Dustin – Gynnas av sin starka marknadsposition
Det är nu ett tag sedan vi uppdaterade vår syn på elektronikhandlaren Dustin.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1918 (8 december 2021)
DUST | Mid Cap | 108,1 kr | NEUTRAL
Senast det begav sig var i slutet av januari då aktien handlades till 74,20 kr jämfört med nuvarande kurs på runt 110 kr. Därmed har aktien utvecklats klart bättre än Stockholmsbörsens genomsnitt. Den främsta anledningen är ett stort förvärv i Beleluxregionen.
Dustin levererade en blandad rapport för Q3 i det brutna räkenskapsåret 2020/2021 medan Q4 överraskade på den positiva sidan. I Q4 uppgick den organiska försäljningstillväxten till 20,5% och expansion av rörelsemarginalen till 4,5% (3,5 %). Med draghjälp från förvärv så mer än dubblades det underliggande rörelseresultat före avskrivningar och översteg marknadens estimat med 15%.
Dustin har lyckats föra vidare prishöjningar från leverantörer på samma sätt som tidigare eller något bättre. Det handlar om prishöjningar på några procentenheter. Under kvartalet har efterfrågan på hårdvara varit hög men tillgången och leveranstiden för kundspecifika produkter har påverkats negativt av brist på komponenter som processorer och grafikkort.
Orderboken är oförändrad på en hög nivå trots en hög fakturering i kvartalet, vilket innebär att orderingången även varit hög. Dustin har gynnats av en stark position i värdekedjan, vilket gett en god tillgång på hårdvara och möjliggjort en viss lageruppbyggnad för att möta den förväntade efterfrågan. Dock har Stockpicker märkt den senaste tiden att en del produkter inte finns på lager utan att det är långa väntetider. Speciellt då på bl.a. populära produkter som Iphones, vissa datorskärmar och grafikkort.
Under Dustins kapitalmarknadsdag den 30 november fokuserades det på att företaget går in i den fjärde utvecklingsfasen. Det innebar i stort att fördubbla omsättningen och öka marginalerna med cirka 1 procentenhet under de kommande fem åren och fortsätta med sin europeiska expansion. Dustin är idag verksamma på en mycket fragmenterad marknad och har en marknadsandel i Norden på 7% och 5% i Benelux. Konsolidering sker i hela branschen.
Övergången till online och efterfrågan på standardiserade lösningar är faktorer som gynnar stora aktörer framför de små. Dustin är väl positionerat för att ta marknadsandelar organiskt och att växa genom värdeskapande förvärv. Dustin siktar på att nå en nettoomsättning 2025/2026 om 40 Mdr kr där förvärv ska svara för 6,5-7 Mdr kr. VD Thomas Ekman uppger att det finns goda förutsättningar för långsiktig lönsam tillväxt i både Norden och Beneluxregionen. Expansion i Europa ger också ett stöd till framtida tillväxtmöjligheter.
Förvärvet av holländska Centralpoint tidigare i år adderar omkring 50% i omsättning. Centralpoint är fokuserade på storföretag och offentlig sektor och Dustin kan använda förvärvet för att expandera sin affär med små- och medelstora företag även i Beneluxregionen.
Som vi nämnt i våra tidigare uppdateringar tror vi inte att e-handelsjätten Amazon kommer att bli något större hot i närtid, möjligen på väldigt lång sikt. Sverige ligger långt fram i e-handelskedjan med många starka aktörer vilket gör det svårare för Amazon.
Över tid är Dustins ambition att den justerade EBITA-marginalen ska uppgå till mellan 5-6%. För att klara av detta måste bolaget öka försäljningen av IT-tjänster där lönsamheten är en helt annan än på hårdvara.
På nästa års vinstprognos handlas Dustin till en värdering om P/e tal 18. Det är inte en hög värdering med tanke på den historiskt goda stabiliteten samt god tillväxttakt. På kort sikt ser vi dock ingen kurstrigger så därför ställer vi oss neutrala till aktien även om vi höjer riktkursen till 115 kr (70). Den höjda riktkursen beror på förvärvet av Centralpoint samt ett starkare bokslut. Ytterligare höjning skulle kunna bli aktuell om bolaget väljer att avisera nya substantiella förvärv.