Börshöst innebär fyndjakt

Sommaren är nu förbi. I och med att augusti nu har passerat har börsen gjort sin officiella entré. Augusti som historiskt sett har hört till årets sämre börsmånader har den här gången överraskat positivt.

Borshost innebar fyndjakt

När siffrorna summerades i fredags stod det klart att Stockholmsbörsen förvisso hade backat men med ytterst marginella 0,04%. Det är betydligt bättre utfall än det historiska genomsnittet (-1,4%) och klart bättre än vad man kunde befara så sent som i början av månaden då marknaden stundtals föll fritt.

Den här gången förbyttes skräck till ny eufori relativt omgående. Det i sig visar att man kanske inte skall låta känslorna ta överhanden när det gäller placeringar (i synnerhet om det handlar om långsiktiga sådana). Historiskt sett tenderar de jobbigaste krascherna i regel inträffa i lägen då börsen redan vänt ned. Så var inte fallet denna gång vilket framgick tydligt i samband med det senaste månadsskiftet under förutsättning att man följde min egensnickrade tekniska trendmodell.

Tittar vi på den kraftiga nedgången i inledningen av månaden ser vi dessutom att den förde OMXSPI-index ned mot dess 12-månaders glidande medelvärde (blå linje i den bifogade grafen). Väl därifrån har börsen studsat upp varvid augusti avslutades i nära anslutning till tidigare årshögsta. Det gör att trendriktningen förblir uppåtriktad och så länge som så är fallet bör oddsen vara i favör för att även OMXSPI tar sig upp mot tidigare All Time High från januari 2022. Det har nämligen många andra index gjort.

OMXSPI manad kronika

När i tiden som Stockholmsbörsen eventuellt blir redo att utmana sin tidigare topp är en fråga jag inte har något bra svar på. Jag vet dessvärre inte heller om så över huvud taget blir fallet. Just oförutsägbarheten gör dock börsen så kul att följa. Nog är det också skönt att veta att ingen annan heller sitter på facit. Vad jag däremot vet och kan dela med mig av är hur börsen historiskt har betett sig i september.

Baserat på den vetskapen ska man kanske inte förvänta sig att årshögsta utmanas under de närmaste veckorna. Gör man det har man definitivt inte oddsen med sig. Tittar vi exempelvis på de amerikanska indexen har september varit årets sämsta månad för samtliga större sådana från S&P 500 till Russel 2000. I genomsnitt har nedgångarna sträckt sig från -0,7% till -0,9% beroende på index. Under valåren har dock genomsnittet varit något bättre (om än fortsatt negativt). Undantaget här är småbolagsindexet Russel 2000 (+0,2%) vilket sannolikt beror på att de båda presidentkampanjerna i det skedet fokuserar på alla de förbättringar som lokalbefolkningen kan förvänta sig om man bara röstar på ”rätt kandidat”.    

Tittar vi på vår hemmaplan är historiken inte fullt lika dyster. Förvisso har Stockholmsbörsen backat med 1,1% i genomsnitt om man ser till de senaste 30 åren men faktum är att septembers svaga statistik i mångt och mycket beror på perioden 1998–2003 då månaden bjöd på kraftiga nedgångar under samtliga dessa år. Skulle dessa sex år exkluderas hade börsfacit faktiskt varit positiv, nedgången 2008 (-12,5%) till trots. Tittar vi på perioden efter finanskrisen (2009–2023) är dock facit svagt negativt (-0,3%) vilket till mångt och mycket beror på svagheten under de tre senaste åren då septembernedgångarna snittat 5%.

Hur det blir i år vet vi först om en månad. Att ha lågt ställda förväntningar är nog inte fel men med det sagt behöver man inte befara någon katastrof. Tvärtom kan börsmånadens senare del vara en period då den köpsugne bör öka sin vaksamhet. Vi vet ju alla att aktier i regel är en vintersport och historiskt sett har just slutet av september varit starten på en period då riktiga fyndköp kan göras. Som de flesta av er vet vid det här laget är det just under den kommande månaden som det klassiska hästgalopp-loppet äger rum i engelska Doncaster (14/9). Det är som bekant detta lopp som åsyftas i det minst lika klassiska talesättet:

” Sell in may and go away, don´t come back unitil St Ledgers Day ”

Som kuriösa kan nämnas att just i år sammanfaller hästloppet med ett kommande FED-möte som äger rum veckan efter (18/9) och som med största sannolikhet bjuder på den första räntesänkningen på mer än ett decennium. En sådan har mer eller mindre utlovats av Jerome Powell (FED-chef) i samband med symposiet i Jackson Hole för en vecka sedan. En märkeshändelse allt annat lika med andra ord. Hur börsen kommer att reagera på den är förstås till stor del beroende på hur den utvecklas fram till dess. Jag skulle inte bli direkt förvånad om aktiemarknaden faktiskt sjunker den dagen och möjligtvis även dagarna därefter utifrån ett annat klassiskt mantra:

 ” Buy the rumour, sell the news ”

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2024-09-02 10:21:00
Ändrad 2025-01-24 08:13:48