Bonava – Ökade produktionsstarter
Räntor och inflation har kommit ned den senaste tiden och vi kan förvänta oss ytterligare räntesänkningar från Riksbanken framöver.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2131 (6 oktober 2024)
NEUTRAL | BONAV B | Mid Cap | 8,665 kr
Det är positiva nyheter för bostadsbranschen som går igenom ett stålbad med få nybyggnadsprojekt. I år väntas nybyggnation av 19 500 bostäder, att jämföra med fjolårets 27 000 påbörjade bostäder. 2022 var motsvarande siffra 59 000, enligt Boverket.
Positivt för Bonavas del är även att den viktiga tyska verksamheten är stabil och visar ökad lönsamhet, men det kommer ta tid innan den svenska och finska marknaden vänder. Den svenska bostadsmarknaden har de senaste åren varit pressad av det höga ränteläget som gjort kunder avvaktande vilket i sin tur har medfört lägre försäljningsnivåer.
Volymen av investeraraffärer har varit historiskt låg, men Bonava ser en ökad aktivitet och bolaget kontrakterade årets första investeraraffär i Tyskland i början av juli. Koncernens nettoomsättning i Q2 minskade till 2 339 Mkr (3586) eftersom färre bostäder resultatavräknades, som förväntat. Under perioden resultatavräknades 384 bostäder (592) till konsumenter och 216 (611) bostäder till investerare. Genomsnittspriset om 3,7 Mkr (3,0) var högre jämfört med föregående år och har förbättrats av en större andel konsumentförsäljning.
Rörelseresultatet i kvartalet kom in på 15 Mkr (195), vilket var bättre än konsensusbilden som väntade ett nollresultat. Det operativa rörelseresultatet blev 43 Mkr (195), mot väntade 30 Mkr. Den operativa bruttomarginalen försämrades dock till 8,9% (10,4) och den operativa rörelsemarginalen blev 1,8% (5,4). Ett lägre operativt rörelseresultat beror främst på minskat bruttoresultat som i viss mån möts av minskade försäljnings- och administrationskostnader. Det bör dock påpekas att Bonavas resultat kan variera, särskilt mellan kvartalen, eftersom bolaget redovisar intäkter och resultat först när ett projekt färdigställts och lämnats över till kund.
En normal försäljningsgrad för en bostadsutvecklare kan variera beroende på flera faktorer, som marknadens efterfrågan, projektets storlek, plats och tidpunkt. Innan byggstart i mer normala tider brukar många utvecklare sträva efter att ha sålt cirka 50–70% av bostäderna i projektet för att säkerställa finansiering och visa efterfrågan. I Q2 uppgick Bonavas försäljningsgrad till låga 51% i pågående produktion, jämfört med 54% i slutet av föregående kvartal och 65% för samma kvartal 2023. Antalet osålda färdigställda bostäder vid kvartalets slut var 442 (285). Värdet av dessa uppgick till 1 190 Mkr (833).
Under Q2 minskades uppbundet kapital i färdigställda osålda bostäder och byggrätter som inte bedömts vara av strategisk betydelse varför nettoskulden sjönk till 3,8 Mdr kr (6,6). Den rejält lägre skuldsättningen innebär lägre finansiella kostnader och ger Bonava bättre förutsättningar att starta projekt framöver vilket här och nu utgör koncernens högsta prioritet. Detta eftersom detta är en förutsättning att öka både affärsvolymen och lönsamhet framöver. Under Q2 produktionsstartades 342 (217) bostäder.
Genomförda besparingsåtgärder de senaste åren tillsammans med ytterligare räntesänkningar i år och nästa år, bör leda till att lönsamheten förbättras rejält framöver. Bonava har minskat sina omkostnader brutto med 24% på årsbasis, vilket innebär att bolaget kan leverera en operativ rörelsemarginal för helåret 2024 trots en markant lägre förväntad affärsvolym.
Även om förväntningarna på Bonava är låga med tanke på att aktien är ned ca 35% i år är JM vårt förstahandsval bland bostadsutvecklarna trots att aktien rusat ca 40%. Anledningen till det är att JM är ett större och stabilare bolag som tagit sig igenom flera kriser. I Bonavas fall kan slagsidan mot den tyska marknaden där ekonomin just nu är svag, agera våt filt för investerare ytterligare en tid. Trots relativt intressanta förutsättningar inför nästa år förblir vi neutralt inställt till bolagets aktie.