Concordia – Favorit i repris?
Långvariga läsare av Stockpicker Newsletter har säkert noterat att vi från tid till annan haft positiv syn på Stockholmsbörsens enda kvarvarande rederi, Concordia Maritime. Överlag har det visat sig vara en mindre bra idé att vara aktieägare i ett bolag som väldigt få i Sverige bevakar och ännu färre har intressen i.
Från Stockpicker Newsletter (5 juni 2019)
CCOR | Small Cap | 10,8 kr
Med Stena som storägare med 52,2% av kapitalet och 72,7% av rösterna och Bengt Stillström och Traction som näst största ägare med 6,5 respektive 3,7% blir ju både den så kallade ”free floaten” och incitamentet att äga aktien ganska lågt. Inte undra på att antalet aktieägare har sakta men säkert minskat. 2010 var den redovisade siffran 5470 stycken och därefter har den sjunkit år för år. I den senaste årsredovisningen var den 4137.
Vi har många gånger pekat ut Concordia som ett slags ”substansklipp” eftersom aktien handlas väl under bolagets egna kapital som i senaste rapporten angavs till 24,17 kr. Men så har det också varit under hela den senaste 10-årsperioden. Förklaringen till detta är den minst sagt svaga resultathistoriken över tid. Summerar man det redovisade rörelseresultatet för de senaste 10 åren är det faktiskt lägre än 50 Mkr. Tittar man på vinsten på den nedersta raden är den sammantaget till och med rejält negativ sett till det senaste decenniet. Inte undra på att börsvärdet har sjunkit med 35% under nämnda period.
Med det sagt har det ändå funnits möjligheter att få god avkastning i aktien. Ett sådant tillfälle uppdagades i september när vi senast köprekommenderade rederiaktien då kursen var 10,30 kr. Knappt tre månader senare hade den tagit sig upp till vårt målintervall om 13-15 kr. Aktien lämnade då våra Top Picks efter att ha avkastat ca 30%.
Idag är kursen åter tillbaka på nivåer inte långt ifrån vad som gällde i september och frågan vi ställer oss om det inte kan bli läge att försöka sig på en favorit i repris? Detta i synnerhet med tanke på att bolagets vanligtvis träffsäkra vd, Kim Ullman återigen bedömer att bättre tider stundar. Som främsta argument anger han förväntningar om ökad produktion från OPEC (beslutet kommer fattas på mötet 25 juni) samt diverse regelförändringar som kan tvinga en del rederier att anpassa sina fartyg och därmed låta dem var ur drift under en tid (högre efterfråga kan i det läget sammanfalla med lägre utbud av tankers). Under de nästkommande två åren lär det dessutom inte tillkomma särskilt många nya produkttankers vilket skulle kunna medföra att höstens förhoppningsvis högre prisnivåer upprätthålls även nästa år.
Tittar man på inledningen av detta år har prisraterna sjunkit tillbaka efter att ha stigit snabbt i slutet av föregående år. Fortfarande befinner de sig på en högre nivå än under motsvarande period ifjol och tittar man på de senaste veckornas utveckling är tendensen förvisso slagig men åter uppåtriktad. Allt jämt handlar det förstås om nivåer som inte är tillräckliga för att tjäna några större pengar men av erfarenhet vet vi att när det väl svänger brukar det gå tämligen fort. Värt att påpeka är dessutom det faktum att Concordia över tid har lyckats ta ut högre priser än marknadens tack vare sin medvetna strategi på nichrater såsom exempelvis den mellan Singapore och Nya Zealand/Australien. I Q1 var premien så hög som 25-30%.
Trots ovanstående lyckades bolaget med nöd och näppe tjäna pengar. Intäkterna i Q1 summerades till 310,7 Mkr vilket tack vare större flotta (inhyrda fartyg i syfte att dra nytta av bättre marknad) var avsevärt bättre än de 200 Mkr man redovisade för samma period ifjol. EBITDA-resultatet blev 81,6 Mkr vilket faktiskt var högre än det totala EBITDA-resultatet för 2018 som landade på 56,8 Mkr. Rörelseresultatet blev 21,2 Mkr vilket efter finansiella kostnader och skatt gav en vinst om 1,7 Mkr eller 0,04 kr per aktie.
Eftersom prisnivåerna under Q2 har sjunkit tillbaka något är det högst troligt att Q2 bjuder på förlust som gör att även resultatutvecklingen sett över hela det första halvåret kommer att bli negativt. Den kommande rapporten lär med andra ord inte bli någon direkt trigger för bolagets aktiekurs. Det som kan tänkas bli det är istället de beslut som fattas på kommande OPEC-möte. Skulle återgång till normal produktion (efter neddragning tidigare) aviseras lär det vara en positiv signal som onekligen ger stadga åt Kim Ullmans uppfattning att tankrederierna står inför bättre tider. Med högre produktion blir naturligtvis också leveranser högre i synnerhet som han påpekar att lagernivåerna nu är i balans (ligger i närheten av 5-års snittet).
Vi sticker inte under stol med att vi åter tycker att aktien börjar uppvisa attraktivt förhållande mellan risk och potential. Får bolagets ledning rätt i att en högkonjunktur för branschen stundar finns det onekligen en påtaglig uppsida i aktien som i samband med senaste pristoppen noterades på nivåer motsvarande omkring 40-50% av substansen. I nuläget skulle det alltså motsvara drygt 13 kr. En uppsida på 20-25% vilket ju är tillräckligt för att vi skall kunna placera aktien bland våra Top Picks.
Med ovan nämnt saknas det förstås inte risker. Först och främst är aktien en notorisk underpresterare. Utöver det kan OPEC mycket väl besluta sig för att behålla nuvarande produktion vilket i sådana fall riskerar att förskjuta uppgångscenariot i tid. Dessutom kan ett utdraget handelskrig sätta käppar i hjulen i synnerhet om den skulle följas av en global recession och lägre efterfrågan. Oljeprisfall som inte beror på lägre efterfrågan är annars inget större problem. Tvärtom tenderar lägre pris leda till större andel frakter då många passar på att fylla på sina lager i dessa lägen.