Checkin.com – Högt värderad snabbväxare
Volatiliteten på börsen må ha ökat på sistone och högt värderade tillväxtaktier har fått en välbehövd sättning i spåren av spökande inflationsoro och befarade räntehöjningar.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1873 (26 maj 2021)
CHECK | First North | 57,4 kr | NEUTRAL
Men trots det tycks placerarna inte vara allt för oroliga ännu och riskaptiten framstår fortfarande som god. Det är i alla fall intrycket man får när man tittar på utvecklingen för de senaste tidens IPO-noteringar, med SaaS-bolaget Checkin.com i spetsen.
På en vecka har kursen rusat med nära 300% från noteringsnivån på 15,5 kr och börsvärdet överstiger därmed redan 1,3 miljarder kr. För det får man ett bolag som grundades för fyra (4) år sedan med affärsidén att etablera en ny standard på internet för incheckning. Genom mjukvaruplattformen erhåller bolagets företagskunder en komplett checkin-lösning som bidrar till en ökad konverteringsgrad, från potentiella till registrerade slutanvändare. Produkten levereras genom en molnbaserad mjukvara, där kunden tecknar månadsvisa abonnemang.
Under 2020 hanterade bolagets mjukvaruplattform över 18 miljoner checkin-sessioner i över 165 länder, och nettoomsättningen uppgick till 22,3 Mkr med ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar (EBITDA) på 1,7 Mkr. Man befinner sig alltså fortfarande i ett tidigt skede, samtidigt som potentialen på pappret är enormt eftersom erbjudandet riktar sig mot i stort sett alla företag som behöver individuellt anpassade checkin-flöden på nätet.
Hittills är man framför allt aktiva inom tre kundvertikaler Fintech, iGaming och prenumerationstjänster, och i fjol hade man 37 betalande kunder. Baserat på existerande marknadsdata uppskattar ledningen att det finns totalt uppemot 50 000 adresserbara företag globalt inom de relevanta kundvertikalerna. Extrapolerar man bolagets snittintäkt per kund under 2020 (0,6 Mkr) skulle det innebära att den adresserbara marknaden uppgår till omkring 30 miljarder kr.
Gemensamt för alla kundvertikaler är att de befinner sig under stark tillväxt, vilket ger bolaget goda möjligheter att växa tillsammans med befintliga kunder. Tyngst väger i dagsläget iGaming, en marknad som värderades 2019 till 55 miljarder usd och som bedöms växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) om 17% fram till år 2026. Ännu ljusare är prognosen för den globala marknaden för prenumerationstjänster som omfattar allt från underhållning, mat och dryck, mode och skönhet till hälsa. Här räknar experter med en CAGR om 68% mellan 2019 och 2025, tack vare ett allt större utbud anpassad för mobila enheter.
Påverkan av Covid-19-pandemin på verksamheten har varit mer eller mindre obefintlig och efterfrågetrenden är oförändrat stark. Dessutom gynnas man av det faktum att digitaliseringen har tagit fart ordentligt, där företag och varumärken i större utsträckning interagerar med sina kunder online, vilket ställer allt högre krav på en smidig och enkel checkin-lösning.
Under årets Q1 har nykundsanskaffningen accelererat och bolaget har kunnat addera fler kunder än under hela 2020 sammanlagt. Bland dessa fanns för första gången även kunder riktade mot välgörenhet och e-sport. Nettoomsättningen ökade med 65%, jämfört med samma period i fjol, till 7,6 Mkr och tittar man på motsvarande siffra för de senaste 12 månaderna (rullande) så uppgick tillväxten till drygt 72%.
Glädjande nog verkar man nu även ha nått en tillräckligt stor affärsvolym för att täcka kostnaderna och rörelseresultatet landade på 0,6 Mkr, vilket motsvarar en marginal om 7,6% (-5,7). Detta trots att rekryteringstakten har ökat under kvartalet, vilket är ett tydligt tecken på skalbarheten i affärsmodellen. Följdriktigt förbättrades även kassaflödet markant, samtidigt som man genomförde en nyemission under Q1 som inbringade runt 18,5 Mkr (netto). Vid slutet av mars hade man därmed en nettokassa på 20 Mkr, men sedan dess har ytterligare cirka 40,5 Mkr tillförts genom en emission i samband med noteringen.
Pengarna ska användas till att hålla den höga expansionstakten uppe, vilket inkluderar investeringar i marknadsföring och försäljningsresurer, samt löpande satsningar på forskning och utveckling. Även förvärv kan bli aktuella, helst för att addera intressanta teknologiska lösningar.
Som övergripande mål siktar ledningen på en helårsomsättning om minst 500 Mkr år 2025, vilket skulle innebära en årligt tillväxt om 86% i snitt under de kommande åren. Givet den låga utgångspunkten och förutsättningarna att växa både inom den befintliga kundbasen, genom nykundsanskaffning även i nya kundvertikaler, samt M&A-potentialen framstår målsättningen som ambitiös men realistisk.
Å andra sidan är konkurrenssituationen minst sagt utmanande, tex i form av BankID i Sverige och kanske ännu mer AppleID, som erbjuder en registrerings-, inloggnings- och betallösning, om än med krav på att slutanvändaren har ett registrerat AppleID.
Dagens värdering återspeglar, emellertid, ett ”blue-sky scenario” med EV/Sales-multiplar kring 30 på årets, och 16 på nästa års förväntade omsättning. Trots den höga tillväxttakten är det därför svårt att räkna hem en större uppsida på kort sikt. Vi avvaktar tills vidare och hoppas på bättre ingångslägen framöver.