Concentric – Tillväxten kommer tillbaka

Det var ett uppmuntrande budskap som fordonsunderleverantörens vd David Woolley skickade ut i samband med bokslutskommunikén för några dagar sedan.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1848 (14 februari 2021)

COIC | Mid Cap | 190 kr | KÖP

Han räknar med att omsättningen under Q1 kommer att bli betydligt högre än under Q4 ifjol justerat för några fler arbetsdagar. Detta då efterfrågan på motorprodukter fortsätter att öka och återhämtningen på slutmarknaderna för hydraulikprodukter har inletts under Q4. Även för helåret 2021 är utsikterna positiva och viktar man den övergripande publicerade marknadsstatistiken för Concentrics mix av slutmarknader och geografisk närvaro, så bör marknaden kunna öka med 12%.

Annons

Förutom en förväntad återhämtning av den globala ekonomin till följd av en bred vaccinering, är det framförallt kundernas strävan mot CO2-neutralitet och nollutsläpp som är en positiv drivkraft för Concentric. Bolaget har etablerat en stark position i marknaden med sina e-pumpar för lastbilar och bussar, baserat på expertis inom avancerad batterikylning. För år 2025 siktar bolaget på att e-pumparna ska stå för 20% av koncernens försäljning.

Verksamheten har visserligen drabbats hårt av pandemin, men läget har successivt förbättrats under det gångna året och under Q4 ökade faktiskt produktionen på koncernens slutmarknader för första gången sedan Q2 2019. Concentrics redovisade nettoomsättning mellan oktober och december påverkades dock fortfarande av den starka svenska krona och backade med 12%, jämfört med samma period året innan, till 380 Mkr. Hela nio (9) procentenheter av nedgången var relaterad till valutaeffekter. Sekventiellt ökade försäljningen emellertid med 17% tack vare den stigande kundefterfrågan på motor- och hydraulikprodukter.

Stockpicker har alltid imponerats av Concentrics lönsamhet och dess motståndskraft, vilket talar för produkternas värdeskapande och flexibiliteten i organisationen. Även under krisen har marginalerna hittills stått emot bra, trots att den justerade EBIT-marginalen i Q4 minskade med 5,1 procentenheter till 26%. Bolaget har fått viss hjälp av program för att anpassa kapaciteten i verksamheten genom korttidsarbete, vilket dock så småningom fasas ut.

Under det gångna kvartalet har man dessutom jobbat aktivt med att få ner lagernivåerna, något man vill fortsätta med även i år, med stöd av den ökande efterfrågan från kunderna. Det är givetvis positivt för kassaflödesgenereringen, vilket stärkte den starka finansiella ställningen ytterligare. I slutet av december valde man sedan att använda en del av pengarna och annonserade förvärvet av Allied Enterprises med en omsättning på omkring 60 Mkr. Allied är en amerikansk tillverkare av transmissionsprodukter för entreprenad-, jordbruks-, materialhanterings- och industriella marknader.

Även efter förvärvet och betald utdelning i december hade man likvida medel på 505 Mkr och ingen extern skuldfinansiering. Det finns alltså gott om utrymme för fler tilläggsförvärv, i linje med ledningens agenda. Styrelsen föreslår dessutom att man kommer betala 3,5 kr per aktie i utdelning för 2020, samt aviserar förnyelse av det nuvarande återköpsmandatet.

Efter två utmanande år i rad, är chanserna goda att bolaget äntligen kommer kunna visa stark omsättnings- och vinsttillväxt i år. Marknadsstatistiken ser lovande ut för alla viktiga slutmarknader, framförallt medeltunga och tunga fordon. Bolaget är i en bra position att dra full nytta av en sådan återhämtning och vi förväntar oss en fin hävstångseffekt på volymökningen. På sikt är elektrifieringen av bussar och lastbilar en viktig faktor som kan öka omsättningen betydligt, då en elektrisk drivlina kräver fyra elektriska vattenpumpar för temperaturkontroll, jämfört med endast en pump som behövs på en förbränningsmotor.

I samband med senaste analysen i mars 2020 (Newsletter 1771) såg vi en uppsida om 30% i aktien och gav aktien en köprekommendation. I själva verket har det nu blivit en uppgång på drygt 80%, tack vare en betydligt mer gynnsam omvärldsbild. Aktien har därmed blivit dyrare, men ändå inte för dyr i våra ögon. För att göra den starka balansräkningen rättvisa kan vi titta på företagsvärdet i relation till rörelseresultatet (EV/EBIT), som i dagsläget ligger runt 18x på årets estimat och 15x på nästa års dito. Det betalar vi gärna för ett kvalitetsbolag som gynnas av miljötrenden, både inom industrin och på börsen. Rekommendationen blir därför återigen Köp med riktkurs 225 kr.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-02-15 09:53:00
Ändrad 2024-11-13 08:22:22