Börsvändning?

Förra veckan nämnde jag att det just nu råder något av en perfekt storm för aktiemarknaderna vilket var den främsta anledningen till att börserna världen över har vänt ned.

Borsvandning

I Stockholm (som ju i år har outperformat världen vilket kanske är en delförklaring till varför vi nu ser ut att leda nedgången) har vi haft fem nedgångs veckor i följd, något vi inte har sett sedan covidkrisen bröt ut i slutet av februari ifjol. En nedgångssvit som jag trodde (eller hoppades?) var av övergående karaktär. Det här med aktier är ju som ni alla har läst (om inte annat så inom ramen för mina spalter) en vintersport.

Ännu så länge har mina positiva framtidsförutsägelser ej besannats. Nog tycker jag dock att vi har kunnat se en viss beteendeförändring på börsen. Samtliga handelsdagar under den här veckan inleddes med tydliga nedgångar för att därefter återhämta sig ju längre handeln pågick. Det är den typen av ”baby steps” som kan känneteckna en vändning.

Ni får gärna kalla mig vidskeplig men helt onaturlig vore den definitivt inte. Dels har Stockholmsbörsen fallit ca 10% vilket är en psykologisk storlek på en korrektion. Dels har OMXSPI-index fått kontakt med sitt 200-dagars glidande medelvärde vilket generellt brukar ge stöd åt marknaden. Dessutom närmar vi oss som bekant tidpunkten då svaghetenen på börserna generellt tenderar att kulminera.

Ovanstående innebär förstås inte att man nu huvudstupa skall rusa in i marknaden. Alla regler har som bekant sina undantag och även det mest sannolika scenariot kan spolieras av icke förväntade eller oönskade händelser. Det jag själv oroar mig mest över i detta nu är som jag nämnde förra veckan dels den eskalerande energikrisen dels det geopolitiska läget i Taiwan. Båda två kan som jag ser det leda till obehaglig utveckling med svårförutsedda följder.

Bortser man från dessa hot en stund ser läget i omvärlden relativt bra ut om vi jämför med tidigare. Covidkrisen är givetvis inte löst men risken att den blossar upp på nytt i motsvarande skala som den gjorde i våras eller för den delen i fjol, känns som klart mycket lägre idag. Flertalet vaccin och allt fler andra behandlingar (nyligen presenterade Astra Zeneca intressanta nyheter runt sin nyutvecklade antikroppsbehandling) skapar förutsättningar för att sjukvården skall lyckas hantera en eventuellt ankommande vintervåg.

Det allra viktigaste här och nu är förstås att ekonomierna kan öppna upp på nytt så att vi återgår till någon form av normalitet. Detta är nog inte lika viktigt för oss här hemma som för alla dem som bl.a. tillverkar produkterna vi köper, erbjuder service när vi reser, människor vars liv faktiskt är beroende av att vi fortsätter att leva ungefär som vi alltid tidigare gjort. Att ha ett arbete att gå till som ger familjen både mat för dagen och skapar möjlighet till utbildning och förhoppningar om en klassresa, är saker som vi i väst tar för givet men som inte är det på andra håll i världen. Det i sig skapar oräkneliga följdproblem som givetvis drabbar även oss till slut.

Ju fler som har ett arbete desto bättre. På den fronten ser det faktiskt allt bättre ut vilket är uppmuntrande. När amerikanska arbetsmarknadsstatistiken presenterades i fredags hade arbetslösheten sjunkit till 4,8%. Det är den lägsta nivån i landet post covid och även om det fortfarande är nära en procentenhet högre än innan pandemin så är det tveklöst ett steg i rätt riktning. Skall man anmärka på något i rapporten så är det möjligtvis det faktum att sysselsättningen ökade klart mindre än väntat även justerat för genomförda revideringar av föregående månadernas siffror. Att också lönerna fortsätter att stiga snabbare än förväntningar kan vara en indikation på att det blir allt svårare att hitta personer med rätt kompetens.  

Huruvida ovanstående leder till att FED inleder sin tapering-process redan i november tvistar de lärde om just nu. Med risk för att svära i kyrkan så tror jag personligen att detta är helt ovidkommande för börsens vara eller icke vara. Nedtrappningen av obligationsköp är nog mer eller mindre helt intecknad numera då FED knappast hade kunnat förbereda marknaden på ett bättre sätt än vad man gjort.

För börsens vidkommande är det nog snarare frågeställningar kring de olika stimulanspaketen (såsom infrastruktur) som blir direkt avgörande. Lyckas Bidens administration driva genom dem i de olika instanser som de måste passera, lär det skapa förutsättningar för ett sedvanligt vinterrally. Förutsättningar för det är nog ganska goda trots allt.

Ska aktier kunna betraktas som vintersport även i år krävs det som jag ser det framförallt att Europa lyckas undvika en storskalig energikris samt att Kina låter bli att invadera Taiwan. Signaler på minskade spänningar i båda avseenden borde därför kunna ses som tydliga kurstriggers för börsen.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-10-15 15:23:00
Ändrad 2025-01-24 08:17:24