Coronarabatt att utnyttja i denna aktie
Stark historik, låg nettoskuld och spännande expansionsplaner gör denna aktie köpvärd.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1812 (23 september 2020)
EPRO B | Large Cap | 34,26 kr | KÖP
Den 23:e mars blev första handelsdagen för Electrolux-avknoppningen. Sett med facit i hand har tidpunkten för börsintroduktion har antagligen varit den sämsta tänkbara. Med en nettoomsättning på 9,3 miljarder kr i fjol är Electrolux Professional en av de ledande globala leverantörerna av professionell utrustning och tjänster inom storkök, dryck och tvätt och har en kundbas som omfattar allt från restauranger och hotell till hälso- och sjukvård, skolor och andra serviceinrättningar. Det är inte exakt den exponeringen placerarna letar efter när världen går in i en pandemi med nedstängningar av samhällen världen runt som följd.
Sedan 1989 har bolaget vuxit stadigt som ett eget affärsområde inom Electroluxkoncernen. Mellan 2013 och 2019 uppgick den genomsnittliga årliga tillväxttakten (CAGR) till 9%, bland annat hjälpt av ett antal förvärv. Till exempel förvärvades 2015 Shanghai Veetsan Commercial Machinery, en av de största tillverkarna av professionella diskmaskiner i Kina. 2017 expanderade man sedan i segmentet för dryckesutrustning genom förvärv av Grindmaster-Cecilware i USA, som tillverkar kaffemaskiner och annan utrustning för servering av varma, kalla och frysta drycker.
Idag är verksamheten uppdelad i två segment: Storkök och Dryck (S&D) och Tvätt där S&D står för drygt 60% av koncernens nettoomsättning. För att kunna erbjuda ett komplett utbud har man även ett serviceerbjudande, som tillgodoser det snabbt växande behovet av underhåll genom olika abonnemangsmodeller och serviceavtal. Omkring två tredjedelar av intäkterna kommer från Europa, 17% från Amerika.
Värst drabbat av coronakrisen är S&D som erbjuder utrustning för olika professionella aktörer inom hotell- och restaurangbranschen. Produkterna utgörs främst av modulär matlagningsutrustning, ugnar, diskmaskiner och kylskåp, utrustning för servering av varma, kalla och frysta drycker samt så kallade ”soft serve”- produkter (mjukglass). Segmentens nettoomsättning rasade under första halvåret med 35% organiskt, jämfört med samma period förra året, till 2 081 Mkr.
Något bättre gick det för Tvätt, där man erbjuder utrustning avsedd för en rad professionella användare, från självbetjäning, hotell och restaurang till vårdinstitutioner och kommersiella tvättinrättningar. Bland kunderna finns tvättinrättningar på sjukhus och hotell, tvättstugor i hyreshus samt tvättomater. Den här verksamhetsdelen har visat sig vara mer motståndskraftigt och den organiska försäljningsminskningen landade på mer hanterbara -12% mellan januari och juni.
På koncernnivå blev resultatet en nedgång med 25% till 3 580 Mkr, där majoriteten av fallet uppstod i april och maj med omkring -50%. Sedan dess har försäljningen gradvis förbättrats och i juni var den organiska nedgången ”enbart” -20%. Enligt vd Alberto Zanata var den procentuella försäljningsnedgången i början av juli dessutom i nivå med juni, vilket skulle kunna tolkas som ett tecken på återhämtning.
Givetvis tyngde det stora volymtappet lönsamheten och rörelseresultatet (EBITA) landade på 217 Mkr, vilket var 70% lägre än under första halvåret 2019. Fallet dämpades något av kortsiktiga besparingar, statliga bidrag samt förbättringar till följd av ett omstruktureringsprogram som genomfördes i fjol. För att anpassa kostnadsstrukturen ännu mer analyserar man för tillfället ytterligare strukturella åtgärder, som tillsammans med de redan genomförda aktiviteterna ska generera årliga besparingar på 100–150 Mkr.
Med en historik av fin lönsamhet (EBITA-marginal kring 13%) och stabil kassaflödesgenerering i ryggen är balansräkningen i bra skick. Vid slutet av juni motsvarade nettoskulden 1,3x rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA, 12-månaders rullande), vilket är långt under ledningens maxtak på 2,5x. Därmed har man ammunition för att utnyttja eventuella köplägen under krisen, då man har en uttalad ambition att växa inom dryck samt expandera på tillväxtmarknader. Andra fokusområden är expansionen inom restaurangkedjor, särskilt i Nordamerika, samt fortsatt innovation tex genom digitalisering av produkter och uppkoppling.
Strukturellt befinner sig bolaget i ett bra läge med en stark position på marknader med gynnsamma underliggande trender. Högre krav på hygien och livsmedelssäkerhet borde i framtiden rimligtvis spela ett ännu större roll, så att målet att växa organiskt med 4% per år bör inte vara omöjligt, post corona. Potential, inte minst för lönsamhetsförbättringar, finns även i satsningen på eftermarknaden, vilket på sikt borde kunna bidra till att nå målet om en EBITA-marginal på 15%.
Här och nu styr emellertid Covid-19 och det återstår att se hur långvarig sommarens återhämtning i efterfrågan blir, nu när infektionstalen i många länder har börjat skjuta i höjden på nytt. Vårt basscenario är att vi slipper en andra våg av nedstängningar, vilket öppnar för en vinstrekyl upp mot nivån 2,3 kr per aktie som redovisades för 2019. Får vi rätt ligger det framåtblickande P/E-talet just nu kring 15, vilket vi tycker är attraktivt. Med en riktkurs på 40 kr blir rekommendationen således Köp.