Bufab – Värderingen har sprungit iväg
Handelsföretagets verksamhet hade en överraskande stark återhämtning mot slutet av förra året.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1857 (21 mars 2021)
BUFAB | Mid Cap | 222,5 kr | NEUTRAL
Trots det utmanade läge i världen ökade bolaget under Q4 sin nettoomsättning med 10% organiskt, jämfört med samma period året innan, till 1 238 Mkr. Den starka tillväxten kom framför allt från segmenten UK/North America och West (Västeuropa), där den organiska tillväxten uppgick till 16% respektive 10%. Efterfrågan ökade dock i samtliga regioner och bolaget lyckades dessutom ta marknadsandelar. Därmed avslutades ett minst sagt annorlunda år med rekordnivåer för både försäljning och rörelseresultat.
Helårsomsättningen backade förvisso organiskt med 5%, men som vanligt i Bufabs fall spelade förvärvseffekter en viktig roll i bolagets utveckling, så att den totala siffran faktiskt ökade med 9% till 4 756 Mkr. Under 2020 arbetade man framför allt med integrationen av de två stora förvärv som gjordes andra halvåret 2019.
I linje med den imponerande historiken realiserade bolaget även denna gång betydande synergieffekter, samtidigt som man utökade sitt kostnadsbesparingsprogram till 100 Mkr, med full effekt från och med årsskiftet. Resultatet blev en ökning av rörelsemarginalen (EBITA) med 1,3 procentenheter till 10,1%. Här syns dessutom tydliga effekter av bolagets investeringar i processer och digitala verktyg de senaste åren, som har förbättrat produktiviteten.
Vissa positiva effekter märks även från själva Covid-19-pandemin, på så sätt att många av industrikunderna har upplevt stora svårigheter med komponentförsörjning under 2020, och de är därför intresserade av att förenkla och säkra sina leveranskedjor. Det stärker Bufabs position ytterligare och ger tillförsikt att de senaste årens starka utveckling kommer fortsätta även framöver.
Med hänsyn tagen till ovanstående var det inte direkt överraskande när ledningen för några dagar sedan meddelade att de nya finansiella målen fram till år 2025 är ganska lika de gamla. På översta raden siktar man som tidigare på en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt på 10%, både organisk och förvärvsdriven. Nytt är att man numera avser ha en vinsttillväxt på 15% per år och att EBITA-marginalen ska nå 12% senast år 2023.
Att uppnå målen borde inte bli ett större problem när konjunkturen väl kommer igång igen. Även förvärvsutrymme finns det gott om, då balansräkningen är stabil med en skuldsättningsgrad på 80% vid slutet av december, tack vare fjolårets starka kassaflöde. Under inledningen av 2021 finns det, emellertid, en del utmaningar kvar, som till exempel mycket ansträngda globala leveranskedjor. Samtidigt har de tidigare låga råmaterialpriserna börjat stiga, vilket kommer synas på marginalerna framöver.
Enligt vd Jörgen Rosengren har efterfrågan varit fortsatt bra, både i januari och februari, men frågan är hur den inkommande tredje vågen av smittspridningen kommer påverka den makroekonomiska utvecklingen i närtid. För bara några dagar sedan sänkte tex rådgivare till den tyska regeringen sin prognos för landets BNP till +3,1% för i år, från tidigare +3,7%. Den tröga vaccinationsprocessen belastar främst EU-länderna, medan USA bör kunna vara tillbaka i normalläge betydligt snabbare.
Sedan vår senaste analys i augusti (Newsletter 1799) har aktien rusat med 90% och krossat vår riktkurs på 140 kr med råge. Till viss del försvaras uppgången av höjda estimat men även värderingen har stuckit iväg och P/E-talet ligger numera kring 24 på årets förväntade vinst per aktie. Det är betydligt över det historiska snittet och frågan vi ställer oss är om det cykliska rallyt på börsen har gått lite väl fort på sistone?
Vi gillar fortfarande Bufab som bolag skarpt, men räknar med bättre ingångslägen under kommande månader.