Dropbox – Inverterad lageromsättning

Amerikanska Dropbox var en av de första aktörerna på marknaden att erbjuda moln-baserad lagring.

Dropbox Inverterad lageromsttning High Quality

Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 17 (19 september 2022)

NEUTRAL | DBX | USA | 22,01 USD

Företaget grundades redan år 2007 av två studenter på MIT som fann det omständligt att skicka filer till sig själva via e-post för att ha tillgång till dessa från flera datorer.

Molnbaserad lagring

Även om lagringsutrymmet för filer, som används för t.ex. säkerhetskopiering eller för-bättrad tillgänglighet från flera enheter, fortfarande är bolagets främsta produkt, har man idag ett mer omfattande tjänsteerbjudande än så.

Genom ett antal förvärv och egenutvecklade tjänster är man således idag mer av en plattform där team kan samarbeta, organisera sitt arbete och se till att filer är synkroniserade. Själva Drop-box appen går att installera på så gott som alla enheter (iOS, Android, Windows etc.). Tjänsterna erbjuds enligt en SaaS-modell där kunder kan välja hur omfattande paket och hur stort lagrings-utrymme man är i behov av.

Över 700 000 000 användare

Idag har Dropbox tjänster över 700 miljoner användare från omkring 180 länder. Den 30 juni uppgick antalet betalande kunder till drygt 17 miljoner och 80% av dessa använde bolagets tjänster i sitt arbete.

Dropbox strategi är fortsatt att växa antalet betalande kunder genom såväl organisk tillväxt som förvärv. Sett till försäljningsutvecklingen och hur antalet betalande kunder ökat, måste man ge Dropbox att deras plan har lyckats relativt bra så här långt.

Konkurrenter

Konkurrensen får man nämligen säga att har funnits där redan från start. Trots att jättar som Google och Microsoft gav sig in i moln-baserad lagring redan innan Dropbox grundades, har man lyckats skapa en egen produktmix som kontinuerligt har tilltalat fler och fler kunder.

Det noterade bolaget som förmodligen påminner mest om Dropbox är amerikanska Box. Bolaget är för närvarande ungefär i samma storleksklass som Dropbox och erbjuder, åtminstone till en del, motsvarande tjänster.

Dropbox har valt en rätt öppen approach, där man samarbetar och har byggt integrationer till partners (t.ex. Microsoft, Zoom, Slack, Atlassian och Google) trots att dessa i vissa fall kan ha konkurrerande tjänster själva.

Ovan kan ses som en av Dropbox fördelar, tillsammans med den lättförstådda affärsmodellen samt den höga användarvänligheten och designen på produkterna.

Dropbox

Nyss blivit lönsamma

Dropbox drogs med stora förluster fram till år 2020, men sedan dess har man haft ett positivt rörelseresultat varje enskilt kvartal. COVID-19 epidemin torde rimligtvis ha haft en positiv inverkan på Dropbox verksamhet, men faktum är att detta inte syns särskilt mycket i siffrorna.

Tillväxten i antal användare och omsättning har nämligen varit på avtagande ett bra tag, vilket även återspeglas i tabellen nedan.

Målsättning

Bolaget strävar efter att nå 1000 MUSD i FCF (Free Cash Flow) år 2024 samt en rörelsemarginal på 30-32%. Som jämförelse presterade Dropbox år 2021 ett fritt kassaflöde på drygt 700 MUSD och en rörelsemarginal på 30%. Med andra ord siktar man på en årlig tillväxt i FCF på drygt 12% de närmaste åren (från dessa siffror ex-kluderas bl.a. aktiebaserade ersättningar och engångs-kostnader).

Prognos

Ett rimligt antagande (efter att ha tagit del av siffrorna från de två första kvartalen) är att omsättningen söker i år söker sig en bit över 2300 MUSD, vilket skulle innebära en tillväxt på drygt 7% i förhållande till helåret 2021. Ett vettigt antagande inför 2023 (vilket majoriteten av analytikerna även verkar hålla med om) är att omsättnings-tillväxten faller till omkring 6%.

Vid en rörelsemarginal på omkring 30% borde vinsten per aktie söka sig över 0,9 USD år 2023.

Inlåsningseffekt

Det positiva med den här typen av verksamhet är givetvis att det finns en viss inlåsningseffekt. Användare har vant sig vid Dropbox och ser det som arbetsamt att byta lagringsställe för t.ex. säkerhetskopior, kontrakt och dokument. Dessutom är kostnaden för tjänsten inte en särskilt stor post för många företag.

Risker

För undertecknad känns det tyvärr som att allt fler bolag använder sig av Microsoft- eller Googles molnbaserade lagringslösningar. Tyvärr är det lätt hänt att företag kopplar på OneDrive, då det är smidigt och man redan använder sig av de övriga Office-lösningarna. Det är även den främsta orsaken till att vi tror att tillväxten i betalande kunder fortsätter avta.

Det andra alternativet för att uppnå en högre tillväxt är förstås att höja priserna. Det här gjorde Dropbox nyligen och påpekade att churnen* var lägre än väntat. Tyvärr är det dock ingen långsiktig lösning och Dropbox är redan långt ifrån den billigaste lösningen på marknaden.

Bolaget har även stora ackumulerade förluster från tidigare år och en del av de återköp av egna aktier vi sett under senare år har delvis finansierats genom skuld.

Varken dyrt eller billigt

På våra prognoser för år 2023 handlas bolaget till en P/E-multipel på omkring 16. Med tanke på den avtagande tillväxten, hårda konkurrens-situationen och att vi även ställer oss frågande till en del av ledningens beslut, landar vi i dagsläget i en neutral rekommendation.

Skriven av
Axel Stenman
Analytiker
Publicerad 2022-09-22 09:00:00
Ändrad 2024-11-13 09:45:52