Devyser – inflektionspunkt i sikte
Medicinteknikbolaget Devyser var ett av de sista bolagen att utnyttja föregående noteringshausse då man genomförde sin IPO under december 2021, enbart några veckor innan marknaden toppade ur.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2093 (14 januari 2024)
DVYSR | First North | 80,6 kr | CHANS
Till skillnad mot många andra bolag har bolagets aktiekurs inte havererat utan handlas ungefär i linje med introduktionsnivån som var satt till 80 kr. När motvinden var som störst i höstas noterades aktien sporadiskt strax under 60-kronorsnivån.
Devyser utvecklar, tillverkar och säljer diagnostiska lösningar och analystjänster till kliniska laboratorier i över 50 länder antingen på egen hand eller via distributörer. Bolagets produkter som används för avancerad genetisk testning inom områdena ärftliga sjukdomar, onkologi och transplantation erbjuder möjlighet att skräddarsy cancerbehandlingar, diagnosticera ett stort antal genetiska sjukdomar och att följa upp transplanterade patienter. Till skillnad från konkurrenter använder man sig av en unik patenterad lösning där ett enda provrör används vilket uppges förenkla genetiska testprocesser, förbättra provgenomströmningen, minimera manuella moment och inte minst ge snabba resultat.
Att bolagets teknologi ej har gått branschen obemärkt förbi tyder det faktum matt man så sent som i april 2023 tecknade ett exklusivt samarbets- och distributionsavtal med amerikanska medicinteknikjätten Thermo Fisher Scientific (TFS). Enligt avtalet har TFS exklusivitet att kommersialisera Devysers transplantationsprodukter i Nordamerika och Europa samt även Brasilien som en följd av ett nytecknat tilläggsavtal. Den i höst genomförda avtalsutökningen kan troligtvis tolkas som ett tecken på att båda parterna tycks vara nöjda med hur samarbetet utvecklar sig. Eftersom lansering ägde rum under Q4 borde 2024 vara det år då effekterna av det börjar synas.
Distributionsavtalet med TFS är viktigt på så sätt att det förkortar vägen till marknaden högst avsevärt. Så här långt har merparten av försäljningen (ca 75%) skett i huvudsak i egen regi där Italien har varit (och är) bolagets största marknad. Där har man dock byggt upp egen distributionsverksamhet under 10 års tid. Att etablera en effektiv sådan är en tidskrävande och kostsam process för ett litet och relativt okänt företag som Devyser fortfarande får betraktas som. Med hjälp av Thermo Fishers säljorganisation hoppas man kapa åt sig marknadsandelar betydligt snabbare och då i synnerhet på den viktiga amerikanska marknaden. För att stärka närvaron och underlätta expansionen har man nyligen öppnat ett eget laboratorium i Atlanta.
Kassan som fylldes på i samband med IPO har förvisso krympt men i kistan finns det alltjämt drygt 200 Mkr. Eftersom bolaget alltjämt är förlustbringande minskar beloppet successivt fortfarande. Under fjolårets inledande nio månader var kassaflödet från den löpande verksamheten – 56 Mkr medan rörelseresultatet summerade till -40,4 Mkr. Det positiva här var att tillväxten var mycket goda 34% eller 24% om man justerar för valutaeffekter. Den sekventiella trenden var dock accelererande. I Q3 var den organiska tillväxten nämligen 50% eller nära 38% om man undantar valutaeffekter. Givet att utvecklingen fortsätter bör det leda till snabbt minskad förlusttakt. Bruttomarginalen ligger nämligen på höga 85% vilket innebär att skalbarheten i affären borde vara mycket god.
Tittar man på bolagets målsättningar stipulerar de minst 30-procentig årlig tillväxttakt, en bruttomarginal överstigande 80% samt en rörelsemarginal norr om 20%. De två förstnämnda ser det inte ut att bli några problem med vare sig i år eller nästa. Vad lönsamheten beträffar finns en del kvar fortfarande att bevisa. Om inget oförutsett inträffar borde Devyser redan i år bli lönsamma på kvartalsbasis. Om det sedan räcker hela vägen till en sammanlagd årsvinst beror förstås på i vilken utsträckning som försäljningen kommer att öka. Nyckelfaktorn här blir sannolikt det omnämnda avtalet med TFS. Sett i det avseendet är det definitivt inte fel att samarbetet har utökats under hösten till att gälla även Brasilien.
Tittar vi på värderingen kan den förstås te sig som relativt hög trots att aktien har stått och stampat i två års tid. Börsvärdet uppgår till nära 1,3 miljarder kronor vilket innebär att det finns en del förväntningar inbakade. Antar vi att bolaget växte med ca 35% ifjol (fram till Q3 2023 var omsättningen nästan i linje med vad det blev under hela 2022) och ökar lika mycket i år som en följd av expansionen i Nordamerika, Europa och Brasilien torde omsättningen landa kring 230 Mkr. Det som lockar är förstås det faktum att den snabba tillväxten medför att inflektionspunkten för lönsamheten närmar sig med stormsteg. Med bruttomarginaler överstigande 80% borde det finnas förutsättningar att inte bara infria utan även överträffa lönsamhetsmålsättningen på sikt. Att det skall ske under 2024 är förvisso långsökt men borde mycket väl bli aktuellt för om inte 2025 så definitivt 2026 givet att distributionsavtalet med Thermo Fisher blir så framgångsrikt som man hoppas att det kan bli. I det läget räknar vi med att de tillsynes höga multiplarna inte lär sticka i ögonen som särskilt höga.
Det bör givetvis påpekas att risken i aktien i det här skedet är hög. Ledningen är relativt oprövad i börssammanhang och mycket av framgången bygger på att avtalet med Thermo Fisher blir lyckat. Så här långt är det långt ifrån säkert förstås och det är först i år som vi kommer kunna följa hur utvecklingen framskrider. Blir samarbetet lyckat kan det bli ögonöppnare för fler marknadsaktörer. Hög tillväxt med förhoppningsvis tilltagande lönsamhet är i regel sådant som tilltalar placerarna som screenar marknaden efter lämpliga investeringsobjekt. Det faktum att bolagets produkter får väl antas vara relativt konjunkturoberoende gör förstås inte förutsättningarna sämre.
Innehavsredovisning: Jacek Bielecki
Devyser Diagnostics AB är ett svenskt medicinteknikföretag specialiserat på utveckling och tillverkning av diagnostiska kit för komplex DNA-testning inom områdena ärftliga sjukdomar, onkologi och transplantation. Företaget grundades 2004 och har sitt huvudkontor i Årsta, Stockholm. Devyser är noterat på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet DVYSR. Enligt bolagets bokslutskommuniké för januari till december 2024 rapporterade Devyser en nettoförsäljning på 64,2 miljoner SEK för fjärde kvartalet 2024, vilket motsvarar en ökning med 41,5 % jämfört med samma period föregående år.