Eolus Vind – I stormens öga

Så har då Eolus Vind avlämnat sin första kvartalsrapport efter bytet av räkenskapsår till kalenderår.

Eolus Vind I stormens ga High Quality

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1872 (23 maj 2021)

EOLU B | Mid Cap | 194,50 kr | KÖP

Rapporten för det relativt händelselösa Q1 lyckades sätta lite fart på aktien, som gått kräftgång allt sedan toppen vid inledningen på året. En utveckling som sannolikt har två dominerande orsaker. För det första är den en naturlig rekyl på det tidigare ostoppbara kursrallyt, för det andra speglar utvecklingen de förseningar som Covid-19 de facto fört med sig för Eolus Vind. Samtidigt fortsätter det skriande behovet av en omfattande klimatomställning och de många utlovade storsatsningarna på denna att långsiktigt verka kraftfullt i bolagets favör.

Annons

Under Q1 steg nettoomsättningen till 241,5 Mkr (140,0). Rörelseresultatet lyfte samtidigt till -29,4 Mkr (-122,2) medan resultatet före skatt föll till -21,1 Mkr (-81,4). Nettoresultatet blev -16,8 Mkr (-63,8), motsvarande -0,67 kr per aktie (-2,56) såväl före som efter utspädning. Kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades kraftigt till -51,3 Mkr (-316,1). Nettokassan låg på 238,6 Mkr (212,1), att jämföra med 304,2 Mkr vid årsskiftet. Soliditeten var 55,4% (47,7). Vid årsskiftet låg soliditeten på 57,3%. Orderstocken summerade till 4999,9 Mkr (5116,6), att jämföra med 5130,9 Mkr vid årsskiftet.

Q1-rapporten visade på de negativa effekterna av de Covid-19-relaterade förseningarna i de pågående byggnationerna, Öyfjellet i Norge och Wind Wall i USA. Likafullt var rapporten ändå i grunden positiv och visade på god motståndskraft i ett säsongsmässigt svagt kvartal. Av marknadens kursreaktion att döma fanns en viss oro för sämre siffror.

Glädjande nog kunde Eolus Vind redan på kvällen på rapportdagen meddela att Wind Wall nu färdigställts och den driftsatta vindparken har överlämnats till kund. Samtliga villkor för slutförande av affären rörande vindparken är uppfyllda och betalning har också erlagts. Eolus har även fått förtroendet att leverera tekniska och administrativa tjänster avseende vindparken.

Blickar vi längre framåt och förbi de pandemirelaterade förseningar som påverkar Eolus Vind, ser utsikterna synnerligen solida ut såväl på några få års sikt som i det riktigt långa perspektivet. Med god kapacitet inom såväl identifiering, projektering, uppförande samt drift och ett erbjudande som täcker såväl vindkraft som solceller och energilagring, kommer bolagets erkänt framgångsrika exekverande högst sannolikt bli allt mer efterfrågat i takt med den oundvikliga klimatomställningen. Närvaron i USA där president Bidens The Green New Deal på sikt kan innebära tillskott av mycket stora affärsvolymer liksom intåget på den högpotenta polska marknaden, borgar för att tillväxtresan kan komma att fortsätta under mycket lång tid framöver.

Mitt i nyhetsflödet om den stora klimatomställningen inom energiproduktion och -användning, är det lätt att glömma bort att den ökande digitaliseringen, den i sig ökande trafiken inom tele- och datakommunikation, de ökade kraven på tillgänglighet, behoven av allt kraftfullare datacenter etc i sig innebär allt större behov av just elektricitet. För att kunna realisera allt detta samtidigt kommer det krävas enorma investeringar i fossilfri elproduktion inom samtliga gångbara energislag. Den accelererande omställningen av världens fordonsflotta innebära bara den en enorm utmaning på sikt.

Med de ökade kraven på inte endast miljömässigt bättre energiproduktion utan också ekonomiskt och socialt mer ansvarstagande dito, är vindkraft och solenergi några av de allra främsta mycket väl beprövade och säkraste alternativen. USA:s mål är att minska landets koldioxidutsläpp med minst 50% till 2030 medan EU har målsättningen att vara klimatneutralt till 2050 och att utsläppen ska minska med 55% till 2030. Det rör sig således om extrema förändringar som måste till, speciellt med tanke på att behovet av elektricitet även utan klimatomställningen samtidigt ökar.

Eolus Vind har allt jämt en klart framtung värdering. Vår bedömning är dock att denna nu blivit stadigare förankrad av en numera vida påbörjad och planerad omställning som allt färre vågar vänta med, liksom en långsiktig visibilitet som tidigare var mer av en vision. Därför bedömer vi att marknaden kommer att fortsätta att premiera aktien även på längre sikt, och fokusera mer på den långsiktiga potentialen än utvecklingen på något års sikt.

Eolus Vinds orderstock är mycket stark och samtidigt sväller projektportföljen över, vilket borgar för att bolaget har mycket gott om potentiella projekt att utveckla i takt med att marknaden växer. Vi håller fast vid såväl köprekommendationen som riktkursen 245 kr.

Skriven av
Per Bernhult
Analytiker
Publicerad 2021-05-24 10:33:00
Ändrad 2024-11-13 08:38:46