Bufab – Ett bra cyklisk val
Handelsföretaget Bufab har en bred exponering mot tillverkningsindustrin och är därmed mycket konjunkturkänsligt.
Publiceras i Stockpicker Newsletter 1799 (9 augusti 2020)
BUFAB | Mid Cap | 115 kr | KÖP
Man erbjuder en integrerad helhetslösning för inköp, kvalitetssäkring och logistik av så kallade C-Parts (skruvar, muttrar mm), vilket i praktiken innebär att man ser till att kunderna får rätt mängd komponenter i tid och i enlighet med alla relevanta standarder. Kundbasen är diversifierad och består av runt 13 000 kunder inom många olika industrier, fördelade över Europa, Asien och USA.
Givet den stora osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen vid tidpunkten, var det inte förvånande att placerarna var snabba med att dumpa aktien mot slutet av februari och i mars. Börsvärdet mer än halverades inom loppet av några veckor. Världen har dock inte gått under den här gången heller (än så länge), men konjunkturprognoserna har skrivits ner vid flera tillfällen och IMFs senaste uppdatering spår att global BNP kommer sjunka med 4,9% i år. Experterna räknar dock med en relativ snabb vändning och spår en uppgång om 5,4% nästa är. Även de senast publicerade siffror över ledande indikatorer i form av inköpschefsindex bekräftar denna bild på båda sidor Atlanten.
Ett liknande budskap kom från de flesta cykliska bolag de senaste veckorna, och Bufabs vd Jörgen Rosengren vittnar om en gradvis återhämtning av efterfrågan under Q2 i samtliga segment. Från och med april tvingade pandemin många kunder att dra ned sin produktion, vilket ledde till kraftigt negativ organisk tillväxt för Bufabs del och nettoomsättningen minskade organiskt med 25% till 1 022 Mkr under perioden april – juni (jämfört med samma kvartal i fjol). Trots stora störningar i de globala leveranskedjorna har man dock lyckats upprätthålla stabila leveranser över hela världen.
För att möta det dramatiska volymtappet infördes omfattande korttidsarbete och andra kostnadsbesparingar, så att rörelsemarginalen var imponerande nog stabil på omkring 9%. Stabiliteten på koncernnivå var också ett resultat av den breda spridningen till olika geografier och segment, eftersom tex stora nedgångar i fordonsrelaterade industrier vägdes upp av en stark återhämtning i Kina och Singapore.
Positiva bidrag kom även från det koncernomfattande programmet för ökad effektivitet, som lanserades i mitten av förra året, där bland annat satsningar på digitalisering ingår. Programmet siktade ursprungligen på besparingar om cirka 40 Mkr på helårsbasis med full effekt från Q4 2020, men den nuvarande situationen har gjort att ledningen har utökat åtgärderna och har höjt ambitionen till 100 Mkr, med full effekt från januari 2021.
Tillsammans med bedömningen att konjunkturåterhämtningen kommer successivt fortsätta under det andra halvåret, ger bolagets agerande tillförsikt att man kommer ta sig ur krisen som en av vinnarna. Här ska även det goda arbetet med rörelsekapitalet nämnas, som har lett till ett starkt operativt kassaflöde. Skuldsättningsgraden uppgår förvisso fortfarande till 102%, vilket är ett resultat av de två strategiska förvärven som genomfördes i fjol.
M&A har varit en viktig tillväxtfaktor under många år och vd Rosengren är sugen på fler förvärv. Marknaden är fortfarande fragmenterad och i samband med den senaste kvartalsrapporten kommenterade vd:n att man letar vidare efter förvärvskandidater som kan bidra med tillväxtsynergier, kundrelationer, starkare leverantörsbas och kunskap. Det övergripande målet är att årligen öka omsättningen med 10% i snitt, genom såväl organisk tillväxt som förvärv.
Givet omständigheterna lär ovanstående målsättning bli svår att nå i år, men på sikt gynnas man av den pågående outsourcingtrenden inom tillverkningsindustrin. C-Parts komponenterna är de minst strategiskt viktiga komponenterna för kunderna och har låga direkta men höga indirekta kostnader, samtidigt som de är krävande att hantera. Bufabs erbjudande sänker totalkostnaden med upp till 20%, ofta med ökad kvalitet, vilket är huvudförklaringen bakom bolagets imponerande organiska tillväxt på 5% i snitt under de senaste fem åren.
I ett någorlunda normaliserat läge är det inget som talar emot att nämnda trend skulle förändras och vi tror att bolaget kan nå en omsättning omkring 5 000 Mkr nästa år. Det skulle motsvara 15% mer än 2019 och 9% mer än de cirka 4 600 Mkr som vi ser som realistiskt för i år. Vinsten per aktie bör kunna landa kring 6 kr i år och 7,5 kr nästa år, vilket innebär att värderingen sjunker från P/E-tal på ca 19 till drygt 15 nästa år, tack vare den fina förväntade tillväxten.
Vi gillade Bufab i mars 2019 (Newsletter 1687) och vi fortsätter att ha en positiv syn på verksamhetens och aktiens utvecklingspotential. Med en riktkurs på 140 kr tar bolaget återigen plats bland våra Top Picks. Köp.