CTT Systems – Får snart luft under vingarna
Många industriföretag har påverkats kraftigt av coronapandemin, men frågan är om inte CTT Systems tillhör dem som har drabbats allra hårdast.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter (11 april 2021)
CTT | Small Cap | 173,2 kr | KÖP
Företaget är världsledande på utrustning som reglerar luftfuktighet i flygplan med kunder bland flygbolagen och med tillverkare som Airbus och Boeing, en marknad som i stort sett kollapsade när viruset ifjol fick flertalet trafikflygplan i världen att stå kvar på marken.
Viss återhämtning har skett sedan dess men internationell flygtrafik sades i senaste rapporten ha varit ner 80% jämfört med 2019. Detta syns i aktiekursen som trots en upprekyl fortfarande handlas 30–35% lägre än vad aktien noterades till innan pandemin slog till.
Mest märks det dock i bolagets utveckling som var svag under fjolåret om vi bortser från utvecklingen i Q1. Omsättningen föll på helåret med 43% till 200,8 Mkr (354,9) med ett rörelseresultat som rasade med nästan 70% till 38,4 Mkr (119,6), motsvarande en rörelsemarginal på 19% (34). Å andra sidan kan man ju säga att det är bra jobbat att överhuvudtaget lyckas ha en marginal på så höga nivåer trots volymtappet (och mycket av detta beror också på fjolårets Q1).
Än värre var det i Q4 där försäljningstappet uppgick till 58% och omsättningen landade på 34,9 Mkr (84,0). Minskningen berodde i sin tur främst på pandemieffekter som minskat resande. OEM-försäljningen liksom eftermarknadsförsäljningen har också fortsatt drabbats hårdast. Ett minskat antal flygtimmar innebär exempelvis lägre efterfrågan på förbrukningsmaterial. Försäljningen påverkades även av produktionsneddragningar hos Boeing och Airbus. Rörelseresultatet i kvartalet blev en mindre förlust på -0,6 Mkr (24,2), vilket var det första förlustkvartalet sedan 2014. Valutaeffekter påverkade dock resultatet negativt med 2,6 Mkr.
Bolagets egen prognos för inledningen av 2021 visar på fortsatt svaghet med en förväntad omsättning kring 30–35 Mkr (för Q4 var prognosen 35–40 och landade således aningen under) och väntas bli det sämsta kvartalet i år. Därefter väntar en successiv förbättring kvartal för kvartal. Hur stark återhämtningen blir är svårt att veta men det finns signaler om att återhämtningen kan bli ganska god om vaccinationsprogrammen någorlunda följer plan.
I USA börjar flygresorna inrikes nu närma sig normala nivåer från tiden före pandemin. Enligt sajten Flightradar24 ska också flygandet i hela världen för bara några veckor sedan bara ha varit cirka 10% lägre än vad den var samma vecka 2019, och upp 60% från när pandemin slog till 2020. Med viss eftersläpning bör detta innebära att CTT redan åtminstone 2022 borde kunna vara tillbaka på närmast normal efterfrågan.
Vi menar att detta gör aktien högintressant om man orkar ta sig igenom ytterligare ett par kvartal med svag utveckling. Aktien är fortfarande ner 30–35% från tiden innan pandemin och gick då som tåget på börsen. Så sent som 2019 uppvisade ju bolaget fenomenala rörelsemarginaler kring 34%.
Bolagets värdering ser naturligtvis inte så attraktiv ut i nuläget utan handlas kring p/e-tal överstigande 60 på fjolårets vinst och kanske drygt 50 på årets vinst. Det går dock snabbt uppåt för vinsten när läget alltmer normaliseras och redan för 2022 skulle P/e-talet kunna vara nere på nivåer kring drygt 22 för att falla ner mot 17–18 året därpå. Och detta då för ett företag som i snitt mellan 2015–2019 värderades till ett P/e-tal på en bit över 30. Balansräkningen är också stark, krisen i branschen till trots, med en nettoskuld på bara 15 Mkr och mer än 100 Mkr i kassan, så några problem att klara ett par tuffa kvartal till har man inte.
Vi höjer nu rekommendationen till Köp. Under andra halvåret i år när marknaden på allvar börjar blicka fram mot nästa år borde de gilla skarpt vad man ser framåt och vi väljer därför redan nu att höja riktkursen till 200 kr (150).
Innehavsredovisning: Jan Axelsson
CTT Systems är ett svenskt teknikföretag som utvecklar och säljer system för luftfuktighetskontroll inom flygindustrin. Bolagets produkter adresserar fuktproblem i kommersiella flygplan, vilket förbättrar komforten för passagerare och besättning samt minskar underhållsbehovet. CTT Systems är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet CTT. Företaget har sitt huvudkontor i Nyköping och betjänar en global kundbas, med särskilt stark närvaro i Norden. Genom kontinuerlig innovation strävar CTT Systems efter att förbättra flygupplevelsen och bidra till en mer hållbar flygindustri.