Datorspelbolaget köpvärt efter raset
Upp som en sol, ner som en pannkaka. Datorspelbolagets första månader på börsen har inneburit en rejäl berg- och dalbana för aktieägarna.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1862 (14 april 2021)
THUNDR | First North | 57,7 kr | KÖP
Efter en dubblering från teckningskursen inom loppet av två månader, störtdök aktien i samband med presentationen av bokslutskommunikén som bjöd på en del frågetecken. Den som följde vårt råd att teckna aktier i samband med noteringen i början av december (Newsletter 1831) ligger dock fortfarande på plus med över 15%.
Det som stundvis skapade panik bland placerarna var att bolagets lönsamhet försämrades avsevärt under Q4 i fjol, och rörelseresultatet minskade med 45%, jämfört med samma period året innan till 67,8 Mkr. Detta trots att intäkterna faktiskt ökade med 28% till 1 288 Mkr. För att göra saken värre lyckades vd Brjann Sigurgeirsson inte förklara tillräckligt bra i rapporten vad resultatförsämringen berodde på och det krävdes därför ett förtydligande pressmeddelande dagen efter för att få ut budskapet.
Som det visade sig handlade det snarare om en kommunikationsmiss än ett allvarligt operationellt problem, eftersom marginalförsämringen förklaras dels av en högre kostnadsbas till följd av expansionen, dels av engångsfaktorer relaterade till pandemin, samt en redovisningsjustering då utvecklingen av spelet Jurassic World VR har gått lite långsammare än tidigare förväntat. Dessutom ingick även en jämförelsestörande poster på -14,6 Mkr för förvärvsrelaterade kostnader i rörelseresultatet.
Under fjolåret har båda segmenten Distribution och Games expanderat kraftigt och antalet spelutvecklare har mer än tredubblats. Thunderful Distribution, som fortfarande står för över 90% av koncernens nettoomsättning, har dock främst vuxit inom spelkonsoler och speltillbehör, där marginalerna är lägre än inom spel och leksaker. Mot slutet av fjolåret blev det dessutom färre lanseringar av stora speltitlar inom segmentet, vilket gav en negativ mixeffekt på bruttomarginalen. Hårt slog även de tuffare restriktionerna i de nordiska grannländerna till följd av ökad smittspridning, vilket har påverkat försäljningen av tex leksaker negativt, då dessa i relativt högre grad säljs i fysiska butiker.
I samband med noteringen har ledningen varit tydlig med att det är på den digitala fronten man vill växa framöver, och målsättningen är att öka försäljningen inom Games med minst 25% per år organiskt. Utöver det letar man efter tilläggsförvärv till den plattformen man skapade ifjol genom förvärven av brittiska Coatsink och svenska The Station, och redan i slutet av februari annonserades förvärvet av tyska Headup som omsatte 4,2 Meuro i fjol.
Köpeskillingen uppgår till max 112 Mkr (11 Meuro), varav 51 Mkr betalas kontant i förskott. Tack vare emissionslikviden om drygt 700 Mkr och starka kassaflöden har man gott om pengar och balansräkningen visade till och med en nettokassa vid slutet av december. Förutom M&A investerar man främst i spelutveckling och koncernen har fler än 10 pågående interna spelutvecklingsprojekt på gång. Utöver dessa har man 14 speltitlar under utgivning som utvecklas av tredje part och ges ut av något av koncernens publishing-företag.
Chanserna att man kommer nå upp till sina tillväxtambitioner inom Games är alltså goda, liksom utsikterna för koncernens kassako, nämligen distributionen av Nintendos hård- och mjukvara. Den japanska speljätten ryktas kunna leverera ännu ett nytt rekordår för sin Switch-konsol och tillhörande spel, bland annat tack vare en uppgraderad version av konsolen och ett flertal intressanta spelsläpp.
Givetvis möter hela spelbranschen tuffa jämförelsetal i år och Thunderful är inget undantag. Vi räknar dock med en någorlunda stabil omsättningsnivå kring 3 miljarder kr, där intäktsmixen gradvis förbättras tack vare en växande andel inom Games-segmentet där lönsamheten är betydligt högre. Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) bör därför kunna stiga mot 340 Mkr, från fjolårets 277 Mkr.
Får vi rätt i våra antaganden motsvarar värderingen ca 10,5x EV/EBITDA på dagens kursnivå, vilket är billigt både i absoluta tal och jämfört med snittet för den svenska spelsektorn. Ledningen tycks ha samma åsikt och vi noterar betydande insynsköp sedan rapportbesvikelsen ägde rum. Med riktkurs 70 kr blir rekommendationen Köp.