En annorlunda nykomling med attraktiv värdering
Efter flera år av ”bullmarknad” är riskbenägenheten bland investerarna hög och många bolag ser ett gyllene läge att ta steget till börsen.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1878 (27 juni 2021)
ARPL | Small Cap | 52,2 kr | KÖP
En hel del av dem har storartade visioner, men inga eller låga intäkter och negativt kassaflöde. Att de flesta trots allt välkomnas med öppna armar är ett varningstecken för vart vi befinner oss i börscykeln.
För den mer konservativt lagde är det därför ganska uppfriskande att se ett ”riktigt” bolag bland alla nykomlingar och ännu mer så när bolaget noteras på Nasdaqs huvudlista, istället för en av de andra marknadsplatserna med mindre regulatoriska krav.
Ett sådant undantag är Arla Plast, som grundades 1969 av bröderna Arne och Göran Larsson. Genom åren har man utvecklats från att tillverka skärmar av plastkomposit för bilar till att vara en tillverkare och leverantör av så kallade extruderade skivor i tekniska plastmaterial. Extrudering är en process som används för att skapa objekt med bestämda tvärsnittsprofiler, där plasten trycks genom ett munstycke med önskade tvärsektioner.
Plastskivorna är tillverkade i PC, ABS och PETG, och har ett stort antal användningsområden. De används idag i säkerhetsprodukter, maskinskydd, ishockeyrinkar, ljudbarriärer, skyddsbarriärer (tex för Covid-19), pooltak, resväskor, väggbeklädnader, emballage och fordonsdetaljer, växthus, takbelysning, samt diverse andra byggrelaterade områden.
Fördelarna med plastskivorna är bland annat materialets mångsidighet samt kostnadsfördelarna jämfört med många andra alternativ. De har tex hög slag- och brandtålighet och god formbarhet. Inom bygg- och fordonsindustrierna uppskattas de dessutom för den höga säkerheten och den låga vikten. Därför förväntas de också att fortsatt ersätta traditionella material såsom glas och akrylplast inom flertalet användningsområden.
Arla Plasts kärnkompetens är att leverera kundanpassade lösningar för användningsområden med höga krav på specifikation, vilket ofta leder till nära samarbeten som varar under lång tid. Tillsammans med omfattande satsningar på teknik och anläggningsutveckling, samt positiva underliggande marknadstrender har det bidragit till en stabil positiv utveckling de senaste decennierna. Mellan 2016 och 2020 har bolagets nettoomsättning ökat med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 4,5% till 885 Mkr. Den justerade rörelsemarginalen har under samma period i genomsnitt varit 9,4%.
Även om bolaget har ett stort antal kunder inom många olika branscher så finns det en märkbar korrelation mellan efterfrågan på extruderade plastskivor och den allmänna konjunkturella utvecklingen. Speciellt för Covid-19-pandemin har det varit att efterfrågan sjönk drastiskt på vissa produkter såsom fordon och resväskor, samtidigt som den ökade för transparenta skyddsbarriärer och visir. Över en konjunkturcykel siktar ledningen på en organisk omsättningstillväxt på 5%. Det gäller förvisso inte för i år, eftersom tillväxten var oväntat hög under 2020 på grund av försäljningen av barriärprodukter.
Vad gäller lönsamheten har man ambitionen att nå en rörelsemarginal på minst 10%, vilket kan jämföras med nivån om 12,8% under 2020 och 14,1% under Q1 i år. Här gynnades man fortfarande av de höga volymerna från pandemirelaterade produkter och försäljningen i ton ökade med 12%, jämfört med samma period i fjol. Vd Henrik Håkansson tror dock att efterfrågan avseende transparenta barriärprodukter kommer att minska gradvis, samtidigt som efterfrågan från industriella applikationer förväntas öka.
Ett område där man räknar med högre volymer är fordonsbranschen. Därför har man nyligen investerat i en ny produktionslinje som möjliggör en ökning inom ABS, vilket används främst till interiöra och exteriöra fordonsdetaljer. Det som skulle kunna leda till viss motvind på kort sikt är den instabila situationen kring insatsmaterial, som har lett till lageruppbyggnad hos kunderna och ledningen ser en risk att dessa lager kan komma att reduceras under resten av året.
I grunden är utsikterna, emellertid, goda. Den europeiska marknaden för extruderade plastskivor i PC (bolagets huvudmarknad) gynnas av ett flertal strukturella trender såsom ökat fokus på säkerhet och hållbarhet, samt nya regleringar och standarder. Arla Plast har en stark ställning inom dessa områden och inträdesbarriärer är tämligen höga.
Förutom att ta vara på marknadens tillväxt vill man även växa genom ökad produktionskapacitet, en bredare produktportfölj och geografisk expansion. Det ska åtminstone delvis åstadkommas med hjälp av förvärv, vilket den starka balansräkningen tillåter utan problem.
Från teckningskursen på 46 kr har aktien stigit med drygt 10% och börsvärdet uppgår i skrivande stund till drygt 1 miljard. Justerat för nettoskulden på 48 Mkr motsvarar det cirka 12x det förväntade rörelseresultatet för i år, där vi har en låg ensiffrig procentuell omsättningsnedgång som utgångspunkt. Med de tuffa coronarelaterade jämförelsetalen ur vägen, lär tillväxten 2022 kunna ligga kring målnivån igen. Därmed är värderingen mycket attraktiv inte bara mätt i dagens mått, där multiplar ligger långt över historiska snittnivåer.
Vi gillar det vi ser och därför blir rekommendationen Köp med riktkurs 70 kr.