Corsair Gaming - Game On!

Det har varit ett utmanande år för det amerikanska gaming-equipment bolaget. Tuffa jämförelsetal från pandemiboomen 2020 i kombination med den långvariga bristen på komponenter i branschen satte press på aktien som tappade 42 procent av sitt börsvärde i fjol.

Corsair Gaming Game On

Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 6 (7 mars 2022)

KÖP | CRSR | USA | 21,73 USD 

20220309 crsr

All turbulens på börsen till trots, har trenden dock vänt i år och kursen står idag några procent högre än vid början av januari. Mycket tack vare uppmuntrande signaler i bokslutskommunikén som presenterades för några veckor sedan.  

Corsair startades år 1994 och tillhandahåller ett brett utbud av högkvalitativ utrustning för datorspelsentusiaster (gamers) och så kallade content creators inom streaming branschen. Bara under 2021 lanserade man fler än 140 nya produkter inom 30 olika kategorier, bland annat mekaniska tangentbord för gaming och spel, kontroller till spelkonsoler, speciella gamingstolar, möss och headsets. Därutöver säljer man även datorchassi, minne, lagringsenheter, nätaggregat, kylningslösningar och färdigbyggda gaming datorer.  

Omsättningen nådde 1904 MUSD ifjol, vilket var 11,8 procent högre än året innan. Tillväxten kom framförallt från segmentet ”Gamer and creator peripherals” (kringutrustning) som ökade med 20 procent och stod för 34 procent av omsättningen. Särskilt imponerande är att omsättningen under årets sista kvartal var endast åtta procent under rekordnivån från jämförelseperioden året innan, trots att nedstängningar och restriktioner i samhället långt försvunnit.  

Det tyder på en mycket stark underliggande trend i efterfrågan och bolaget själv räknar med att marknaden för kringutrustning ska växa till 14,3 miljarder USD år 2023, från 11,5 miljarder i fjol. Samtidigt väntas den totala marknaden för datorkomponenter växa från 21 miljarder USD till 46 miljarder år 2026.  

Givet den ledande ställningen man har inom branschen bör det alltså finnas gott om medvind för bolaget framöver. Inom kategorin gaming komponenter är man till exempel nummer ett och har en marknadsandel på kring 42 procent (exl. minne). Det är än mer anmärkningsvärt om man tittar till prisnivån på produkterna, som ligger 20-40 procent över snittet. 

Inte konstigt alltså att ledningen är optimistisk inför framtiden och siktar på en omsättning på 3,5 miljarder USD år 2026. Det skulle motsvara en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på nästan 13 procent och inom segmentet som är inriktat mot content creators, tror man på en årlig tillväxttakt på 20-25 procent.  

Enligt vd:n Andy Paul, har man på sistone noterat en något avtagande press på logistikkostnaderna, även om leveranskedjeproblematiken förväntas kvarstå åtminstone i början av 2022. Det är givetvis oklart hur den senaste tidens geopolitiska utveckling i Europa kommer att påverka i detta avseende, men risken för ytterligare förseningar i återhämtningen är uppenbar.  

Långa leveranstider och betydligt högre fraktkostnader har framförallt under andra halvåret ifjol tyngt både tillväxten och lönsamheten. Under fjärde kvartalet sjönk rörelseresultatet följdriktigt till 25,1 MUSD, jämfört med 58,9 MUSD under samma period året innan. Därmed överskuggade de extraordinära externa faktorerna de positiva effekterna från ledningens åtgärder för att optimera kostnadsstrukturen. En rörelse-marginal om 7,2 procent på helårsbasis är dock fortfarande godkänt givet omständigheterna och innebar endast en moderat nedgång om 2,1 procentenheter.  

Tack vare goda kassaflöden har man de senaste åren gradvis sänkt skuldsättningen, vilket öppnar upp för fler selektiva förvärv framöver, som t.ex. den 51%-andelen i iDisplay Technology som köptes i februari. Högst upp på agendan är investeringar i innovation och produktutveckling, då livscykeln för gaming utrustning är ganska kort (2-3 år). 

Det innebär samtidigt att det stora inflödet under pandemin har skapat en mycket intressant bas av kunder, som med stor sannolikhet kommer att vilja uppgradera sina prylar inom en överskådlig framtid. Kortsiktigt bör man även gynnas av den uppdämda efterfrågan på datorkomponenter från alla gamers som redan ifjol ville uppgradera, men inte hade möjlighet på grund av komponentbristen. Dessutom befinner sig konsolbranschen mitt i en egen ny uppgraderingscykel efter lanseringen av Sonys Playstation 5 och Microsofts Xbox Series X, vilket rimligtvis borde gynna försäljningen av bl.a. kontroller. 

Vi noterar även att vd:n Andy Paul är optimistiskt kring bolagets potential inom sim-racing, ett område som vi belyste närmare i den allra första utgåvan av Foreign Affairs i analysen av tyska Endor. Sim-racing anses vara en av de absolut största tillväxtmarknaderna inom gaming och Corsair har nyligen skrivit ett avtal med Digital Motorsports (DMS), en av de ledande leverantörerna av sim-racing lösningar i Europa.  

Bortsett från potentiella störningar till följd av kriget i Ukraina, är bolagets utgångsläge för flera år av tillväxt mycket bra. Därför sjunker nuvarande P/E-tal på kring 20 baserad på årets förväntade vinst ganska snabbt till 15 om man tittar ett år framåt. Vi ser ett köpläge och tror på kurser kring 30 USD inom 12 månader. 

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2022-03-09 13:45:00
Ändrad 2024-11-13 09:19:35