C-RAD – Intresset svalnar
Medicinteknikföretaget C-rad med avancerade positioneringsprodukter inom strålterapi för cancerbehandlingar, har länge varit en aktie vi gillat trots att det aldrig tyckts velat lossna kursmässigt trots att den ekonomiska utvecklingen har varit god.
NEUTRAL | CRAD B | Small Cap | 29,25
Det förstår vi definitivt bättre nu när Q3-rapporten har presenterats och visade sig vara betydligt svagare än väntat.
Att bolaget skulle möta allt svårare jämförelsesiffror under andra halvåret visste vi redan, liksom att orderingången skulle komma in svagt. Vi visste också att utvecklingen varierar kraftigt per kvartal. Det vi inte riktigt hade tagit höjd för var att omsättningen skulle visa sig minska och att bolagets europeiska marknad skulle vara så svag som den var.
Man borde nog också ha anat ugglor i mossen när en av bolagets större ägare dagen innan rapporten sålde hela sitt innehav i aktien. Dagen efter rapporten framgick dock att det troligen var Spotify-medgrundaren Martin Lorentzons investeringsbolag Cervantes Capital som hade köpt. Cervantes har numera en aktiepost i bolaget motsvarande 6,5 procent av kapitalet och 7,9 procent av rösterna, vilket i princip motsvarar vad storägaren Lars Kling sålde.
På själva rapportdagen sjönk aktien med 16% trots att kursen har varit rejält pressad hela hösten. Trots en orderstock som har visat en uppåtgående trend de senaste kvartalen minskade C-Rad i Q3 omsättningen med 10% till 100,1 Mkr (111,2), och nedgången berodde nästan uteslutande på den viktiga europeiska marknaden (EMEA) som minskade intäkterna med 41% (!) till 32,3 Mkr (54,4). Även Americas som hade ett starkt kvartal i fjol minskade intäkterna med 10% till 22,6 Mkr (25,2) medan APAC ökade sina intäkter med 43% till 45,3 Mkr (31,6). Av de totala intäkterna var 81% hänförliga till Produkter och 19% till Services.
Även orderingången påverkades kraftigt av den svaga utvecklingen i Europa och minskade totalt med 40% till 99,6 Mkr (166,8). Det kan låta dramatiskt men man bör då veta att Q3 i fjol var ett rekordkvartal för orderingången som då steg med 108% och berodde på en stor spansk order och två stora tyska order på totalt 58 Mkr. Justerat för dessa skulle försämringen ha varit betydligt mindre (-5,6%).
Det var också som sagt EMEA som stod för nedgången och minskade orderingången med 77% efter generellt svag efterfrågan i Europa och inte minst Tyskland. Justerat för motsvarande stororder var nedgången i EMEA ändå betydande 44%. På övriga marknader är orderingången bättre och steg i Americas med 10% och i APAC med 11%. Orderstocken är också fortfarande tämligen goda 734,7 Mkr (751,3), en minskning med 2% och i linje med förra kvartalet.
Även den finansiella situationen är god med en nettokassa på 118,7 Mkr (129,4 Mkr vid årets ingång). En positiv aspekt av rapporten var att bolagets fokus på lönsamheten tycks ha gjort susen, speciellt som omsättningen föll och den europeiska marknaden var riktigt svag. Rörelseresultatet minskade visserligen till 17,4 Mkr (18,9) men i förhållande till omsättningen i kvartalet innebar detta en förbättrad rörelsemarginal på 17,4% (17,0).
Sammantaget kan vi konstatera att det går trögare än väntat för C-Rad och då främst i Europa. I övrigt ser vi inte nedgången i orderingången som alltför besvärande då flera stororder i samma kvartal ifjol gjorde denna närmast omöjlig att slå. Kruxet för oss är att bolaget räknar med en fortsatt avvaktande marknad i Europa under kommande kvartal, vilket gör att även bolagets kommande rapporter kan väntas bli relativt svaga. Härnäst kommer också Q4 som var mycket starkt under fjolåret och man möter också därefter uteslutande starka kvartal under första halvan av nästa år.
Vi väljer med viss tvekan att sänka rekommendationen till en neutral sådan, dels då vi inte ser några positiva triggers på ett bra tag, dels då vi börjar tröttna på ett bolag där aktiekursen aldrig tar fart. Aktien är dock inte dyr med ett P/E-tal kring 20 men vi känner ändå att C-rad har redan fått många chanser (för många?) att få bevisa sig. Framgent vill vi att tillväxten tar fart igen i kombination med stark orderingång för att återigen åsätta aktien en ny köprekommendation. Riktkursen sänks även den till 45 kr (60).
Just nu lämpar sig aktien mest för riktigt långsiktiga investerare men håll dock ett öga på eventuella insiderköp. Vd och styrelse har bara mycket små insiderinnehav och större insiderköp skulle kunna ge starka signalvärden.