Dustin – Besparingsåtgärder biter
I vår senaste uppdatering av Dustin (Newsletter 1811) nämnde vi att aktien såg intressant ut om kursen kom ned till 48-50 kr.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1839 (13 januari 2021)
DUST | Mid Cap | 74,2 kr | NEUTRAL
Riktigt så lågt kom dock aldrig aktien som i slutet på oktober bottnade på ca 54 kr för att därifrån sakta men säkert ta sig uppåt på nytt. I tisdags rusade den med hela 13 % som en följd av att bolaget lagt fram siffrorna för räkenskapsårets Q1 (september-november) vilka överträffade marknadens förväntningar på de flesta punkter.
Nog var det också en bra rapport. Justerat rörelseresultat (EBITA) uppgick till 171 Mkr, vilket var en förbättring med 10% mot föregående år och lika mycket över marknadens snittprognos. Den justerade ebita-marginalen kom in på 4,6%, mot väntade 4,4%. Resultat per aktie före utspädning uppgick till 1,02 kr (0,97). Omsättningen landade samtidigt på 3 696 Mkr (3 508) vilket var något bättre än förväntat. Bakom det förbättrade utfallet låg högre volymer och vidtagna åtgärder.
Dustin har sett en stark försäljning av sina egna märkesvaror, vilket till viss del motverkats av försäljningsmixen med fortsatt låg andel projektrelaterade installationer och tjänster med högre marginal. Det kanske allra mest positiva i rapporten var att man lyckades uppvisa en organisk försäljningstillväxt om 8%, dubbelt upp mot marknadens förväntningar.
Åtgärder som genomförts är bl.a. avveckling av mindre lokala kontor, minskning av personalstyrkan inom främst tjänster och lösningar, samt automatisering av centrallager. Avveckling av 14 mindre kontor samt neddragning av personalstyrkan med omkring 50 tjänster, uppskattas ge en årlig besparing om 40 Mkr. Även automatisering av centrallagret hade full effekt under kvartalet, med en bedömd årlig besparing om 10 Mkr. Robotlösningen ökar servicegraden för kunderna genom kortare hanteringstid i lagret och kortare leveranstid.
Bolagets ledning ser tecken på en fortsatt god efterfrågan inom alla segment. VD Thomas Ekman flaggar dock samtidigt i rapporten för att marknadsutvecklingen och risken för störningar i leveranskedjorna fortfarande är svårbedömd i det korta perspektivet. Från och med mitten på innevarande år väntas en mer normaliserad marknad. Bolaget ser en stark pipeline vad det gäller förvärvsmöjligheter och bolaget utvärderar som vanligt konstant ett flertal kandidater.
Sett på något längre sikt anser vi att Dustin gynnas en stark digitaliseringstrend med ökande onlinehandel och efterfrågan på mobilitet, molntjänster och säkerhet. Som vi nämnt i våra tidigare uppdateringar tror vi inte att e-handelsjätten Amazon kommer att bli något större hot i närtid, möjligen på väldigt lång sikt. Amazons utländska inbrytningar har så här långt inte imponerat lika mycket som den amerikanska verksamheten gör. Sverige ligger långt fram i e-handelskedjan med många starka aktörer vilket gör det svårare för Amazon.
Över tid är Dustins ambition att den justerade EBITA-marginalen ska uppgå till mellan 5-6%. För att klara av detta måste bolaget öka försäljningen av IT-tjänster där lönsamheten är en helt annan än på hårdvara. Ett annat mål är att över en konjunkturcykel uppnå en årlig organisk tillväxt om 8%. Till det ska adderas bolagsförvärv.
Efter rapporten har vi justerat upp prognoserna då vi helt klart har underskattat kostnadsåtgärderna samt tillväxten. Värderingen har kommit upp något sedan vi tittade på bolaget senast. Nu handlas Dustin på årets räkenskapsår till P/E om nästan 15, vilket inte är dyrt för ett bolag som historiskt visat på stabilitet och god direktavkastning. Med det sagt har vi ändå svårt att peka någon närliggande trigger för ytterligare uppgång efter tisdagens kursrally. Vi höjer riktkursen till 70 kr (60) men kvarstår vid vår neutrala syn på aktien.