Duni – Tillfälligt bakslag
Att Covid-19 pandemin långt ifrån är över då smittspridningen i Europa åter har accelererat i snabb takt under hösten, är vi dessvärre alla medvetna om.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1843 (27 januari 2021)
DUNI | Mid Cap | 102,8 kr | KÖP
Hotell- och restaurangbranschen är bland de värst drabbade ur ett ekonomiskt perspektiv, vilket givetvis även påverkar underleverantörer såsom Duni med sitt erbjudande av bland annat servetter och dukar till engångsbruk.
Aktien har under hela 2020 följt nyhetsflödet kring pandemins utveckling ganska väl, inklusive ett stort ras i februari/mars och en gradvis återhämtning sedan dess. Några veckor efter vår senaste analys i september (Newsletter 1812) fick världen nytt hopp i form av vaccinnyheter, och kursen närmade sig relativt snabbt vår riktkurs på 120. Riktigt i mål hade den dock inte kommit när bolaget förra veckan tvingades att komma med en vinstvarning för Q4.
Särskilt förvånad kan dock rimligtvis ingen vara att bolagets försäljning och resultat är fortsatt starkt påverkat av de samhällsrestriktioner som har införts under pandemin. Efter en successiv återhämtning i Q3 inom segment Duni, som framförallt säljer till hotell och restauranger, har efterfrågan i Q4 återigen minskat till följd av ökade restriktioner på alla viktiga marknader. Nedstängningarna har dessutom slagit extra mycket, då Q4 brukar vara säsongsmässigt mycket stark på grund av julförsäljningen.
Det fullständiga resultatet publiceras först den 12:e februari, men enligt ledningen uppgår försäljningen i Q4 till cirka 1 175 Mkr, hela 25% lägre än under samma period året innan. Det innebär en acceleration av nedgångstakten jämfört med de första nio månaderna 2020, där försäljningen föll med 17%. Det operativa resultatet (EBIT) beräknas uppgå till cirka 55 Mkr (199), motsvarande en marginal på 4,7%. Det skulle däremot vara bättre än de 3% under perioden januari – september, men 4,1 procentenheter under nivån från Q3.
Oförändrat positiv är utvecklingen inom segmentet BioPak, som verkar ha ökat försäljningen i kvartalet med 8,5%. Ironiskt nog gynnas BioPak nämligen av restriktioner och nedstängningar, eftersom dessa driver konsumtionen mot take-away marknaden där BioPak är väl positionerat. Även om det inte är tillräckligt för att kompensera för nedgången inom segmentet Duni, så är det trots allt mycket välkommet i dessa dagar. Hittills står BioPak för drygt 40% av koncernens totala omsättning men betydelsen för helheten ökar snabbt.
Förvärvet av BioPak gjordes för drygt två år sedan och har onekligen varit lyckat. Redan före coronakrisen har trenden mot take-away produkter och förseglingsbara förpackningslösningar varit stark i de flesta länderna, och vi ser det som mycket troligt att erbjudandet av måltidsförpackningar och serviceprodukter för take away, färsk färdigmat och catering kommer vara mycket efterfrågat även i en post-coronavärld, inte minst då man har en tydligt fokus på hållbarhet.
Förvisso får de senaste månadernas makroekonomiska utveckling ses som ett bakslag för Duni. Det är dock snarare en fördröjning av återhämtning än ett fundamentalt problem man står inför. Idag är det oklart när exakt det kommer vänder operationellt, då försäljningen påverkas direkt av pandemins utveckling och de medföljande restriktionerna i samhället. Den pågående vaccineringen av befolkningen ger dock hopp för en återhämtning i alla fall under andra halvåret i år, och vi tror att det uppdämda behovet av att gå ut och umgås är mycket stort.
Vårt resonemang idag skiljer sig därför inte mycket från förra gången: Kortsiktigt må det finnas orosmoln, och Q1 i år lär med tanke på den rådande corona-situationen vara minst lika utmanande som Q4 i fjol. Fundamentalt är bolaget dock välpositionerat för att dra full nytta när hotell- och restaurangbranschen kommer igång igen, tack vare ett tydligt mervärde för kunden vad gäller hygien och miljö. Produkterna är för det mesta pappersbaserade, vilket ger en viktig konkurrensfördel då hållbara förpackningslösningar är allt mer efterfrågade. Den framtida tillväxten borde därför, allt annat lika, kunna vara högre än det historiska snittet.
Återhämtningen kommer förvisso ta längre än vad vi tidigare hoppades på, men det ändrar inte vår positiva syn på aktien på sikt. Den finansiella ställningen är stabil och bolaget borde kunna hantera den tuffa situationen utan större problem. På våra reviderade estimat för 2021 handlas aktien för tillfället till ett P/E-tal på ca 18,5 vilket dock sjunker fort om vi tittar ett år längre in i framtiden. För 2022 är P/E--talet snarare omkring 13. Det är attraktivt inte minst som vi dessutom räknar med en återkomst av utdelningen motsvarande en direktavkastning på minst 4,5%.
Vi upprepar därför vår Köprekommendation och tror att aktien kommer leta sig tillbaka mot 120 kr inom en överskådlig framtid.
Med ett starkt fokus på hållbarhet och cirkulära lösningar har Duni positionerat sig som en nyckelaktör i övergången från plast till biologiskt nedbrytbara material.