Boozt – framtida lönsamhet en knäckfråga
Att e-handelsbolag tar allt större del av detaljhandelskakan har sannolikt inte undgått någon. Trots sin relativt ringa ålder (Boozt bildades 2007) har bolaget snabbt blivit en av de större e-handelsaktörerna på den nordiska arenan (drygt 1,3 miljoner aktiva kunder under 2018).
Från Stockpicker Newsletter (23 oktober 2019)
Analytiker: Jacek Bielecki
Boozt – framtida lönsamhet en knäckfråga BOOZT | Mid Cap | 66,8 kr
Det är nu drygt två år sedan som vi tittade närmare på e-handelsbolaget Boozt senast (Newsletter 1535). Vid den tidpunkten (sommaren 2017, kurs 80,5 kr) konstaterade vi att det handlade om ett lovande tillväxtbolag med en prislapp som intecknade en hel del av framtida tillväxt och lönsamhetsförbättringar. Rekommendationen blev följaktligen att avstå köp och glädjande nog tycks den ha varit korrekt.
Vän av ordning inflikar förstås att kursen stundtals under de två gångna åren legat högre än vid analystillfället. Aktien noterades i 93,90 kr som högt i början på fjolåret. Därefter har kursen faktiskt halverats till närmare 45 kr vid det gångna årsskiftet. Väl där har den vänt upp men ligger alltjämt ca 20% lägre än vid analystillfället.
Att e-handelsbolag tar allt större del av detaljhandelskakan har sannolikt inte undgått någon. Trots sin relativt ringa ålder (Boozt bildades 2007) har bolaget snabbt blivit en av de större e-handelsaktörerna på den nordiska arenan (drygt 1,3 miljoner aktiva kunder under 2018). Under fjolåret omsatte man nära 2,8 miljarder kronor vilket motsvarade en ökning på drygt 38%. I samband med halvårsrapporten senast uppgick årsomsättningen på rullande 12 månader till mer än 3,1 miljarder kronor.
Under årets första halvår har intäkterna ökat med 27% (26% om man justerar för valutaeffekter) till 1,6 miljarder kronor och skall man tro bolagets egna guidning lär takten hålla i sig året ut. Därmed borde årets försäljning bli drygt 3,5 miljarder kronor. Imponerande utveckling sett mot bakgrund av att konkurrensen ständigt stärks inte minst med tanke på att allt fler ”gamla” detaljister börjar implementera egna e-handelslösningar.
Är tillväxttakten väl godkänd så lämnar väl lönsamheten en del i övrigt att önska. På rullande 12-månader är rörelsemarginalen ca 2,2%. Vi är medvetna om att det kostar att växa så pass snabbt som Boozt gör. Man lägger oerhört mycket fokus på datainsamling och dataanalys i syfte att förstå och ibland även förutspå kunders önskemål och beteenden och därigenom även optimera marknadsföringen. Kommunikationen med kunderna är också omfattande. Erbjudanden kommer så gott som dagligen vilket onekligen för tankarna till en del spelbolag och diskussionen vad som är måttlig marknadsföring och inte. Vore Boozt ett spelbolag så skulle man säkert riskera svartlistning av berörda myndigheter.
Att lägga resurser på datainsamling, analys, lagerhållning, distribution samt inte minst marknadsföring är A och O för onlinebaserade bolag som ej har egna butiker (Boozt har en i Köpenhamn). På ”nätet” gäller onekligen mottot: syns man inte så finns man inte. Det är också av den anledningen som det är så viktigt att skapa volym. Ju större den blir desto starkare blir varumärkets attraktion för både presumtiva kunder men faktiskt även varumärkesleverantörer. Det i sig är nyckeln till framgången eftersom Boozt är ett s.k. plattformsföretag dvs ett bolag som ej har egna produkter utan tillhandahåller andras. Därav är det inte primärt H&M och Inditex som man tävlar emot utan snarare bolag som Zalando.
För att hålla konkurrensen stången jobbar man ständigt med sitt erbjudande. Eftersom e-handeln som så mycket annat blir allt mer mobilanpassad har man förvärvat en dansk app-utvecklare, Tuochlogic, i syfte att utveckla bästa möjliga mobila upplevelsen för kunderna. Dessutom avser man från och med i höst presentera en rad unika designsamarbeten under namnet Boozt collabs som syftar till att erbjuda kunderna exklusiva modekollektioner i begränsad upplaga och som endast säljs på Boozt plattformar.
Tittar man på bolagets finansiella mål stipulerar de årlig tillväxttakt på 25-30% med ett långsiktigt mål om justerad rörelsemarginal (före jämförelsestörande poster) överstigande 6%. Tillväxtmässigt ligger man onekligen väl till. Lönsamhetsmässigt är man inte särskilt nära och frågan är om man skall ta hänsyn till just detta finansiella mål så länge som tillväxten prioriteras (vilket den sannolikt lär göra under överskådlig tid). Det faktum att bolaget uppger sig ha en skalbar affärsmodell borde dock innebära att lönsamheten stärks i takt med volymerna. Hur pass mycket är förstås beroende av en rad rörliga parametrar såsom exempelvis returgraden som ju i regel är en betydande kostnad för e-handelsbolag som säljer kläder och skor.
Antar man att Boozt växer med 25% nästa år och ökar lönsamheten till en rörelsemarginal motsvarande 3% får man fram en EV/EBIT-multipel på ca 28x (observera att leasingskulden är huvudanledningen till skuldsättningen idag). Fortsätter sedan tillväxten med ytterligare 20% året efter samtidigt som lönsamheten ökar till 3,5% sjunker samma multipel till ca 20x. Det är inte särdeles lågt men kanske ändå rimligt med tanke på den kraftiga tillväxten som ju är en bristvara i övrigt när den globala ekonomin stagnerar.
Skall man dock se tydlig uppsida i aktien måste man tro på avsevärt bättre lönsamhet än den vi skissar på ovan. Antar man att rörelsemarginalen landar på 5% år 2021 landar ovan nämnda multipel kring ca 15. Sett ur detta perspektiv framstår aktien tveklöst som köpvärd upp till 85-90 kr. Är ett sådant scenario realistiskt? Kanske det. Men försiktiga generaler som vi är vågar vi inte utgå från det då vi misstänker att till och med våra grundantaganden kan visa sig bli utmanande. Därav som vi ställer oss neutrala till bolagets aktie. Tjänsten som sådan kan vi däremot rekommendera varmt. Stort utbud, riktigt snabba leveranser och enkel returhantering.