kapital investerat i företag som arbetar inom positivt klimatarbete. Över en femtedel av fonden är investerat i företag som är direkt knutna till minskning av koldioxidutsläpp vilket är en stor, om än väntad, andel. Det finns även en del ifrågasatta branscher bland fondens innehav. Många av dessa är dock direkt härledda till fondens investeringskategori såsom ”Arktisk Olja” och ”Kärnkraft” eftersom de företag som är i övergångsfas från fossila bränslen givetvis använder sig av sådana till en viss grad. Däremot finns en liten andel företag involverade i militärindustri och djurförsök representerade bland fondens innehav.
Själva innehavet är mycket väldiversifierat. Fonden är en globalfond som är mycket mer geografiskt diversifierad än många andra globalfonder. USA (48%) får i vanlig ordning stå för den största delen av fondens innehav. Dock är denna andel betydligt mindre än i många andra globalfonder vilket ger större utrymme åt andra länder. Storbritannien (13%), Kina (12%), Kanada (9%) och Nederländerna (5%) får betydande plats i fonden medan Sydkorea, Frankrike, Belgien, Schweiz och Spanien alla får något mindre andelar. Diversifieringen bland företag av olika storlek är även väldigt jämn och de små bolagen (38%) och de medelstora bolagen (30%) står majoriteten av innehavet medan de stora bolagen utgör ungefär 21%. Kostnaden för fonden är hög, vilket är vanligt för fonder från de stora förvaltarna. Kostnaden för BNP Paribas Energy Transition är trots att detta tas i beaktan väldigt hög med en total avgift på 3,2% varav den fasta förvaltningsavgiften är endast 1,5% vilket är betydligt mer rimligt men tyder på en något mer avancerad avgiftsstruktur.
Fondens avkastning är bland de bästa oavsett kategori. Fonden har under året vuxit med över 70% vilket är nästan lika högt som vår prisade Morgan Stanley US Growth fond! På ett års sikt är avkastningen över 81%. På litet längre sikt är avkastningen inte lika extrem även om den fortfarande är mycket högre än medianavkastningen för de flesta fondkategorier.
BNP Paribas Energy Transition är en intressant och unik fond med inriktning mot ett lovande segment i en framtidssäker kategori. Fonden är däremot rätt kostsam, något som däremot inte är av särskilt stor betydelse om utvecklingen fortsätter i den enorma takt som vi har fått se under de senaste året.