Clas Ohlson – Inget som lockar
Prylkedjans aktie tog ett rejält glädjeskutt för några dagar sedan, när bolaget presenterade rapporten för sitt Q2 i det brutna räkenskapsåret 2018/2019. Det var dock inte själva resultatet som roade placerarna, utan snarare beskedet att man ska avveckla det förlustbringande butiksnätet i Storbritannien och Tyskland.
CLAS | Mid Cap | 84,25 kr
Förhoppningen är att satsningen på online-försäljning, både i Norden och internationellt, kommer att fortsätta växa i rask takt, och ledningens ambition är att fördubbla omsättningen på nätet vartannat år till 1,2 miljarder kr år 2021. Samtidigt förväntar man sig en positiv resultateffekt om cirka 75 Mkr när den aviserade avvecklingen kommer vara klar.
Innevarande helår 2018/2019 kommer belastas med en engångskostnad om, enligt bolaget, maximalt 210 Mkr. Det kan jämföras med det rapporterade rörelseresultatet på 65 Mkr för räkenskapsårets första halvår. Även rensat för diverse engångskostnader var rörelseresultatet fortfarande 22% lägre än under samma period ett år tidigare.
Uppmuntrande är att den organiska tillväxten under perioden maj - oktober var i linje med målnivån om 5%, drivet av en fortsatt bra konsumentklimat och en online-försäljning som ökade med 51%. E-handelsplattformen stärktes dessutom under kvartalet med ett bredare sortiment, en utökad digital förmåga och leveranskapacitet hem till kund. Dessa åtgärder ska, enligt vd Lotta Lyrå, ge bolaget åtta fler e-handelsdagar inför julen jämfört med förra året. Bolagets Q3 har därtill börjat bra, och försäljningen i november har ökat med 10%.
Lotta Lyrå upprepade dessutom att de strategiska åtgärderna som genomförs för tillfället, kommer sänka lönsamheten med 1-2 procentenheter under de närmaste två åren. Fokus ligger på att öka effektiviteten och sänka kostnadsbasen, hitta kostnadseffektiva lösningar som förbättrar kunderbjudandet, samt att skapa ett mer optimerat sortiment. På så sätt vill bolaget komma upp till en rörelsemarginal om 6-8% inom en femårsperiod. Vägen dit är lång, som den justerade marginalen på 4,5% för första halvåret 2018/19 indikerar.
Det återstår att se vilken effekt de relativt nya samarbeten med MatHem och Amazon kommer få, men Clas Ohlson uppger sig vara nöjda med det initiala mottagandet. I Storbritannien erbjuder man nu ett hundratal produkter via Amazon.uk. Det må vara ett kostnadseffektivt sätt att nå ut till kunderna, men man ska komma ihåg att konkurrensen på Amazons plattform är stenhård. Det är dessutom ännu enklare för konsumenten att jämföra olika produkter och deras priser.
Kassaflödet under sexmånadersperioden har påverkats negativt av en lageruppbyggnad inför det viktiga Q3 som innefattar julhandeln. Dessutom har netto 14 nya butiker tillkommit jämfört med förra året. Trots det är bolagets finansiella situation fortfarande stark, med en nettoskuldsättningsgrad på 25% och en soliditet på 43% vid slutet av oktober.
Nettoskulden i relation till rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt/EBITDA) om 0,9 gånger är dessutom en bra bit under bolagets målsättning om maximalt 2 gånger. I dagsläget skulle man därmed ha råd att behålla utdelningen på 6,25 kr, vilket är den uttalade ambitionen, trots att vinsten per aktie med all sannolikt kommer bli mycket lägre än så. Utdelningen betalas dock vanligtvis under september, så det är lång tid kvar tills dess.
Bolaget är en klassisk högutdelare, vilket även brukar utgöra en viktig del av aktiens attraktivitet. Redan ifjol kunde aktieägarna glädjas åt 6,25 kr i utdelning, trots att vinsten per aktie uppgick till enbart 5,65 kr, och frågan vi ställer oss är hur länge man är beredda att fortsätta med denna ohållbara praktik. Framförallt i en tid när man investerar i diverse initiativ och omstruktureringar.
Vi är också skeptiska vad gäller den långsiktiga lönsamhetspotentialen. Visserligen kommer avvecklingen i Storbritannien och Tyskland ha en ganska så omedelbar positiv effekt. Därtill kommer de 1-2 procentenheter som för tillfället belastar som följd av strategiska initiativ. Å andra sidan kan satsningen på online-handel vara positiv för tillväxten, men det är inget område som är känt för sin goda lönsamhet. Dessutom ser vi en risk att konkurrensen på hemmamarknaderna kommer tillta framöver, med Amazon som kanske det största hotet.
I vårt uppdaterade scenario räknar vi nu med en omsättning omkring 8,7 miljarder kr för räkenskapsåret 2019/2020. Om vi vidare antar att rörelsemarginalen förbättras till strax över 5%, så borde en vinst per aktie omkring 5,4 kr vara möjligt. Det innebär att aktien för närvarande handlas till p/e 15,3 på våra estimat för 2019/20.
Redan i vår senaste analys av bolaget i början av september (Newsletter 1640) slopade vi vårt spekulativa köpråd. I dag står vi faktiskt nära att gå ett steg längre och sänka rekommendationen till sälj. Det som hindrar oss är direktavkastningen på över 7%, som vi ändå tror styrelsen kommer vilja hålla fast vid åtminstone ett år till. Osäkerheten kring den framtida utvecklingen är dock alldeles för stor för att överväga en investering.