Concordia Maritime – För den spekulativt lagde
Det krävs en del masochistiska anlag för att investera i rederibranschen. Detta till trots har vi från tid till annan tittat till det enda kvarvarande svenska bolaget i sektorn, Concordia Maritime.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1843 (27 januari 2021)
CCOR B | Small Cap | 8,20 kr | KÖP
Framgången har varit något blandad men nog har vi oftare lyckats pricka rätt än gå bort oss fullständigt.
Senast vi hade aktien upp till analys var i september 2019 (Newsletter 1723). Vid det tillfället hade aktien avkastat ca 25% och nått upp till det av oss angivna målintervallet (13-15 kr) varvid den lämnade våra Top Picks. Vi påpekade samtidigt att uppsidan mycket väl kunde sträcka sig en bra bit högre då förutsättningarna inför 2020 såg relativt goda ut. Risken i och med kursuppgången hade dock ökat och vi valde därför att ändra rekommendationen till Spekulativt Köp (Köp).
Sett med facit i hand hade vi rätt. Aktien som vid analystillfället handlades till ca 13,55 kr avancerade med ytterligare 20% till 16,15 kr där den också toppade i början på 2020. Vad som hände därefter vet vi alla. Pandemins entré ändrade efterfrågeförutsättningarna radikalt vilket ledde till dels rejält minskat behov av oljetransporter, dels uppbyggnad av oljelager. Trots sänkt produktion i flertalet OPEC-länder sjönk oljepriset rejält och handlades stundtals till negativa prisnivåer då lagringskapaciteten saknades på flera håll.
Ovan nämnda omvärldsfaktorer har givetvis påverkat Concordia Maritime vars aktiekurs nära på halverades fram till slutet av mars. Till skillnad från många andra aktier har den inte återhämtat sig sedan dess. Så sent som i inledningen av november handlades aktien nära 15% lägre än bottennivån från mars. Idag står den förvisso något högre men alltjämt drygt 5% under lågpunkten från i mars. Det gör att vårt intresse för den väcks på nytt.
Tittar vi på hur bolaget har presterat under 2020 får man ändå säga att ledningen med vd Kim Ullman vid rodret har lyckats navigera väl sett till omständigheterna. Bolagets intäkter under årets tre inledande kvartal ökade faktiskt med 4,5% till 860,1 Mkr tack vare stark inledning på året. EBITDA-resultatet summerades till 282,4 Mkr (187,3) och rörelseresultatet (EBIT) blev 92,5 Mkr (2,9). Kassaflödet från verksamheten (före förändringar av rörelsekapital) blev 140 Mkr. Det egna kapitalet angavs till 1011 Mkr eller 21,18 kr per aktie. Likvida medel uppgick till 263 Mkr och skuldsättningen var 2047 Mkr.
Ser man till helåret lär bokslutet som publiceras imorgon innehålla en hel del röda siffror. Under Q4 har nämligen dollarn fortsatt att försvagas vilket givetvis påverkar omräkningsfaktorerna i högst väsentlig grad. Som om inte det var illa nog har även prisraterna gått ned och befinner sig på bottennivåer. Concordia har förvisso i regel lyckats få ut ca 15% högre nivåer tack vare sin nischade verksamhet och och moderna fartyg men givet nuvarande marknadsläge skall det mycket till för att kunna upprätthålla lönsamhet.
Inget ont som dock inte för något gott med sig. Normalt sett tenderar det nämligen vara som allra mörkast kort inför gryningen. Frågan är om vi inte befinner oss i det läget? Medan marknaden har börjat teckna in återhämtningsscenariot för de flesta andra industrier tycks man ha förbisett rederinäringen eller i varje fall Concordia. Rätt eller fel? Tiden får givetvis utvisa. Vi noterar dock att vd Ullman som historiskt sett varit ganska träffsäker i sina prognoser (inte ens han lyckades dock förutspå pandemin) pekar på flertalet faktorer som kan medföra att bättre tider stundar.
Vaccinutrullningen är givetvis den viktigaste faktorn men det finns även andra. Krisen har medfört att det i stort sett inte läggs några som helst beställningar avseende nya produkttankerfartyg. Orderboken avseende dessa var i december den lägsta på 25 år enligt honom. Detta är givetvis positivt för marknaden på lite sikt då det innebär att konkurrensen från nya, modernare fartyg lär inte tillta i någon större omfattning. Tvärtom lär ett och annat åldersdigert fartyg som inte längre upprätthåller acceptabel lönsamhet, skrotas.
En annan faktor som talar för ökad marknadsefterfråga är återhämtning för konsumtionen. Enligt EIA förväntas oljekonsumtionen ligga kring 96 miljoner fat per dag under vintern för att därefter gradvis öka och nå nivåer motsvarande 100 miljoner fat i slutet på året. Skulle detta stämma torde det innebära att man återgår till nivåer pre covid. Eftersom Asien svarar för merparten av efterfrågan torde det gynna transporter av oljerelaterade produkter (längre sträckor).
Ökad efterfrågan och fortsatt låg produktionstakt i syfte att upprätthålla prisnivån medför samtidigt att även lagernivåer sakta men säkert lär betas av. Enligt Kim Ullman bör lagren söka sig ned till femårssnittet under årets inledande kvartal. Får han rätt i sin förutsägelse torde även det ge stöd åt marknadspriser för både prisrater för oljetransport och oljeprodukter (Concordias nisch). När efterfrågevändningen väl kommer kan det därtill gå fort. Skulle hela världen återstarta sina ekonomier mer eller mindre samtidigt kan det mycket väl bli kamp om fraktutrymme med regelrätta prisrusningar som följd. Det har vi sett förr.
Att kallt räkna med att scenariot ovan infrias är förstås högst spekulativt och riskfyllt. Visar det sig vara rätt lär Concordia ännu en gång kunna bjuda på fin avkastning. Att hoppas på återgång till 13-15 kr som var vårt kursmål tidigare är kanske väl optimistiskt i dagsläget. Men även återgång till 10-12 kr på 6-12 månaders sikt innebär gott om potential. Fast innan man eventuellt tar ett sådant bett är det nog bäst att låta morgondagens rapport sjunka in. Q4 lär nog ha varit svagt och bokslutet kan möjligtvis inkludera även en värdenedskrivning mot bakgrund av hur svag lönsamheten är just nu.