Boozt - Follow the leader
I mitten på april (Newsletter 1779) bytte vi syn på e-handelsbolaget Boozt och menade att dess aktie åter hade blivit attraktiv (kurs 49,5 kr) efter att ha fallit tämligen substantiellt från höstens nivåer. Ett bra beslut skulle det visa sig.
BOOZT| Mid Cap | 96 kr
Det tog nämligen inte mer än ett par veckor för aktien att klättra 20-25% vilket gjorde att den lämnade våra Top Picks.
Var köprådet lyckat så var exitdito från vår förnämsta lista något förhastat. Uppgången fortsatte nämligen ytterligare ca 15% för att stanna upp där innan kursen fullständigt exploderade i slutet av juni när bolaget lämnade en tämligen substantiell s.k. omvänd vinstvarning.
Enligt beskedet såg man en omsättningstillväxt på 35-40% i Q2 med en justerad rörelsemarginal över 10%. Det var avsevärt högre än våra antaganden (och av reaktionen att döma även marknadens) som ju byggde på att Q2 skulle bli årets svagaste kvartal. Och som en konsekvens av den starka prestationen i Q2 räknar bolaget även med att nettoomsättningstillväxten för helåret blir omkring 20-25%, jämfört med tidigare prognos om 10-20% (vår prognos stipulerade hög ensiffrig tillväxttakt).
Stark försäljning i all ära men det kanske allra mest positiva beskedet var lönsamheten. Boozt ledning har länge siktat på att förbättra bolagets marginaler och menade att skalbarheten skulle visa sig med ökade volymer. När så verkligen sker är det inte märkligt att marknaden blir lyrisk. Plötsligt framstår nämligen det finansiella målet om lönsamhet motsvarande 6% som icke helt orealistiskt vilket vi tidigare ansåg den vara. I år uppges den justerade rörelsemarginalen öka till 3-4% (tidigare prognos 1-3%).
Huruvida den fina utvecklingen i Q2 kommer att hålla i sig även framöver är förstås en öppen fråga. Samhällsnedstängningar tillsammans med oviljan att vistas i på befolkade platser har medfört att många har valt att handla online under nämnda period. Enligt bolaget själva har man fått över 300 000 nya nordiska kunder, där man uppskattar att många faktiskt handlat för första gången.
Utmaningen blir förstås att behålla stor del av dem även när handelsmönster övergår till de mer normala (vilket de faktiskt gjort på flertalet håll redan). Lyckas man med det är det inte omöjligt att tillväxttakten även nästa år blir betydligt bättre än vad vi tidigare har antagit (15%). Det borde vara positivt även för lönsamheten som ju ökar i takt med allt större volymer.
Boozt är utan tvekan ett intressant e-handelsbolag. Som ett renodlat, snabbt växande och väletablerat sådant (man är redan idag kända för sina rekordsnabba leveranser och enkel returhantering) bör man också ha goda förutsättningar att lyckas väl i en allt mer digital värld. Q2 är definitivt ett kvitto på det.
Med ovan sagt är det även ganska tydligt att marknaden har tagit ut stor del av segern i förskott. Idag värderas bolaget till ca 5,8 miljarder (inkl nettoskuld om nära 300 Mkr) eller 39x årets förväntade rörelseresultat (150 Mkr) och 26x nästa års dito (220 Mkr). EV/Sales multipeln (beräknat på tillväxttakt om 25 respektive 15%) uppgår till 1,4x respektive 1,2x.
Antar vi att man under 2022 fortsätter växa med 15% och når den egna målsättningen om 6% marginal landar försäljningen omkring 5 650-5 700 Mkr med ett rörelseresultat på ca 340 Mkr. EV/Sales sjunker till ca 1 medan EV/EBIT landar på ca 17x.
Det är kanske inte direkt dyrt men lämnar inte särskilt mycket uppsida heller då det ju trots allt handlar om estimat som marknaden lär börja fokusera på först om drygt ett år. Dessutom känns ovanstående i dagsläget som en hyfsad optimistisk kalkyl i våra ögon. I synnerhet vad lönsamhet beträffar.
Nog för att man har lyckats höja sina försäljningsprognoser (något som mycket väl kan hända igen om man lyckas väl med konvertering av förstagångshandlarna), men lönsamhetsmålet ligger alltjämt en bra bit bort. Huruvida man lyckas nå dit eller ej är juryn fortfarande ute och diskuterar. Vår bedömning är att det kan bli svårt.
Konkurrensen är hård och Amazons påstådda insteg på den nordiska marknaden kan mycket väl pressa ned lönsamheten för hela onlinesektorn såsom fallet har varit i andra länder.
I samband med vår senaste analys i april nämnde vi att aktien i ett positivt scenario kunde betinga ett värde om 85-90 kr på lite sikt. Idag handlas den till och med högre. Marknaden gillar tillväxtbolag och utgår kanske ifrån att lönsamhetsmålet infrias.
För att fortsätta se aktien som köpvärd här och nu (läs potential >15%) måste så gott som allt gå bolagets väg. Omöjligt att så sker är det förstås inte men ett sådant scenario utgör inte vårt huvudspår. Därav menar vi också att potentialen inte är värd risken längre.
Tillväxten i Q2 har förvisso varit betydligt bättre än våra antaganden vilket gör att även våra helårsestimat behöver justeras rejält. Det är onekligen ett starkt plus och skäl nog för att vi skall hissa vårt motiverade värde ordentligt (upp till 80 kr från tidigare 60 kr). Det räcker däremot inte för att upprätthålla vår köprekommendation från april längre.
Ovanstående syn stärks ytterligare då vi noterar att ett par av bolagets insynspersoner (däribland VD Hermann Haraldsson) har utnyttjat uppgången i spåren av den omvända vinstvarningen för att sälja aktier för närmare 15 Mkr. Förvisso kvarstår deras stora ägarengagemang även efter nämnda transaktioner, men signalen om att det inte längre än någon rea på aktien (till skillnad från plaggen på hemsidan) är nog ändå tydlig.