Carrier Global – Imponerande transformation
Som svensk placerare associerar man inte värmepumpsbranschen med stigande aktiekurser. I alla fall inte de senaste två åren, med tanke på utmaningarna i Europa och Nibes kräftgång på börsen.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2133 (20 oktober 2024)
NEUTRAL | CARR | NYSE USA | 81,55 USD
Trogna Newsletter läsare kommer dock ihåg att vi redan i maj 2023 (Foreign Affairs 34) tipsade om amerikanska Carrier Global, som då just hade annonserat förvärvet av Viessmann Climate Solutions, en av Tysklands största värmepumpstillverkare. Den som följde vår köprekommendation kan idag glädja sig åt en avkastning på över 90% (inklusive utdelningar). Helt annan avkastning än i Nibe med andra ord.
Carrier är ett multinationellt företag som är aktiva inom HVAC (värme, ventilation och luftkonditionering). Erbjudandet omfattar olika system till luftkonditionering och ventilation, värmepumpar, samt andra lösningar som optimerar inomhusutrymmen för människornas hälsa och säkerhet, med högst möjliga fokus på energieffektivitet. Tekniken kombineras dessutom med digitala lösningar som gör det möjligt för kunderna att spåra utsläpp samt utnyttjar artificiell intelligens och maskininlärning för att optimera tillgångsutnyttjande och bidra till att minska sin miljöpåverkan. Användningsområden finns i både bostäder och kommersiella fastigheter.
Att det går bra för Carrier är alltså inte enbart relaterat till värmepumpsförsäljningen, men faktum är att till och med den har utvecklats ganska bra hittills i år, åtminstone i Nordamerika. Marknaden där gynnas bland annat av regeringens ”Inflation Reduction Act” som ger slutkonsumenterna tydliga ekonomiska incitament att investera i en värmepump. Andelen nordamerikanska nybyggnationer som installerar en värmepump har stadigt ökat under de senaste åren och uppgår idag till drygt 40%.
I samband med Viessmann-förvärvet meddelade ledningen att man siktar på att bli en renodlad HVAC-aktör med fokus på intelligenta klimat- och energilösningar. Verksamheten inom Refrigeration och Fire & Security, som sammanlagt stod för 33% av fjolårets omsättning, har därför varit till salu sedan dess och i början av oktober fullföljdes den tredje av fyra planerade försäljningar. Den sista (Commercial and Residential Fire) förväntas vara klart före slutet av 2024. Pengarna från försäljningarna används för att minska skuldsättningen, som givetvis har skjutit i höjden till följd av Viessmann-förvärvet. Vid slutet av året förväntas nettoskulden komma ned till hanterbara 1,8x rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt / EBITDA).
När alla strukturaffärer är avklarade kommer Viessmann-andelen av den totala koncernförsäljningen uppgå till uppskattningsvis 25%. Givetvis pressas även Viessmann av den tuffa situationen i Europa och senaste rapporten (Q2) visade en försäljningsnedgång om nästan 30% jämfört med samma period ifjol. En tredjedel av minskningen var dock relaterad till en lägre försäljning av solceller. Hela koncernen visade en organisk omsättningstillväxt om 2% till 6,7 mdr usd, tack vare uppgångar inom HVAC-segmentet inom både Americas och EMEA-regionen, medan den asiatiska HVAC-delen sjönk med höga ensiffriga tal.
I samband med rapportpresentationen visade sig Carriers vd David Gitlin mycket nöjd med Viessmann-förvärvet och dess integration. Sedan början av året har man realiserat över 15 Musd i tillväxtsynergier och ambitionen är att nå flera hundra miljoner de kommande fyra åren. Bland annat har luftkonditioneringsenheter under Carrier-varumärket sålts genom Viessmann-försäljningskanaler. Dessutom har man kunnat integrera varans teknologiska styrkor i gemensamma globala plattformar. På kostnadssidan är man på väg att realisera synergier på 75 Musd i år och 200 Musd inom 3 år.
Kostnadssynergier är även en delförklaring som ligger bakom den positiva lönsamhetstrenden, med en justerad EBIT-marginal som på koncernnivå förbättrades med två procentenheter till 18,1%. Här märks dessutom bidraget av en stigande eftermarknads-verksamhet där tillväxten landade på 9%. För helåret räknar vd Gitlin med tvåsiffriga tillväxttal inom detta område. Mycket lovande för koncernen i sin helhet är att ordergången i Q2 ökade med ungefär 30% och inom HVAC till och med över 40%, jämfört med samma period ifjol. Det bådar gott för försäljningen under andra halvåret och framåt.
Vad gäller utsikterna för Viessmann så är ledningens prognos en försäljningsnedgång om cirka 15% i år. Långsiktigt tyder det mesta emellertid på fortsatt tillväxt tack vare samhällets pågående omställning mot elektrifiering och hållbarhet. För koncernen blir 2024 det sista året med bidrag från Refrigeration och Fire & Security, vilket gör att försäljningen och vinst 2025 sannolikt blir lägre. Det är dock alltså endast en effekt av renodlingen och utsikterna inom den kvarvarande HVAC-delen förblir goda.
Tittar vi på värderingen ser det dock ut som om mycket av det redan är inprisat i dagens kurs. Med ett P/E-tal kring 29 och en EV/EBITDA-multipel runt 17x, baserat på estimaten för 2025, är aktien betydligt dyrare än vid senaste analystillfälle i januari (Newsletter 2095). Det är numera även något dyrare än Nibe, som dessutom lär få en större positiv hävstång den dagen den europeiska värmepumpsmarknaden tinar upp igen. Det gör att vi i detta nu väljer att avvakta med Carrier och hoppas på ett bättre ingångsläge framöver.