Doro – Omställningsarbetet bär frukt
Redan före höstens börsturbulens har telefon- och telecarebolaget Doros aktie prövat placerarnas tålamod. Som följd av en rad externa och interna utmaningar, har börsvärdet mer än halverats sedan toppen i april 2016 och uppgår idag till knappt 900 Mkr. Den operationella utvecklingen under 2018 har dock varit lovande och bolaget lyckades vända sin negativa tillväxttrend. Dessutom fortsatte den positiva lönsamhetsutvecklingen, och rörelsemarginalen (EBIT) har stigit gradvis till den högsta nivån sedan slutet av 2015.
DORO | Small Cap | 38 kr
Doro genomgår just nu en strukturell förändring från att tidigare ha fokuserat på försäljning av mobiltelefoner för äldre, till att skapa tjänstecentrerade helthetslösningar för seniorer och deras anhöriga. Det ska åstadkommas genom att koppla ihop den teknologiska kunskapen från telefondelen med erfarenheten från trygghetstjänsterna som man sedan 2015 tillhandahåller genom Doro Care.
Telefondelen står dock fortfarande för över 80% av omsättningen, och här kämpar man med en generell avmattning i marknaden och hård konkurrens. Det finns, emellertid, fortsatt potential att öka smartphone-penetrationen bland seniorer, eftersom bara omkring 50% uppges ha haft en sådan vid slutet av 2017. Positivt i sammanhanget är att intresset och acceptansen av ny teknik bland seniorer stadigt ökar. Enligt en undersökning använder 60% av alla seniorer internet åtminstone en gång om dagen, och framförallt intresset för sociala media växer snabbt.
Vd Robert Puskaric är konsekvent med sitt omställningsarbete, inte bara på produkt- och tjänstesidan, men även vad gäller effektiviseringar, som till exempel den pågående centraliseringen av lagerverksamheten. Hans åtgärder bär frukt och rörelsemarginalen har ökat från under 4% i Q1 2017 till justerade 7,4% under Q3 2018. Genom förvärvet av brittiska telecareföretaget Welbeing ökades dessutom antal larm-abonnemang avsevärt, och Doros tjänstedel växte med nästan 70% under Q3.
Satsningen på tjänsterelaterade lösningar för seniorer ligger rätt i tiden. Enligt en FN-studie väntas befolkningen över 65 år inom EU öka med 42 miljoner människor mellan 2017 och 2040 (+40%). Dessutom skapar den pågående digitaliseringen nya möjligheter för att underlätta kommunikationen och ge större trygghet i hemmet. Det möjliggör i sin tur att många kan bo hemma längre, vilket även bör gynna socialsystemet ur ett kostnadsperspektiv.
Faktumet att uppkopplade och smarta hem blir allt vanligare tillåter till exempel smarta molnlösningar som läser av sensorer, och larmar automatiskt om något händer, eller om seniorens rörelsemönster avviker från det normala. Anhöriga får även möjlighet till fjärrtillsyn, en delmarknad som experter tror kan bli värd 50 miljarder dollar bara i Nordamerika.
Doro gynnas även av den pågående övergången från analoga till digitala trygghetslarmsystem inom EU, där analoga system fortfarande utgör mer än 70%, men förväntas bli avvecklade fram till 2025. Det påverkar larmcentralerna, som svarar på anrop via larmknappen på telefonen. Dessa sköter Doro på uppdrag av kommuner och landsting.
Efter de första nio månaderna är sannolikheten hög att bolaget kommer infria sina prognoser för helåret 2018. Därmed borde försäljningen landa inom intervallet 1,9-2,0 miljarder kr, och rörelseresultat mellan 105 - 135 Mkr, vilket skulle innebära en tillväxt om drygt 1%, samt en marginalförbättring om 1,4 procentenheter till 6,2% jämfört med 2017. På sista raden räknar vi med en tillväxt om 27% till 3,6 kr per aktie.
Ledningens målsättning är att uppnå en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt på minst 10%, samt en rörelsemarginal på minst 8%. Det ska åstadkommas genom en ökning av tjänstedelen till minst 30% av de totala intäkterna, drivet av både organisk och förvärvsdriven geografisk expansion i Europa. Bolagets finansiella ställning är mycket god med en soliditet på 47% och en nettoskuldsättningsgrad på låga 21% vid slutet av september.
Vi har haft en spekulativ köprekommendation på Doro sedan juni ifjol (Newsletter 1622). Bolaget har hittills infriat våra förväntningar, och vi är optimistiska att efterfrågan på bolagets tjänster kommer vara tämligen resistent mot en konjunkturell avmattning. För 2019 räknar vi med ytterligare omkring 2% tillväxt relaterad till Welbeing-förvärvet som konsoliderades den 1:a juni ifjol. I ett scenario där tjänstedelen ökar med 10% och kategorin Produkter levererar nolltillväxt, skulle omsättningen kunna landa på 2 020 Mkr i år (+3,6%)
Den högre andelen tjänsteintäkter och ytterligare kostnadsbesparingar förväntas lyfta lönsamheten, och vi ser en vinst per aktie på 4,15 kr som realistiskt. Potentiell uppsida till dessa estimat finns från nya förvärv, medan en allvarlig inbromsning av ekonomin skulle kunna få negativa konsekvenser på telefonefterfrågan.
För tillfället värderas Doro till p/e-tal på drygt 10 baserat på våra 2018 estimat, och till p/e om knappa 9 på årets dito. Vi tror på en uppvärdering i takt med att bolaget kommer fortsätta leverera framsteg de kommande kvartalen. Förutom den betydande uppsidan till vår riktkurs på 50 kr, räknar vi även med en utdelning motsvarande en direktavkastning på attraktiva 3,3%. Det är tillräcklig potential för att ge aktien chansen i årets Vinnarnummer. Vårt spekulativa köpråd kvarstår.