Dometic – Bättre än många befarat
I början på februari stack vi ut hakan och höjde rekommendationen för friluftsbolaget Dometic trots att utsikterna för det första halvåret såg tämligen dystra ut.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2038 (10 maj 2023)
DOM | Large Cap | 68,28 kr | KÖP
Vi menade dock att aktiekursen normalt sett bottnar en tid innan siffrorna gör det och såg den historiskt sett låga värderingen som intressant nog att rekommendera köp.
Ser vi nu med facit i hand var tajmingen kanske inte helt lyckad. Att fånga en fallande kniv medför ofta risk för skärsår och så var onekligen fallet här. Det gick nämligen att köpa aktien ca 15% lägre även om den i detta nu ligger på ungefär samma nivå som den gjorde i februari när vi höjde vår rekommendation till Köp. Till saken hör att den faktiskt har rekylerat en bit efter stark rapportreaktion. När Q1-rapporten publicerades steg aktien 9,7% och fortsatte sedan 8,3% upp dagen därpå till 74-75 kr som högst.
Var rapporten så pass bra? Njae, men kanske bättre än vad många hade befarat. Omsättningen i Q1 minskade med 3% till 7 289 Mkr (7 518). Det var klart bättre än förväntat även om det innebar att den organiska tillväxten var -13% och därmed ytterligare något sämre än i Q4 då samma siffra angavs till -11%. Rörelseresultatet (EBIT) minskade desto mer (18%) och uppgick till 667 Mkr (812), vilket motsvarade en marginal på 9,2% (10,8). Efter finansiella kostnader (208 Mkr) och skatt blev vinsten per aktie 1,04 kr (1,54). Justerar man för jämförelsestörande poster blev vinsten 1,44 kr (2,27).
Det operativa kassaflödet från rörelsen uppgick till 294 Mkr (-398). Totalt blev dock kassaflödet för kvartalet -37 Mkr (-1 305). Nettoskulden i förhållande till EBITDA-resultatet uppgick i slutet av kvartalet till 3,2x (2,7x) vilket var högre än vid utgången av fjolåret då samma mått var 3,0x. En förvisso väntad utveckling som en följd av naturliga säsongsvariationer men något man definitivt bör följa noga framgent.
Bolagets vd Juan Vargues vidhåller att han ser optimistiskt på de långsiktiga trenderna inom Mobile Living-branschen men är desto mer osäker på hur den makroekonomiska situationen påverkar förutsättningar för hans företag i det korta perspektivet. Han förväntar sig dock successiv återhämtning av efterfrågan inom Service & Aftermarket där lagerproblematiken sakta men säkert borde börja lätta under de kommande kvartalen. Samtidigt förutser han fortsatt stabil utveckling inom försäljningskanalen Distribution.
Inom försäljningskanalen OEM är han desto mindre optimistisk och tror på en gradvis försvagning av efterfrågan under de kommande kvartalen. Undantaget ser han i RV i Americas där han tror att det värsta kan vara över. Produktionen inom RV i USA sjönk 54% i år vilket tillsammans med pågående neddragning av lager hos återförsäljarna torde medföra stabilisering av efterfrågan mot slutet av året. Säker kan han förstås inte vara så länge och någon vändning är det inte tal om ännu.
Q1-rapporten som sådan medför inte något behov av större prognosförändringar. Den höga skuldsättningen gör alltjämt att vi inte heller idag räknar med några större förvärv i närtid och utgår därmed ifrån att Dometics försäljning sjunker med 0-5% i år. Vi hoppas däremot alltjämt att man kan bibehålla den justerade rörelsemarginalen intakt (ca 9,4%) tack vare pågående omstrukturerings- och effektiviseringsprogram.
Hur resultatutfallet blir just i år är dock inte direkt avgörande givet läget här och nu. Det som lär bli avgörande för aktiens prissättning är hur marknaden kommer att utvecklas under 2024. Här tycker vi att ledningens kommentarer rimmar tämligen väl med viss återhämtning i både efterfrågan och lagersituationen. En normalisering där torde innebära att det finns förutsättningar för ett något bättre 2024 under förutsättning att världens ekonomier inte går in i någon form av kollektiv, global recession.
I det korta perspektivet bör man vara beredd på att årets Q2-siffror blir rejält mycket sämre än fjolårets. Q2 är av säsongsmässiga skäl i regel det starkaste kvartalet på året (vid sidan om Q3) och var det också ifjol med en försäljning om 8,5 miljarder samt ett rörelseresultat på nära 1,2 miljarder. Vi kalkylerar med en 5-10% lägre försäljning och ca 20% lägre rörelseresultat men utgår samtidigt ifrån att utvecklingen successivt blir bättre från Q3 och framåt som en följd av riktigt svaga jämförelsetal.
Får vi rätt i våra antaganden handlas aktien till ett EV/EBIT på knappt 12x nästa års estimat vilket vi ser som attraktivt givet bolagets starka varumärken och en stark marknadsposition i en långsiktigt intressant sektor. Den stora frågan här och nu är förstås om det likt under Q1 kommer vara möjligt att köpa Dometic till klart lägre kurs än idag? Givet svagt Q2 i korten är risken för det förstås stor. I synnerhet som bolaget hör till dem vars skuldsättning egentligen framstår som lite väl hög för att vara hälsosam. Just dessa faktorer är för övrigt anledningen till varför vi väljer att åsätta aktien en riktkurs om 82 kr snarare än 90-95 kr som vi tidigare sett som en rimlig värdering.
Dometic Group är ett svenskt företag som utvecklar och säljer produkter för mobilt boende, inklusive portabla kylboxar, grillar, luftkonditioneringssystem, tält, batterier och solenergilösningar. Företaget grundades 2001 och har sitt huvudkontor i Solna. Dometic är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet DOM. Med verksamhet i över 100 länder och cirka 8 000 anställda betjänar Dometic både privatpersoner och professionella användare inom områden som fritidsfordon, marin och friluftsliv. Företaget strävar efter att erbjuda hållbara och innovativa lösningar för det mobila livet.