Dustin – Bottenkänning efter nederländskt snedsteg?
I vår senaste uppdatering av Dustin (SPNL 2073) upprepades rekommendationen Neutral då emissionsvillkoren inte var spikade vid det tillfället.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2093 (14 januari 2024)
DUST | Mid Cap | 10,63 kr | CHANS
Vi nämnde dock att det kunde bli läge att köpa aktien efter att emissionen var klar. Aktien handlades vid det tillfället till 16,30 kr jämfört med nuvarande kurs om dryga 10 kr.
Under 2023 minskade börsvärdet med ca 55%. Dustin har gått igenom en väldigt tuff period på grund av en marknadssituation som har präglats av makroekonomisk oro och en avvaktande hållning bland flera av sina kundgrupper. Vidare pressades Dustin efter förvärvet av nederländska Centralpoint som genomfördes för cirka två år sedan. Förvärvet var dyrt och innebar att bolaget tvingades skuldsätta sig kraftigt. När räntorna sedan började stiga tvingades Dustin att ta in nytt kapital i slutet av fjolåret. Lösningen blev en företrädesemission på 1,75 Mdr kr. med teckningskurs 5,15 kr per aktie.
I onsdags rapporterade Dustin för Q1 i det brutna räkenskapsåret, vilket lyfte aktien 21% i ett lättnadsrally. Rörelseresultatet i kvartalet minskade till 129 Mkr (138). Utfallet var bättre än marknadens förväntningar som uppgick till 112 Mkr. Rörelsemarginalen var stabil på 2,2% (2,1). Jämförelsestörande poster om -17 Mkr (-19) ingick i resultatet.
Lönsamheten hölls uppe av prisdisciplin och en god kostnadskontroll. De viktigaste parametrarna i marginalarbetet är dock försäljningsmixen av olika produkter och tjänster. Dustin arbetar med att addera tjänster till all försäljning av hårdvara. Resultatet efter skatt blev 33 Mkr (66) och resultat per aktie hamnade på 0,29 kr (0,59). Samtidigt sjönk omsättningen med nästan 13% till 5 793 Mkr (6 636) som var cirka 200 Mkr under förhandstipsen. Den organiska försäljningstillväxten var -16,2% (8,5).
Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 250 Mkr (-85). Dustins lagernivå minskade till 939 Mkr jämfört med 1 610 Mkr på årsbasis och 987 Mkr föregående kvartal. Detta har bidragit till att minska det arbetande kapitalet, i enlighet med den åtgärdsplan som presenterades vid uppdateringen på kapitalmarknadsdagen i februari i fjol. Lagret uppges nu vara på en önskvärd nivå.
VD Jonas Karlsson sade i samband med veckans rapport att marknaden gradvis kommer att förbättras under första halvåret 2024. Det finns starka underliggande positiva trender som bl.a. kommer från implementering av AI och även av att många av Dustins kunder nu har haft sin utrustning ganska länge och behöver uppgradera.
Efter genomförd företrädesemission har nettoskulden kommit ned till 2,8x (4,3), vilket ligger i nivå med bolagets finansiella mål. Efter att ha löst den finansiella situationen samtidigt som den underliggande marknaden uppvisar någon form av bottenkänning kan Dustin mycket väl gå mot en turn around och därmed bli en bra aktie att äga under innevarande år. Risken man tar i dagsläget är att efterfrågeökningen dröjer längre än vad som normalt är fallet. Sedan kan man förstås ställa sig frågan om det finns några synergier och samordningsvinster mellan Norden och Nederländerna. Expansionen dit var tveklöst huvudskälet till de finansiella problem som uppstod under fjolåret.
Efter veckans kraftiga rapportrally finns det kanske inte något omedelbart skäl att ”hoppa på tåget”. Ser man dock i ett längre perspektiv (12 månader) torde det finnas mer att hämta i aktien. Aktien är trots rapportrallyt lågt värderad om bolaget kan återgå till mer normala vinster, vilket vi tror kan bli verklighet. Det är av den anledningen som vi nu väljer att ta med aktien i årets Vinnarnummer samtidigt som vi höjer rekommendationen till Spekulativt Köp (Neutral).