Bonava – Tar tid att vända skutan
I slutet av september meddelades att Joachim Hallengren får lämna VD-posten på Bonava.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1818 (14 oktober 2020)
BONAV B | Large Cap | 69,55 kr | AVVAKTA
Bolaget har inte lyckats kapitalisera på den mycket goda efterfrågan på nyproducerade bostäder. Därför måste VD-bytet ses som ett första steg i en omläggning för att få ordning på den underpresterande verksamheten.
Aktien har i år tappat cirka 30% medan bolagets närmaste jämförelsebolag, JM är i det närmaste oförändrad. Den svaga kursutvecklingen för Bonava beror på motvind på den svenska marknaden samt försenade zonplaner i Tyskland, vilket lett till färre byggstarter än väntat. Sverige och Norden har haft problem med större omställningar. Tyskland har klarat sig betydligt bättre och uppvisade en rörelsemarginal på 13% förra året.
Bonava borde ha bäst förutsättningar att tjäna pengar på hemmamarknaden medan verksamheterna i Ryssland och Baltikum kanske borde avvecklas. Allt fokus borde läggas på Tyskland samt de nordiska marknaderna. Tyskland är numera Bonavas viktigaste marknad då 40% av omsättningen och drygt 60% av rörelseresultatet genereras där.
I Q2 minskade försäljningen i S:t Petersburg-Baltikum med 50%. De baltiska länderna var sena med att lätta på restriktionerna och en ökad oro har bidragit till att försäljningen bromsade in. På den tyska marknaden sjönk försäljningen av bostäder i mars-april, som en följd av tuffa covid-19 restriktioner och ökad osäkerhet. I takt med lättnader i restriktioner, stimulansåtgärder och en ökad optimism hos kund ökade försäljningen successivt. Bonavas segment specifikt har uppvisat en större motståndskraft än fastighetssektorn generellt i Tyskland under pandemin.
I Q2 var Bonavas fokus att hantera försäljningen trots rådande covid-19 restriktioner och att starta fler bostäder i marknader med stor efterfrågan. Verksamheten har fått anpassas till mer digitala och privata visningar. Försäljningsgraden i Q2 uppgick till 79% och värdet av sålda bostäder till 20,7 Mdr. Genomsnittspriset per bostad var i linje med samma kvartal föregående år och uppgick till 3,1 Mkr (3,1).
Koncernens rörelseresultat var inte direkt någon höjdare och uppgick till 56 Mkr (182). Nedgången i rörelseresultatet förklaras främst av redan kända projekt med svag lönsamhet i Nordic segmentet samt produktmixen i Tyskland. Resultatet kan slå, särskilt mellan kvartal, eftersom Bonava redovisar intäkter och resultat först när ett projekt färdigställts och lämnats över till kund. Rörelsemarginalen i Q2 försämrades till 1,6% (6,6). I Tyskland överlämnades projekt till en lägre genomsnittlig marginal jämfört med projekt i pågående produktion.
För i år spår vi en vinst per aktie om 3,40 kr, som 2021 stiger till 5,80 kr (nästan samma nivå som 2019). På våra prognoser handlas Bonava till P/E-tal på ca 20 respektive 12, vilket inte är dyrt om vi tittar på nästa års prognos. Dock är prognoserna mer osäkra än normalt.
Stockpicker anser att förväntningarna på Bonava är låga efter flera års svag lönsamhetsutveckling. Dock är det svårt att se en vändning för bolaget i närtid. En ny VD kommer troligen att styra om verksamheten rejält, men det kommer inte att ske över en natt. Vi upprepar därför rekommendationen Avvakta/Behåll med riktkurs 65 kr (60).