Doro – Ny ledning, samma visor
Det kom som en ganska stor överraskning, när telefon- och telecarebolaget meddelade i mitten av maj att vd Robert Puskaric får lämna över stafettpinnen till finanschefen Carl-Johan Zetterberg Boudrie med omedelbar verkan. Under sina två år på posten har Puskaric drivit fram bolagets transformation från att tidigare ha fokuserat på försäljning av mobiltelefoner för äldre, till att skapa tjänstecentrerade helhetslösningar för seniorer och deras anhöriga.
DORO | Small Cap | 36,65 kr
Beslutet var desto mer oväntat eftersom man inte direkt har legat på latsidan i omställningsarbetet. Bland annat förvärvades det brittiska telecareföretaget Welbeing, vilket ökade tjänstedelens betydelse inom koncernen avsevärt. Dessutom har man jobbat med en centralisering av lagerverksamheten och implementerat andra effektiviseringsåtgärder. Lönsamhetsförbättringen talar ett tydligt språk: rörelsemarginalen ökade från under 4% i Q1 2017 till 6,6%, justerat för omstruktureringskostnader, under 2018.
Vår egen tolkning av ledningsbytet är därför att det måste ha uppstått personliga differenser mellan Robert Puskaric och styrelsen, som för övrigt har fått en ganska ny sammansättning i år, inklusive en ny ordförande. I sitt första vd-ord i samband med Q2-rapporten, påpekade Carl-Johan Zetterberg Boudrie att han ska fokusera på mer attraktiva teknikorienterade trygghetslösningar till seniorer, för att bli en ledande aktör på den europeiska marknaden.
Dessutom vill han lägga en större tyngdpunkt i den strategiska inriktningen mot public care och upprepade målsättningen att öka tjänstedelens betydelse från dagens cirka 19% av koncernens omsättning till 30%. Det är sedan tidigare en viktig pelare i strategin för att nå en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt på minst 10%, samt en rörelsemarginal på minst 8% på koncernnivå.
Under perioden april – juni ökade omsättningen med 8%, jämfört med samma period ett år tidigare, till 460 Mkr, där tjänstedelen återigen var den drivande faktorn med en tillväxt om 34%. En stor del av tillväxten var fortfarande relaterad till Welbeing-förvärvet, men även den organiska tillväxten på 6,8% var på en bra nivå och bolagets ledning är optimistisk att efterfrågan på mer omfattande digitala lösningar ökar.
Framförallt i de offentliga upphandlingar som genomfördes i Sverige och Norge upplever man en större efterfrågan på bredare trygghetslösningar. På produktsidan bibehöll eller ökade bolaget sina marknadsandelar på en generellt svag marknad, främst vad gäller feature phones. Försäljningen av produkter ökade med 3,7% under perioden, bland annat tack vare en stark utveckling i Nordamerika till följd av det positiva mottagande av det smarta 4G feature phone Doro 7050. Dessutom ökade försäljningen i den viktiga regionen Central- och Östeuropa igen för första gången på flera kvartal, då omstruktureringen hos en stor kund är nu genomförd.
Vd-bytet kostade bolaget inte mindre än 8,7 Mkr, vilket belastade rörelseresultatet (EBIT) under Q2. Justerat för detta belopp ökade EBIT med 34% till 34,9 Mkr, vilket innebar en marginalförbättring om 1,4 procentenheter till 7,6%. Detta trots att bruttomarginalen har påverkats negativt av valutaeffekter.
Inga större förändringar har skett i balansräkningen som är oförändrat stark, med en nettoskuldsättningsgrad på 21% och en soliditet på 47% vid slutet av juni. Den tidigare vd:n var tydlig med sin ambition att göra fler förvärv inom trygghetstjänster, vilket skulle vara mycket välkommet. Lite förvånansvärt är att Zetterberg Boudrie inte lyfte fram M&A i samband med rapporten, mer än att säga att man jobbar aktivt med olika förvärvsmöjligheter. Vi ser det som ett naturligt nästa steg, och en nödvändighet för att komma upp till det aviserade storleksmålet för tjänstedelen.
För resten av året håller bolaget fast vid sin tidigare prognos, trots att man har noterat en ökad turbulens på mobiltelefonmarknaden till följd av handelskonflikten mellan USA och Kina. Inte minst därför förväntas den övergripande marknaden för mobiltelefoner vara fortsatt utmanande. För Tjänster är siktet inställt på en tvåsiffrig procentuell tillväxt för 2019. Lönsamheten förväntas fortsatt vara på en hälsosam nivå.
Sedan vår senaste genomgång i maj (Newsletter 1700) har aktien stigit marginellt. Givet vd-bytet kan vi förstå den återhållsamma utvecklingen, samtidigt som den operationella utvecklingen går åt rätt håll. Den senaste kvartalsrapporten ger oss ingen anledning att göra större förändringar av våra estimat (justerat för engångskostnader), vilket innebär att aktien handlas till ett p/e-tal under 10.
Helst skulle vi vilja se ett något större förvärv inom Tjänster och ser det som den enskilt viktigaste potentiella katalysatorn för en uppvärdering av bolaget. Vi upprepar vår Köprekommendation med riktkurs 50 kr.