Det går bra nu…

Det har säkert inte undgått någon som kontinuerligt tar del av den här krönikespalten att undertecknad har varit synnerligen positivt inställd till börsen ända sedan i somras så fort chocken över politikernas bemötande av covid-19 pandemin hade lagt sig.

Det gr bra nu

Förvisso lättade min optimism något när den andra smittvågen ånyo ledde till lockdowns, men inte heller detta trodde jag kunde rubba marknadens positiva inställning. Förvisso kunde den bli lägre i väntan på snar vaccinutrullning men å andra sidan skulle det ju vara den allra sista inför framtida re-opening av ekonomierna.

Sett med facit i hand har nämnda syn varit rätt. Sådant är förstås alltid kul då det svåraste som finns är att sia om framtiden. Men har man sagt A så får man också säga B och faktum är att jag under de senaste veckorna har blivit något mindre optimistisk. Man skulle kunna jämföra det med en rekommendation som övergår från Köp till Neutral i takt med att kursen infriar ens förväntningar. Den kan fortfarande söka sig vidare uppåt (snarare regel än undantag då såväl upp- som nedgångar ofta pågår betydligt längre än man tror) men köpläget är inte lika uppenbart längre.

Har även jag likt marknaden förra veckan drabbats av räntespöket? Nej, faktiskt inte. Det finns flera skäl till min något förändrade syn men den senaste tidens uppgång i långa räntor och tillhörande techturbulens är faktiskt inte något som oroar mig i det här skedet. Den här typen av rörelser har vi från och till sett förr. Att 10-åringen stiger i ett läge då tillväxten spås kunna öka är som jag nämnt tidigare allt annat än onaturligt. Tvärtom, det vore direkt märkligt om så inte blev fallet. Att det sedan går fort är förstås något som kan oroa men det är inte heller ovanligt att så blir fallet. Marknaderna drivs ju i viss mån av flockbeteende och jag tror att de flesta av oss har noterat att så gott som allehanda rörelser numera sker betydligt snabbare än vad de gjorde förr. Dels då all information är betydligt mer tillgänglig idag och når därför ut betydligt snabbare än förr. Dels eftersom kapitalflöden idag är digitalt drivna vilket påskyndar processen.

Anledningen till förra veckans hastiga ”sell off” tror jag är det enkla faktumet att det idag är väldigt många som står nära utgångsdörren då man någonstans i bakhuvudet har en känsla av att värderingarna har blivit utmanande på sina håll. Ränteuppgången blev troligtvis ett svepskäl för att dra ned riskexponeringen. Inget märkligt i sig egentligen.

Det som istället gjort att jag nu har svängt till att vara mer neutralt inställt till börsen beror snarare på konsensus. Jag noterar nu att de allra första bedömare (rent av alla?) förväntar sig en tydlig ekonomisk återhämtning (återgång till normalitet) från sommaren och framåt. Inte oväntat direkt då detta faktiskt är något som jag själv ser som ett tydligt huvudspår. Det som oroar mig är att vi sedan tidigare vet att om alla blickar åt ett och samma håll så blir utgången allt som oftast en överraskning för de allra flesta. Vad skulle det kunna bli?

Jag noterade att USA:s nya finansminister, Janet Yellen, så sent som förra veckan nämnde att den största stimulansåtgärden globalt sett vore ett globalt vaccinationsprogram mot coronaviruset. Det är svårt att inte hålla med henne. För säga vad man vill men även om det går hyfsat fort i exempelvis Israel, UK och faktiskt även USA, så går det betydligt trögare på andra håll i världen. Att Europa och Sverige har hamnat på efterkälken vet vi ju alla men faktum är att det finns delar av världen där vaccineringen inte ens har inletts. Ett land som Nigeria med 200 miljoner invånare får exempelvis sina första doser nu och de är 4 miljoner till antalet.

Den oerhört långsamma processen gör förstås att viruset får tid att utvecklas (mutera) vilket i sin tur kan skapa problem i den ”vaccinerade delen av världen” längre fram. Redan nu uppges en del varianter vara mer eller mindre motståndskraftiga mot de vaccin som har tagits fram. Hit hör de sydafrikanska och brasilianska varianterna och vem vet vilka ytterligare som kan komma att uppstå. Skulle det mot förmodan visa sig att de verkligen lyckas runda vaccinet kan konsensusbilden om normalitet från och med i sommar mycket väl rubbas i grundvalarna redan kommande höst/vinter och det ligger definitivt inte i konsensusbilden idag.

En annan faktor värd att fundera kring är att det nya stimulanspaketet som USA diskuterat fram och tillbaka nu slutligen tycks vara på ingång. Att det landar på hissnande 1 900 miljarder och består till stor del av helikopterpengar gör nog att det lär vara den allra sista på ett bra tag (?). Det gör att det som då återstår för marknaden att se fram emot blir centralbankernas retorik om att nuvarande stimulansnivå är här för att stanna under översiktlig framtid. Hur länge man lyckas på ett övertygande sätt upprepa detta mantra återstår att se. Så här långt har man onekligen lyckats väl.

Det är tydligt att FED har flyttat fokus från stigande inflationsförväntningar till den svaga arbetsmarknaden. Stimulanser lär bestå så länge som den ej återhämtat sig och det lär ju dröja ett bra tag. Samtidigt noterar jag att diverse bedömare just nu tävlar med varandra vad gäller prognoser om hur stark tillväxten blir i år. Skulle de få rätt blir 2021 ett fantastiskt tillväxtår i USA och då lär nog det av marknaden avskydda uttrycket ”tapering” (minskade stimulanser) göra ”come back” betydligt snabbare än vad många anar.

Är det rätt att redan nu börja oroa sig för överoptimism? Inte vet jag. Börsen är dock ”ett framåtblickande väsen” som i regel fokuserar på en sak i taget. Just nu är det nog återgång till normalitet som driver förväntningarna och när vi väl är där hamnar fokus på annat. Kanske blir det alla de problem som covid-19 och stimulanser i dess spår har skapat? Den dagen den sorgen. Här och nu går det onekligen bra…

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-03-04 11:05:00
Ändrad 2025-01-24 08:18:07