Boule Diagnostics - Ingen ny succé
Under fjolåret blev medicinteknikbolaget Boule Diagnostics en av våra bättre köprekommendationer.
Publiceras i Stockpicker Newsletter 1790 (7 juni 2020)
BOUL | Small Cap | 67,3 kr | AVVAKTA
Då satte vi i september spekulativt köp på aktien efter en tids svagare utveckling och ett varningsbrev från amerikanska FDA. På mindre än ett halvår steg därefter kursen med cirka 70% och nådde riktkursen 70 kr i början av innevarande år. Därefter fortsatte också aktien periodvis upp ytterligare cirka 10%.
Samma succé blev det dock inte när vi sedan återigen satte köp på aktien i slutet av februari i år. Aktien som då stod i drygt 70 kr har sedan dess tappat något men har under samma period även handlats betydligt lägre än idag. Främsta anledningen är naturligtvis att covid-19 frossan slog mot aktiemarknaden bara dagar efter att vi satte köp och aktien störtdök därefter till kursnivåer som stundals var under 50 kr. I den återhämtning som följde på det stora raset har aktien därefter återigen jobbat sig tillbaka upp mot nivån där aktien rekommenderades.
Frågan för dagen är hur man ska agera nu? Ska man fortsätta att äga aktien eller ska man vara nöjd med att man har fått tillbaka satsade pengar? Vi lutar nog faktiskt åt det sistnämnda. Dels har aktien återhämtat sig rejält efter raset, dels finns en påtaglig risk att framtiden i det korta perspektivet blir betydligt svagare än vi skissade på i februari innan covid-19.
Det var egentligen inte något större fel på årets Q1-rapport men framtiden är ändå tämligen oviss. Nettoomsättningen minskade i kvartalet marginellt till 118,4 Mkr (118,6), vilket måste sägas vara godkänt då försäljningen påverkades negativt i mars av stängda gränser och problem i logistiken på grund av brist på transportkapacitet samt störningar i komponentförsäljningen. Justerat för valutaeffekter innebar försäljningen en minskning med 3,2 %. Den svaga utvecklingen i slutet av kvartalet gjorde att instrumentförsäljningen minskade med 21% till 912 stycken (1 159), medan nedgången i omsättning för samma segment stannade på 9% på grund av ökat genomsnittligt försäljningspris. Försäljningen av förbrukningsvaror ökade med 2 %.
Även resultatutvecklingen var godkänd sett till förutsättningarna. Rörelseresultatet minskade visserligen något till 15,2 Mkr (16,7), motsvarande en marginal på 12,9% (14,1), men påverkades då av en engångskostnad för omstrukturering av produktionsorganisationen på 2 Mkr. Justerat skulle rörelseresultatet ha ökat något till 17,2 Mkr (16,7), motsvarande en marginal på 14,5%. Mot bakgrund av den ökade osäkerheten och spridningen av covid-19 har Boule efter kvartalets slut beslutat att avveckla och sälja sin ägarposition i intresseföretaget Biosurfit, något som kommer att förbättra resultatet allt annat lika eftersom Biosurfit ännu är i kommersialiseringsfas och genererar negativa resultatbidrag. Under fjolåret var denna negativa effekt -15 Mkr. På grund av covid-19 valde också Boule att dra tillbaka förslaget om utdelning och balansräkningen är därmed mycket god och bolaget i princip nettoskuldfritt.
Vi gillar egentligen Boule men räknar med ett kommande kvartal blir relativt svaga och har därför svårt att se någon egentlig uppsida för aktien. Försäljningen av nya instrument väntas försvåras när kunder fokuserar på akuta insatser och begränsar tillträde till sjukhus och kliniker. Kortsiktigt kan det också bli en minskning i försäljningen av förbrukningsmaterial på marknader som har stängt gränserna under Q2.
Med svagare efterfrågan om än kortsiktigt så förefaller också aktien i dagsläget vara fullvärderad. På vår nya prognos handlas aktien i år till P/E-tal kring 35-36 och faller ner mot 25-26 nästa år. Då har aktien i snitt den senaste femårsperioden betalats till P/E-tal på drygt 30 och därmed förefaller uppsidan begränsad på något års sikt. Vi väljer således att ta ner rekommendationen ett steg till Avvakta medan riktkursen nu sänks till 70 kr (82).