Coor – Bristfällig ledning ett bekymmer

Fastighetsservicebolaget chockade nyligen sina aktieägare med en vinstvarning för Q4 2024.

Coor Bristfllig ledning ett bekymmer High Quality

NEUTRAL | COOR | Mid Cap | 30,74 kr

Många av problemen är hemmagjorda och det har blivit ännu tydligare att en ny, kompetent ledning behövs. Samtidigt har osäkerheten kring utdelningen ökat avsevärt, vilket tar bort en viktig del av förtjusningen med bolagets aktie.

Till följd av en oväntat svag utveckling i Sverige och Danmark räknar den tillförordnade vd:n Peter Viinapuu med en omsättningsnedgång om 2-3%, jämfört med samma period ifjol, samtidigt som EBITA-marginalen förväntas landa mellan 3,1% - 3,3%. Det skulle motsvara en försämring om 1,8 – 2,0 procentenheter och är betydligt mindre än de 5,0% som analytikerkonsensus hade räknat med (Infront) och 5,1% som man nådde under motsvarande period året innan.

Redan i samband med Q3-rapporten flaggade bolaget förvisso för svaghet på den danska marknaden som förväntades sprida sig till Sverige. Oron har uppenbarligen varit berättigad och totalt väntas den svenska verksamheten landa på en EBITA-marginal mellan 7,0 – 7,2%. Det motsvarar en nedgång om 1,6 – 1,8% jämfört med samma period 2023. Enligt bolaget noterar man fortfarande en negativ påverkan från integrationen av Skaraborgs Städ, som har lett till temporärt högre personalkostnader. Förvärvet gjordes under Q2 2023, men integrationen har inte gått som planerat på grund av tekniska utmaningar.

Att enbart skylla på den tidigare vd:n AnnaCarin Grandin är dock inget alternativ, givet att Peter Viinapuu har varit tillförordnad vd för Coor svenska segment sedan februari 2024. Han verkar alltså inte haft förmågan att lösa problemen tidigare, men de vidtagna åtgärderna kring Skaraborgs Städ som initierades efter Q3 sägs åtminstone ha genererat en viss förbättring. Full effekt förväntas vid ingången av 2025.

Inte heller särskilt smickrande för varken AnnaCarin Grandin eller Peter Viinappu är, att resultatet tyngs av ökade personalkostnader i övriga lokalvårdsleveranser, drivet av ”bristande effektivitet i bemanningsplaneringen”. Dessutom konstaterar man i samband med vinstvarningen en lägre lönsamhet i fastighetsleveranserna kopplat till personalkostnader samt kostnader i samband med ett avslutat kontrakt. Dessa kostnadsökningar är kanske ännu mer alarmerande än problemen med Skaraborgs-integrationen, med tanke på verksamhetens natur med låga marginaler.

Ännu större är den negativa lönsamhetseffekt i Danmark, där rörelseresultatet också påverkas av bristande effektivitet i bemanningsplaneringen och ökade personalkostnader till följd. Totalt väntas den danska verksamheten landa Q4 på en EBITA marginal mellan 1,6%-1,8%, jämfört med 5,4% under motsvarande kvartal 2023.

Annons

Med facit i hand har effekten av åtgärdsprogrammet som lanserades under Q3 2023 varit begränsad. Förvisso har man gjort framsteg vad gäller inköpsprocesser, men de uppsatta målen för harmoniseringsarbetet av synergieffekter har inte uppnåtts. Ambitionen är dock fortfarande att nå en marginalnivå om 5,5% under 2026. För att nå dit, ska det pågående programmet kompletteras med en förenklad och enhetlig organisation, vilket i praktiken innebär att cirka 130 arbetstillfällen kommer falla bort inom administration. Det ska leda till en helårsbesparing om cirka 120 Mkr. I Danmark letar man samtidigt efter en ny vd som ska leda den lokala organisationen och införa ytterligare effektivitetsåtgärder.

Vid senaste analystillfälle i december (Newsletter 2141) noterade vi den oroande trenden i kassagenereringen, dvs. kvoten av ett förenklat operativt kassaflöde och det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA). Koncernens målsättning är att ligga över 90%, men enligt den senaste prognosen väntas kassagenereringen för 2024 numera endast uppgå till cirka 60%. Detta är en viktig aspekt i bedömningen av aktien eftersom företaget kan tack vare sin normalt sett låga kapitalbindning generera goda kassaflöden, vilket i sin tur har möjliggjort en relativ hög utdelningsnivå. För 2023 delade man ut 3,00 kr per aktie till sina ägare (2,40 kr ordinarie på 0,60 kr extra utdelning), trots att vinsten per aktie endast uppgick till 1,6 kr.

Balansräkningen är dock inte längre i samma skick som förut och vid slutet av september hade nettoskulden ökat till 2,3 miljarder kr, motsvarande en nettoskuldsättningsgrad om 2,7x (net debt / EBITDA, 12-månader rullande). Det framstår som osannolikt att styrelsen kommer att stryka utdelningen helt och hållet, men givet den nuvarande situationen vore allt annat än en tydlig sänkning en stor överraskning. Hur mycket återstår att se, men det vore kanske klokt om man inte delade ut mer än de 50% av det justerade nettoresultatet som är tilltänkt i den officiella utdelningspolicyn.

Några ljusglimtar finns det: Den underliggande marknaden ser stabil ut och intresset från kundsidan bedöms vara god. Bara några dagar före vinstvarningen annonserades förlängningen av det nordiska IFM-avtalet (Integrerad Facility Management) med PostNord, som har ett årligt kontraktsvärde om cirka 155 Mkr. Förlängda avtal är i regel de allra mest lönsamma för bolaget. Som vi har påpekat i våra tidigare analyser är endast hälften av den nordiska fastighetsservice-marknaden outsourcad idag, så tillväxtpotential finns det gott om.

Nu är det dock verkligen dags för ledningen att leverera på sina marginallöften. Tills vi ser konkreta bevis på att de inledda åtgärderna verkligen bär frukt, väljer vi att skrota vår köprekommendation och aktien lämnar därmed även vår Top picks lista. Tyvärr med negativ avkastning som följd den här gången. Dyr är aktien definitivt inte och uppsidan bör vara god när väl problemen reds ut. Osäkerheten kring hur lång väntan kan bli innan så sker är det som får oss att bli avvaktande.

NASDAQ Stockholm
COOR
Sektor
Fastighetstjänster
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Coor Service Management – Ledande leverantör av facility management-tjänster i Norden

Coor Service Management är en av Nordens främsta leverantörer av integrerade facility management-tjänster, som omfattar fastighetsservice, lokalvård, catering och arbetsplatsservice. Bolaget grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Kista, Sverige. Coor är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet COOR. Med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland erbjuder Coor skräddarsydda lösningar för att effektivisera och optimera kunders stödverksamheter. Företaget har en stark marknadsposition och betjänar både privata och offentliga kunder inom olika sektorer. Genom att kombinera innovation och hållbarhet strävar Coor efter att skapa värde och förbättra arbetsmiljön för sina kunder.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2025-01-21 15:00:00
Ändrad 2025-01-23 14:10:24