Det är nu det händer i telekombolaget
Telekombolaget tar plats bland våra Top Picks. Här finns flera intressanta faktorer som kan bli kursdrivande.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1812 (23 september 2020)
NOKI SEK | Xternal | 35,52 sek | KÖP
Det är nu ett tag sedan som vi tittade närmare på den finska telekomjätten Nokias aktie.. När det senast begav sig justerade vi ned våra estimat och sänkte även riktkursen till 42 kr. I början på året infriades nivån och aktien lämnade vår Referensportfölj. Sedan dess har Nokia gått upp och ned i takt med börsen. De senaste veckorna har den dock återigen vikit av nedåt. Kan ett nytt köpläge ha uppstått? Vi tror faktiskt det.
Huvudanledningen till kurstappet i september är sannolikt nyheten om att dess långvariga kund Verizon har valt att anlita Samsung som leverantör av 5G RAN-utrustning. Enligt bedömare kan förlusten innebära tapp på drygt 1 miljard usd med start från och med nästa år. Det är således inga småpengar som det handlar om och vad värre är så väcker det även frågetecken om Samsung kan lyckas ta fler affärer från Nokia (och även Ericsson). Eftersom osäkerheten i regel ses som marknadens värsta fiende är det inte helt förvånande att en del ägare har valt att rösta med fötterna.
Innan man drar allt för stora växlar på det inträffade bör man dock även påpeka att Nokia fram till utgången av juni hade säkrat 83 stycken 5G-affärer världen över. Idag är antalet ännu högre då man har rapporterat ytterligare nära handfull vunna 5G kontrakt sedan dess. Givetvis är inte många av samma dignitet som det med amerikanska Verizon men att man då och då tappar något kontrakt för att vinna ett annat hör snarare till regel än undantag. Med det sagt är det inte otänkbart att Samsungs aggressiva intåg kan leda till viss prispress vilket skulle kunna tänkas påverka framtida lönsamhet. Här siktar Nokia såsom tidigare på en rörelsemarginal om 12-14%.
Sett till hur bolaget blandat och gett under de senaste kvartalen framstår ovannämnda mål som tämligen ambitiöst. Ifjol var rörelsemarginalen 8,6% och i år guidar man högre tack vare en starkare utveckling i Q2 som en konsekvens av lägre påverkan från pandemin än vad man räknade med när Q1-rapporten publicerades. Bolaget gör nämligen bedömningen att faktureringen under Q2 påverkades negativt med ungefär 300 Meur men tror sig samtidigt kunna ta in majoriteten av den missade försäljningen framgent.
För årets första halvår redovisade man intäkter om 10 miljarder euro där Q2 bidrog med nära 5,1 miljarder euro. Detta var förvisso en minskning med 6,7% (halvår) respektive 11% (Q2) jämfört med motsvarande perioder året innan, men förklaras av bolaget som en effekt av dels förskjutningar i försäljningen som en konsekvens av pandemin dels kraftig nedgång i omsättning från Kina där man har valt att inta avvaktande hållning som en följd av det pågående handelskriget. Dessutom har man valt att prioritera lönsamhet och därför valt bort lågmarginalserviceaffärer.
En strategi som har burit frukt. För var försäljningen något lägre än väntat så kan man inte klaga på resultatutvecklingen som slog marknadens prognoser med råge (i synnerhet under Q2). Det justerade rörelseresultatet summerade till 423 Meur (451) drivet av bättre marginaler för framför allt Mobile Access inom segmentet Networks. För det första halvåret blev rörelseresultatet 539 Meuro vilket till stor del beror på svag inledning på året (Q1). Det faktum att man för helåret guidar för en justerad rörelsemarginal på 9,5% (plus/minus 1,5-procentenheter) tyder på att man i sedvanlig ordning väntar sig en avsevärt starkare andra halvår. Vore inte så fallet hade man kunnat bibehålla den tidigare kommunicerade prognosen (9,0%).
Det råder ingen tvekan om att Nokia står inför en rad utmaningar. Konkurrensen är hård (och tilltar med tanke på Samsungs intåg) samtidigt som det har ryktats om att bolaget hamnat efter avseende produktutveckling. Huruvida det senare stämmer eller ej är förstås oerhört svårt för en utomstående att bedöma. Det stora antalet tecknade kontrakt vittnar om ett konkurrenskraftigt erbjudande.
Kombinationen av förbättrad lönsamhet, starkt kassaflöde (265 Meur i Q2) samt en kassa på 1,6 miljarder euro gör att vi återigen tycker att dagens värdering framstår som attraktiv. Blickar man bort mot nästa år handlas aktien till EV/EBIT på drygt 7x. Det är inte direkt utmanande i synnerhet som förutsättningar för återupptagen utdelning bör ses som relativt goda.
En annan faktor som ter sig intressant är den vidöppna ägarstrukturen. Nyligen har förvisso det finländska, statliga investeringsbolaget Solidium ökat sitt innehav till att omfatta drygt 5% av aktiekapitalet och rösterna. I övrigt saknas det dominerande ägare. Det i sig gör bolaget högst intressant för amerikanska intressen som ju pressas från högsta instans (Donald Trumps administration) att se till att säkra den så viktiga infrastrukturen (5G) för att inte behöva förlita sig på kinesiska leverantörer.
Lyckas den sittande presidenten vinna valet är det långt ifrån osannolikt att Solidum får amerikanskt sällskap i ägarlistan eller att Nokia rent av blir ett föremål för ett uppköpsbud. I det läget lär prislappen sannolikt hamna en bra bit högre än vårt motiverade värde om 42 kr. Det får dock i sådana fall ses som eventuell bonus. Eftersom potentialen upp till riktkursen är tillräcklig för en köprekommendation väljer vi att återigen inkludera aktien bland våra Top Picks.