Comeback för värdeaktier? - Då är detta ett alternativ

Intresset för värdeaktier ser ut att öka igen och denna sektor är spännande efter budnyheterna på sistone. Här bör finnas en uppsida på cirka 15 - 20 procent.

Comeback fr vrdeaktier D r detta ett alternativ

Foto:Securitas

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1819 (18 oktober 2020)

SECU B | Large Cap | 135,85 kr | KÖP

En värdeaktie handlas till ett lägre värde än vad bolagets fundamentala förutsättningar att generera kassaflöden rättfärdigar. Det är till viss del föremål för subjektivitet, men även beroende av ränteläget då framtida kassaflöden är värda mer ju lägre räntan är idag. Som bekant har de senaste åren kännetecknats av fallande räntor, vilket har lett till en markant outperformance av tillväxtaktier jämfört med värdeaktier, och coronakrisen har spätt på utvecklingen ännu mer.

I praktiken kännetecknas värdeaktier av låga multipler, ofta även en hög direktavkastning samtidigt som bolagen har en beprövad affärsmodell och gedigen balansräkning. I vår bok har Securitas länge tillhört den skaran, och aktien har hittills inte riktigt fått den värdering som vi tycker den förtjänar. Visserligen har kursen stigit med drygt 20% sedan vår senaste analys i maj (Newsletter 1786), men står fortfarande mer än 15% lägre än i början av året.

Säkerhetsbranschen har klarat krisen betydligt bättre än många andra sektorer, även om t.ex. begränsningen av flygtrafiken har haft en betydande negativ effekt. För Securitas del minskade försäljningen under Q2 organiskt med 4%, jämfört med motsvarande period i fjol, till 26,6 miljarder kr. Samtliga affärssegment upplevde en nedgång, men störst var den negativa effekten av pandemin i Europa (41% av omsättningen) som tappade 6% organiskt. Förutom Covid-19 bidrog även tidigare avslutade kontrakt i Frankrike, Norge och Storbritannien negativt.

Annons

I Nordamerika (45% av försäljningen) uppgick den organiska tillväxten till -2%, vilket dock ska sättas i relation till ett starkt jämförelsekvartal i fjol. Sänkta servicenivåer i spåren av pandemin kompenserades delvis av tilläggsförsäljning, som i kvartalet motsvarade över 18% av regionens totala försäljning. De negativa effekterna kom framförallt från enheten kritisk infrastruktur som påverkades av coronarelaterade restriktioner och nedstängningar, samt installationsverksamheten inom elektronisk säkerhet.

Det sistnämnda var ett problem för koncernen som helhet och försäljningen av säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet var oförändrad under Q2 och representerade 21% av den totala försäljningen. Därmed står man och stampar på samma andelsnivå som under helåret 2019, vilket givetvis inte kan vara tillfredställande för ledningen, som siktar på en fördubbling av omsättningen från säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet till 40 miljarder kr år 2023. Samtidigt har omständigheterna varit extraordinära och vi tror fortfarande att man kan lyckas leverera på sina ambitioner.

Positivt i sammanhanget är att bolaget i slutet av september förvärvade Stanley Securitys verksamheter inom elektronisk säkerhet i Tyskland, Portugal, Schweiz, Singapore och Indien, med en kombinerad försäljning på cirka 750 Mkr i fjol. Det är också uppmuntrande att ledningen känner sig redo att öppna plånboken igen, efter den indragna utdelningen och försiktiga tongångar kring M&A-aktiviteten under våren.

Mycket fokus har lagts på kassaflödet i samtliga affärssegment, som även bortsett från statliga stödåtgärder har varit starkt under första halvåret. Detta trots att rörelsemarginalen minskade under samma period med en (1) procentenhet till 3,9%. Icke desto mindre stärktes balansräkningen och nettoskulden i förhållande till rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA, 12-månader rullande) sjönk till 2,1x vid slutet av juni.

I strävan efter högre lönsamhet passar man nu även på att initiera ett kostnadsbesparingsprogram, som ska genomföras under de kommande 12 månaderna. Vd Magnus Ahlqvist förväntar sig omstruktureringskostnader på 350-500 Mkr med en återbetalningstid på cirka 2 år, där besparingarna kommer ha en positiv effekt från och med Q4 i år. Utöver det jobbar man oförändrat med de två omvandlingsprogrammen som ska leda till ökad digitalisering, effektivitet och en plattform för innovation. Effekter därifrån ska synas under 2021 och öka gradvis under 2022.

Trenden under sommaren har varit positiv i takt med att restriktioner och nedstängningar lättades. Osäkerheten är dock fortfarande mycket stor och de senaste dagarnas snabbt stigande antal av nya infektioner i Europa bådar inte gott för resten av året. Vi håller dock fast vid vår syn att efterfrågan på Securitas tjänster i grund och botten är motståndskraftig och temporära svårigheter ändrar inte den långsiktiga bilden.

Vi gör inga större förändringar i våra estimat och räknar fortfarande men en vinst per aktie omkring 6,9 kr i år. Med låg ensiffrig omsättningstillväxt och en moderat lönsamhetsförbättring kan det mycket väl bli runt 9,3 kr nästa år. Får vi rätt sjunker P/E-talet från årets 19 till ca 14 på nästa års förväntade vinst. Sannolikt kommer man även betala en utdelning för 2020 igen, med en direktavkastning i storleksordningen 3%.

Intresset för värdeaktier har ökat något på sistone, samtidigt som säkerhetssektorn har fått extra uppmärksamhet när Garda World Security nyligen kom med ett fientligt bud på G4S. Vi höjer riktkursen till 160 kr (145) och upprepar Köp.

NASDAQ Stockholm
SECU_B
Sektor
Säkerhetstjänster
Stockpicker Newsletter
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-10-21 13:37:00
Ändrad 2024-11-13 08:08:34