Duni – Återhämtningen fortsätter
Återhämtningen i HoReCa-branschen (Hotell, Restaurang, Catering) fortsätter efter att de flesta Covid-19 restriktioner har slopats i Europa.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1970 (10 augusti 2022)
DUNI | Mid Cap | 89 kr | KÖP
Ett företag som drar full nytta av utvecklingen är konsumentproduktbolaget Duni, vars försäljning ökade under årets Q2 med 53%, jämfört med samma period i fjol, till 1 724 Mkr. Jämfört med andra kvartalet 2019 (dvs pre-covid) innebar det samtidigt en ökning med 27% i konstant valuta.
Det är särskilt positivt med tanke på att den viktiga tyska marknaden till och med har legat något efter, då Tyskland behöll sina restriktioner längre än övriga länder. Störst ökning kom föga förvånande från hotell- och restaurangbranschen där bolaget växte med 130%, till följd av volym- men även prisökningar. Man har dock inte lyckats möta efterfrågan fullt ut, då volatiliteten i efterfrågan tillsammans med tillfälliga störningar i produktionsleden har satt press på leveransförmågan.
Lite lugnare har det varit inom affärsområdet BioPak (drygt 40% av nettoomsättningen), som med sina miljövänliga förpackningslösningar till take-away har varit en pandemivinnare. Här gynnas man, emellertid, även av ett ökande antal event, fester och catering vilket lyfter efterfrågan på koppar, glas och bestick. I kombination med prisökningar har det lett till en tillväxt om 16% mellan april och juni.
På hemmamarknaden Australien visar BioPak en kontinuerlig stark tillväxt och bolaget utvärderar för tillfället olika strategiska alternativ för att optimera det långsiktiga värdet av affärsområdets verksamhet utanför Europa (”BioPak Group”), närmare bestämt Australien, Nya Zeeland, Singapore och Storbritannien. Där genererade man cirka 1 200 Mkr i omsättning i fjol (50% av affärsområdet), med en operativ rörelsemarginal strax under 10%.
Ett av alternativen är en potentiell framtida marknadsnotering av BioPak Group på den australiska börsen och en process har inletts för att utse kommersiella rådgivare. Samtidigt fortsätter man att undersöka möjligheterna för andra strategiska alternativ såsom privata kapitalinvesteringar eller avyttring av delar av det befintliga aktieinnehavet.
På koncernnivå kan vi konstatera att volymåterhämtningens positiva effekt på lönsamheten fortfarande dämpas av det kraftiga inflationstrycket. Nästan samtliga rörliga kostnader för insatsmateriell, energi och logistiktjänster har legat på betydligt högre nivåer under kvartalet, så att den operativa rörelsemarginalen endast ökade med 0,1 procentenhet till 5,3%. Till följd av det fortsatta inflationstrycket har ledningen aviserat ytterligare prishöjningar, som kommer implementeras under Q3 och Q4 för att nå full effekt från början av nästa år.
Ovanstående gör att vi stärks i vår syn att lönsamheten borde ha utrymme för förbättring. Vår utgångspunkt är att inflationstakten kommer avta, samtidigt som efterfrågan fortsätter upp. Vi räknar i dagsläget inte med nya begränsningar av det dagliga livet relaterat till pandemin, vilket givetvis är en av de största riskerna som förenas med en investering i Duni. Klarar vi oss utan dessa, bör vinsten per aktie kunna stiga mot 9 kr nästa år, vilket innebär att aktien handlas just nu till ett P/E-tal kring 10. Köprådet kvarstår och så även riktkursen om 125 kr.
Med ett starkt fokus på hållbarhet och cirkulära lösningar har Duni positionerat sig som en nyckelaktör i övergången från plast till biologiskt nedbrytbara material.